V čase keď to bolo aktuálne som odolal a nemienil som reagovať napriek tomu, že mi to zvykne nedať, ak niekto hlása technicky nekorektné „pravdy“ a uvádza tým do omylu menej zbehlých čitateľov. Ale keď ste túto tému s odstupom času zase oživili, tak sa pridám.
<br/>FortuneHunter tu s noblesou odkazuje na konzultácie na konštruktérov a OTK Českej zbrojovky a prezentuje „určité vazby na zkušebny vojenských zbraní“, ale s ohľadom na svoje nepresnosti a demagogické výroky by to všetko mal využiť predovšetkým na vlastné dovzdelanie sa.
<br/>
<br/>10. mája tvrdí:
<br/>
<br/>
...střely .308" mají skutečný průměr 7,69mm...
<br/>Nie je to pravda, norma C.I.P. hovorí, že je to max.
7,85mm. Ked som začínal prebíjať, premeral som si niekoľko typov striel od rôznych svetových výrobcov a všetky mali 0.308“, t.j. 7,82mm. To je totiž zároveň aj normalizovaný minimálny priemer vývrtu známych tristovkových zbraní v drážkach (v poliach to je 0,300“, t.j. 7,62mm). Keby mal autor pravdu, pri nominálnom priemere vývrtu v drážkach by vznikala
väčšia "fuga" ako pri použití strely 0,308" v náboji 7,62x39.
<br/>
<br/>
...7,62*39 odpovídá v palcích dle CIP rozměr .311" a to je průměr 7,97 mm (je to téměř čistá osmička !)
<br/>Opäť mystifikácia. Nepoznám palcový variant C.I.P. normy (asi nejaký existuje, keď máme v C.I.P. aj člena z britských ostrovov), ale v európskych implementáciách ktoré sú v metrickej sústave, sa hovorí o priemere strely 7,92mm, čo je matematicky takmer 0,312“. Svetoví výrobcovia robia pre túto kategóriu kalibrov (patrí tam napr. aj 303 British) strely s menovitým priemerom 0,310“, 0,311“ a 0,312“. A tých autorových 7,97mm predstavuje až takmer 0,314“. V označovaní kalibrov (najmä vojenských) je síce neporiadok, ale myslím, že sa mu tentoraz podarilo zájsť ďaleko... V sortimentnej ponuke dodávateľov striel je najbližší väčší ponúkaný priemer až 0,318“ určený pre osmičku (nie tú S-kovú).
<br/>
<br/>
Je pravdou, že střela z .308" ti hlavní .311" projde lehce a téměř bez zářezu v drážkách...
<br/>Norma hovorí, že kaliber 7,62x39 má v poliach priemer oných 7,62mm, ktoré má v označení a tristovkové kalibre (30-06 Spring., 308 Win, 300 Win. Mag a ďalšie) ho majú rovnako tiež 7,62mm. Rozdiel je ten, že kým v drážkach majú tristovkové kalibre priemer 7,82mm, diskutovaný vojenský kaliber ho má 7,92mm. Znamená to, že polia sa zarezávajú do originálnej strely do håbky 0,15mm a do „náhradnej“ tristoosmičkovej do håbky 0,1mm. Rozdiel (a obvodová vôľa 0,05mm) tam síce je, ale za daných okolností výraz „lehce a téměř bez zárezu“ nepokladám za adekvátny.
<br/>
<br/>K jeho príspevku z 18. mája:
<br/>Nie je mi známy dôvod, prečo pri poučovaní o označovaní kalibrov pri „prostej aritmetike“ používa autor číslo 0,307, keď je celý čas reč o tristoosmičkovom priemere (ešte aj kaliber 307 Win. má priemer strely 0,308“
).
<br/>
<br/>Podstata nezameniteľnosti diskutovaných kalibrov spočíva v tom, že pokiaľ by som
nikdy nepoužil strelu určenú pre kaliber 7,62x39 do napr. 308 Win, pokojne by som to robil opačne.
<br/>Na rozdiel od Fortuna to zdôvodním:
<br/>Z čias, keď som sedel v učňovských laviciach v Uherskom Brode (nebolo to tak dávno, robil som to externe už ako „chlap v rokoch“) si pamätám, že za mieru života hlavne sa pokladá zväčšenie priemeru jej vývrtu o 0,05mm a že u nechrómovaných vývrtov to zodpovedá cca 10.000 výstrelom. Možno tie čísla spochybňovať, ale toto je od lektora, ktorý bol dlhoročným pracovníkom v technickom úseku ČZUB. Vieme, že opotrebenie hlavne začína od ústia, kde pri „odzátkovaní“ vývrtu dochádza k reakcii plameňa so vzdušným kyslíkom a tým nadmernému vplyvu na materiál hlavne (častým puškárskym receptom na zvýšenie presnosti starej hlavne je jej skrátenie o niekoľko priemerov vývrtu).
<br/>Bez veľkého ďalšieho rozboru chcem uvedeným poukázať na to, že pri bežnom poľovníckom používaní zbrane, kedy väčšina poľovníkov nevystrelí ročne viac než pár desiatok nábojov, opotrebenie vývrtu z dôvodu obvodovej netesnosti používanej strely o 0,05mm a tým možnej zvýšenej reakcii plynov so vzdušným kyslíkom nehrá
podstatnú rolu pre životnosť hlavne. Tento môj názor sa týka aj účinkov na
prechodový kužeľ v hlavni (mimochodom, aj česká názvoslovná norma definuje „nábehový kužel“ ako „vstupní kužel hlavně revolveru“).