Ja sa vyberiem väčšinou ráno, ešte pred svitaním. V šere sa pripravím, aby som už za svetla mohol začať fotiť. K večeru sa mi pošťastilo iba raz a to z diaľky. Ono sa totiž niekedy zotmie veľmi rýchlo a nečekane. Takže preferujem a doporučujem skoro ráno.
este otazka.. ja uvazujem o rubaniskach.. alebo skor luky okolo dedin? pred rokom mi v klastore pri znieve prebehlo cez cestu stado srn aj so samcami.. tiez takto na jesen
Bohužiaľ tam čo chodím ja, niet veľa lúk ani rúbanísk. Údolie, samý les a sem tam skala a čistinka. Mám po rokoch pozorovania vytipované miesta a približné časy a cestičky, kade sa pohybujú, kde na ktorú čistinu vylezú z lesa. Chce to dosť trpezlivosti.
Áno, počas jelenej ruje počujeme revať jelene z každej strany a myslím si, že tohtoročná ruja bola neobyčajne krásna a prialo tomu aj počasie. Keď však sedím na posede a počúvam tú neopakovateľnú hudbu hôr uvažujem ako je to s oplodňovaním jeleníc. Pred rujou som bežne videl na jednom mieste 4 jelenice s jedným / ! / mláďatom/. Nastala ruja, prišiel 3-ročný jeleň, silný chovný osmorák a celkom evidetne pokryl všetky rujné jelenice. Na druhý deň osmorák zmizol a nahradil ho silnejší nepravidelný - asi 4-5 ročný desatorák, ktorý sa tu zdržiaval takmer týždeň. Aj ten však zrejme musel zmiznúť, pretože prišiel silnejší, krásny chovný dvanástorák a ten je s jelenicami doposiaľ. Dookola pobehujú dva mladé "šestáky", napodiv, oba chovné.
<br/>Otázkou teda je : ktorý z uvádzaných troch jeleňov oplodnil jelenice? Môže, či nemôže sa stať aj to, že jelenica je oplodnená jeleňom, ktorý absolútne nie je súci na chov / tzv. "kripľak"?
<br/>Aj žena predsa môže súložiť s viacerými mužmi, zdravými, ksánymi, ale oplodniť ju môže aj jeden z trpaslíkov, či nie?
Ahojte. Ako každý rok aj teraz vyzvedám, či už vidno nejaké náznaky ruje. Zaujíma ma okolie Tisovníka a Ábelovej. Že vraj má teraz mesiac v kuse pršať, tak dúfam, že predpoveď nevyjde.