K meninam som dostal novu publikaciu "Encyklopedia polovnictva". Velmi pekna publikacia a dokonca v Slovencine. Mozem len odporucit vsetkym ktori sa zaujimaju o tuto problematiku a osobitne zaciatocnikom pripravujucim sa na skusky. Krasne fotky vsetkych druhov zveri.
Dusab, poraď, kde sa dá tá "Encyklopedia poľovníctva" kúpiť. Ja ju zháňam už niekoľko mesiacov po bratislavských kníhkupectvách a nikde ju nemajú.
Jovic skús sa mrknúť na Obchodnú ulicu v Bratislave je tam obchod s názvom lacné knihy-na pravej strane keď pôjdeš smerom k hradu od Kolárovho námestia. Bol som tam asi pred 2 týždňami a mali ju tam za super cenu tuším 400Sk. Ak nebudeš mať šťastie objednaj si ju cez net ako to už niekto spomínal, ušetríš nejaké peniaze...
Jovic: Ja som kupil posladny kus u nas v Ke v Optime. 700 Sk. Myslim ze super cena. Podla mna kludne mohli dat na to aj 1 000 sk. Kup to na tej stranke netovej co je tu nizsie ako odkaz. Oplati sa za 400 Sk.
to je škoda,ja ju mám odtiaľ,mali len pár výtlačkov tak sa asi vypredala...Nemáte niekto knihu Veľká Encyklopédia loveckých zbraní? Chcem si ju objednať a neviem či sa oplatí..
Knihu Lov som pozeral, ale ked ju mam porovnat s Encyklopediou polovnictva tak podla mna Encyklopedia je lepsia (nehovoriac uz o tom ze je aj o polovicu a viac lacnejsia). Aspon mne sa pozdavala viac, je to tam prehladne, usporiadane, vsetko hned najdes kde chces. Lov sa uz pozera na polovnictvo trochu inak.
<br/>Velku encyklopediu polovnych zbrani som tiez uz asi niekde pozeral, ale napr. som v nej nenasiel ani jeden vyrobom Brnenskej zbrojovky (ak je to to co myslim), to ma trochu zarazilo. Napr. UB tam je, ale Brno by si to nezasluzilo? Preto som kupu zrusil. Treba si to prejst a popozerat.
Dovoľte, aby som sa aj ja vyjadril k súčasnej Poľovníckej literatúre.
<br/> Myslím, že od roku 1988 ako som úspešne zložil skúšky z poľovníctva nedošlo na našom knižnom trhu k výraznému posunu v kvalite obsahovej stránky kníh v oblasti poľovníctva. Na skúšky v roku 1988 som sa pripravoval z dostupnej knihy od autora: Pavel FORST a kolektív -,, Poľovníctvo " od tej doby, je to pár rokov, pre rozšírenie vedomostí siahnej po knihe aj teraz. Pri návšteve kníhkupectiev nielen v mieste svojho bydliska zisťujem, že obsahovo sa knižné publikácie podobajú, mení sa len počet dielov a autor. Obsahová stránka sa takmer nemení.
<br/> Ak môžem porovnať českú knihu ,, MYSLIVOST " od p. Javúrka, r.1961, mám dojem, že táto kniha je kvalitnejšie prepracovaná ako v súčasnej dobe dostupné poľovnícke knihy.
<br/> Taktiež od doby uvedenia na knižný trh kníh: Srnčia zver, Jelenia zver, Diviačia zver, Kamzíčia zver, čo je literatúra už na našom trhu viacmenej nedostupná, nájdeme ju len v knihovniach starých poľovníkov, mám dojem, že o nové poznania tejto zvere sa nik nezaujíma.
<br/> Taktiež aj od vydania posledných ,, Zlatých trofejí " od p. Richtera a to už je niekoľko rokov neboli trofeje zachytené v knižnej podobe do súčasnej doby. Na trhu nachádzame len knižne spracované zážitky poľovníkov z jednotlivých regiónov Slovenska. Myslím, že v súčasnej dobe v našom poľovníctve asi nieje záujem o pretavenie nových poznatkov v oblasti pozorovaní zvere do knižnej podoby. Zrejme z ekonomických dôvodov. Jedinou lastovičkou je už spomínaná Encyklopédia Poľovníctva. To je moje poznanie.
Mirek, podľa môjho názoru Tvoje ponosy na absenciu odbornej poľovníckej literatúry sú trocha nadsadené. V porovnaní rokov 48-90 a 90+ je to markantný rozdiel. Po roku 90 bolo vydaných viacero monografií a aj ,, učebnica,, Poľovníctvo I. a II. V ČR je situácia omnoho lepšia. Niektoré knihy sú ,,vydarenejšie,, , niektoré menej, ale každá má svoje čaro a mnoho informácií. Obsahová stránka, ako si ju nazval, je podľa mňa determinovaná hlavne výskumom. Ten je hlavne na univerzitách a SAV a je obmedzený napr. aj financiami. Výsledky sú publikované v odb. zborníkoch a na rôznych konferenciách a seminároch. Učebnice a encyklopedické publikácie poskytujú základné informácie, kto chce podrobnejšie študovať, musí siahnuť po zborníkoch a monografiách. Nehovorím, že situácia vo vydavaní odb. literatúry je dobrá, ale nie je ani kritická. App. odvíja sa to aj od financií: vysoké náklady na vydanie knihy, nízky náklad knihy ( 2-3 tis. výtlačkov, nie je veľký dopyt ). Podľa mňa je veľmi veľa hodnotných poznatkov, v šuflíku.
Mám na vás, prosbu. potřeboval bych napsat jména autorů plus název knih a jiné literatury, které pojednávají o bažantu nebo kuru domácím. Bohužel se mi nepodařilo nic najít ani na internetu (teda kromě zahraniční literatury), proto mi připadá, že snad žádná literatura o bažantech neexistuje, což určitě není pravda. Předem moc děkuji.