Michal rád sa s Tebou podelím a tento kaliber, ktorý som si zakupil pred 4 romi a jednalo sa o ČZ 550 Lux 9,3x62, pre tým som ma 7x64. Do súčasnej doby som s týmto kalibrom strelil 60 ks diviakov 12 ks srnčej a 2 ks vysokú. Prvého diviaka som strelil strelou Mega 18.5 g od Lapua , jdnalo sa o svinku o váhe cca 70 kg, ktorá bola dosť zle strelená a to z predu medzi 9-10 rebro a strela vyšla pred ľavým stehnom . Sviňku hodilo o zem ostála v ohni s tým , že sa snažila z dvihnúť ale sa jej to nedarilo. Nakoľko som mal zakúpenú len jednu krabičku a vystrielal som ju po škodnej ako aj do zeme na základe čoho som kolegom ukazoval silu streli , po ktorej ostála jama ako po malom granáte/obrazne povedané/, lebo v tej dobe to bolo medzi poľovníkmi niečo nové, som prešiel na RWS Tug 19,0 g , s tým že to bola najsilnejšia strela , kde na 300 m metrov mala takú energiu ako 7x64 úsťovú. S touto strelou som prvú zver strelil lišiaka na monitoring, ktorého som trafil za ľavú lopatku z posedu zo vzdialenosti 30 m, kde lišiak sa zvrtol a odbehol. Bol som značne prekvapený. Po príchode na nástrel kde bol kúsok pľúc a po dohľadávke, ktorá je jednoduchšia ako pri sedmičke som zhasnutého lišiaka našiel vo vzdialenosti 20 m od nástrelu. Po obhliadke výstrel bol v strede rebier na druhej strane a bol len o niečo väčší ako vstrel. Na základe uvedeného súhlasím s tebou Michal , že pri menšej zveri sa táto strela nestihne deformovať. Týždeň na to som strelil 160 kg strieborného diviaka, ktoré som strelil do stredu pravej lopatky, žiadna chrbtica ani hlava, a strela ostála na druhej strane za lopatkou pod kožou. Diviak ostál v ohni, kde sa ukázala sila tejto strely. Zo strely ostál iba valec ako pri H-mantel, kde predná časť strely zmyzla vo zvery. Po tomto som s touto strelou strelil ešte pár diviakov ktoré odbehli do 50 m. V tom istom roku som prešiel na Norma Vulká 15.0 g, s ktorým kamarát mal dobré skúsenosti v Afrike , kde spomýnal , že strieľal cca. 300 kg kusy na lopatku ktoré ostávali v ohni z čoho u dajne boli aj sprievodzovia prekvapený. Ja som s touto strelou mal podobné skúsenosti , kde som strelil napríklad lanštiaka na lopatku , výstrel bol taktiež na lopatke a diviak ostál v ohni. Kamarát s touto strelou strelil kana o váhe 120 kg a to na štych s predu , kde strelu v krásnom a pravidelnom hríbe o váhe 13, 0 g sme našli v zadnej časti diviaka. Ale stalo sa mi s touto strelou , že som strelil srnca zo vzdialenosti 70 m tesne za lopatku, strela vyšla na lopatke a srnec mi odbehol 60 m , kde posledných 10 m vybehol z potoka do poriadného kopca. Potom som chcel vyskúšať RWS Kegelspitz 16,0 kg od ktorého ma kamaráti odhovorili, že zver dosť odbieha nakoľko strela je tvrdá a prestreľuje. Takže skúsenosti s touto strelou nemám. Ďalej som vyskúšal H-mantel 16,7 g, ktorý má výhodu tú , že pri každej strelenej zveri bol priestrel /ohľadom dohľadávký/ čo zabezpečuje zadná časť strely /tzv.valec/, kde predná časť odovzdá energiu. Potom som vyskúšal S&B 18.5 g, od ktorého som unáhlene a predčasne odstupil po jedne skúsenosti a to takej , že som strelil diviaka spredu do hrudníka zo vzdialenosti 90 m, vystrel bol na ľavom stehne a diviak mi odbehol 120m . Po tomto som prešiel znovu na Lapua Mega 18.5 g na ktorú som si nastrelil kolimátor aj puškohľad a hneď na prvej spoločnej poľovačke som strieľal na diviaka kana o váhe 145 kg /bol vážený/ zo vzdialenosti 30 m , ktorý bolo v plnom behu pričom som ho trafil do stredu lopatky , strela ostála na druhej strane pod kožou-pancierom. Diviak po tejto rane spravil kotrmelec a ostál v ohni. Pri tomto kalibri som ostál až kým neprišli na trh 18,5 g Prvý partizáni, ktorý mali skoro totožnú strelu ako Lapua Mega 18,5 g a cenovo boli výhodné a polovicu boli lacnejšie, kde úsťová rýchlosť bola o 20 m menšia. S touto strelou poľujem dodnes a strelil som s ňou 33 diviakov a som s ňou spokojný aj keď veľa ľudí na tohto výrobcu nadáva. Vystrelil som okolo 300 nábojou a zatiaľ mi každý vystelil a pri nastreľovaní na vzdialenosť 50 m sa rany prekrývajú. S touto strelou somm strelil srnca zo vzdialenosti 50 m a to za pravú lopatku z predu kde strela vyšla na ľavom stehne , ktoré prestrelila krýžom. Srnec ostál v ohni, kde pri rozoberaní, cez stehno bol iba strelný kanál ktorý vôbec nebol skoro podliatý krvou. Kolega ,ktorý má 30-06 a remington povedal, že keby on tak srelil tak domov nesie iba parôžky a mäso dá psom. Na základe tajto ako aj iných skúsenosti som prišiel , že zatiaľ sa mi osvedčila najviac strela ktorá má veľkú váhu a malú rýchlosť. Keď som kupoval tento kaliber tak veľa ľudí ma odhováralo, že načo mi je taký sadzač zemiakov, granatomet iné prirovnania. Že ako s tým pôjdem na srnca a čo s neho ostane keď ho trafím a, že to má veľmi zlú balistiku, čo nie je pravda , nakoľko sú typy striel ktoré sa nastreľujú na vzdialenosť ako bežné kalibre 7x57, 7x64, 308 Win. Po čase veľa ľudí pri rozoberaní diviny zmenilo názor a asi do súčasnej doby som presvedčil ďalších štyroch kamarátov , ktrorý si zakúpili tento kaliber a nebanujú a sú snim veľmi spokojný.