Vyskusaj strelu Vulkan 15g jeden moj znamy s tym poluje uz asi 10 rokov a v tomto kalibry uz mal vyskusane vsetko a na ten Vulkan neda dopustit sam som ho tiez uz vyskusal a priebeh strely je podla mna jemnejsi ako pri tych 18g strelach
Samozrejme, že je. Veď 3 gr. To už predsa niečo je! Ale zase nie je to žiaden zabijácky rozdiel. Ja by som to charakterizoval tak, že Vulkan je lepší na spoločné a menšie vzdialenosti a Oryx na individuálnu poľovačku. Hoci pri tom priemere strely a pri tých gramážach je to na našu bežnú zver pri dobrom zásahu asi jedno. Výhoda Oryxu sa prejaví pri dospelých a ťažkých kancoch v zimnej kondícii a pri ťažkých jeleňoch v ruji.
Ešte by som dodal, že výhodou Vulkanu na spoločných poľovačkách zasa je, že sa omnoho viac rozkladá, tým pádom zriedka prestreľuje a tým neohrozuje ostatných účastníkov poľovačky a hlavne psov.
Posledný spln.Lanštiak 40kg na vzdialenosť asi 130m 9,3x62 norma oryx 18,5g.Veľmi zlá rana na mäkko a vysoko.Rozbité sviečkové chrbtica nepoškodená.Lanštiak skvíkol a ostal v ohni.Vstrel podliaty ako desaťkorunáčka a namiesto výstrelu bola brušná stena akoby rozrezaná nožom v dåžke 15cm odkiaľ vyseli von vnútornosti.Lanštiak bol na nástrele tak vyfarbený,že bol problém nazbierať farbu na vyšetrenie na mor.
Nová skúsenosť s kalibrom 9,3x62. Jeleň II. V.T. 120 kg na váhe strelený oryxom 18,5g na koreň krku ostal v ohni. Strieľané bolo na 40 metrov. Na moje počudovanie bol ale krk na vstrele pomerne dosť podliaty,na vystrele bez podliatia.
Aji ode mňa Lovu Zdar, len takto: na krk by to dopadlo stejně aji menší rážou, zvláště na 40m. Jinak jak píšeš radšej, zvlaště takého jelena přes lopatku8-)
Chtěl bych se zeptat, jakou střelu použít na slabší zvěř - srnčí, selata. Vulkan se mi moc nezamlouvá, chtěl bych zkusit Lapua Mega. Zajímal by mně Váš názor na tuto střelu a zkušenosti s ní. Případně jakou jinou použít. Děkuji!