Som rád, že si moju predchádzajúcu reakciu zobral "športovo". Patrím podobne ako ty k mladším chovateľom, kopov mi učaroval a tak dianie okolo neho sledujem asi 10 rokov. Jedného chovám tretí rok, úspešne sme zvládli aj skúšky PU. A ver mi (aj keď samozrejme nemusíš), vydaril sa mimoriadne. Za tie necelé tri roky som s ním zažil toľko, že už by to mohlo byť na jednu poriadne hrubú knihu. Ale ešte ani teraz nie je jasné, kto koho viac "učí". Preto sa skláňam pred skúsenosťami kopoviarov, ktorí sa chovu venujú 10, 20 a viac rokov. Ak teda máš záujem, tak by som ti z mojich, relatívne malých praktických skúseností a "omáčky", ktorú som kde-kade stihol pochytiť niečo poradil.
<br/>Pýtaš sa na poslušnosť a mám taký pocit, že to nieje prvý-krát. Kopov, ako durič do našich (horských a podhorských) podmienok je podľa mňa najlepšou voľbou. Aj čo sa týka exteriéru je to veľmi pekný pes a tak ma oslovilo už dosť veľa ľudí a vypytovali sa na plemeno. Ale ani jednému som ho ako "spoločenského", alebo psa do "domácnosti" neodporučil. A myslím, že už aj tebe niekto na tomto fóre povedal, že to pre teba nebola najšťastnejšia voľba plemena. Jeho tvrdohlavosť v kombinácii s výborným nosom, chuťou do práce, temperamentom, vytrvalosťou a ostrosťou bezpečne zaručia, že nikdy nebudeš mať kopova, ktorý ťa bude počúvať na slovo. A konkrétne v tvojom prípade (mladší vodiči, alebo deti) tam ešte môže byť problém, že pes ťa nebude brať ako autoritu a neustále bude "bojovať" o post vodcu svorky. Ale ty ako 16 ročný by si to už mohol zvládnuť, mno, záleží už len na tebe.
<br/>Odporúčal som ti prečítať si skúšobné poriadky. Tam by si sa dozvedel, že ak ti pes odbehuje za srnčou, vysokou, prip. inou nežiadúcou zverou, tak to nieje na až taký problém. Každý dobrý kopov srnu preženie, ak mu vyskočí spod nôh. Ale musí sa dať do 5-tich minút odvolať. Ak to urobil môj pes, tak som ho hneď privolával. Po návrate som ho nikdy netrestal (už bolo povedané prečo), ale ani nechválil (mohol brať ako pochvalu za predurenie). V súčastnosti sa pustí za všetkým, ale bez privolávania sa sám do dvoch minút vráti. Samozrejme, od čiernej sa nedá ani odvolať.
<br/>V teréne je to u môjho kopova s poslušnosťou v celku dobré. Ak ho práve nezaujala nejaká lákavá stopa (a to je pre jeho výborný čuch dosť časté), tak ho v pohode privolám. Ak na privolanie nereaguje, počkám 10-15s a skúsim znova. A niekedy to môže trvať aj dlhšie, kým príde. Povel nieje dobré opakovať viac-krát hneď za sebou, môže to napríklad pochopiť tak, že povel má dostať viac-krát, aby ho plnil. Teraz už viem, kedy ho mám zavolať, aby prišiel. Ak vidím, že je niečim zaujatý, počkám väčšinou tých 10s kým jeho záujem prechodne pominie a po privolaní hneď prichádza. Ak nechceš u psa vypracovať reflex remeňa s obojkom v ruke, nos ho pri vychádzkach v ruke stále. Najväčšie problémy s privolaním som mal, keď som sa z hory vracal. Stál som pri aute a on potvora ani za svet ku mne. Nikdy nechce ísť z lesa preč. Teraz to riešim tak, že vždy ho asi tristo metrov pred autom privolám, dám na remeň a je to.
<br/>Keďže pochádzam z miest, kde sú psíky obľúbené na akýkoľvek spôsob, na noc ho zatváram do klietky. Od rána až do večera má celých 12 árov oploteného dvora iba pre seba. Okrem toho časté, niekoľkohodinové vychádzky. O nevybehanosti teda nemožno hovoriť. Keď som vychádzal von autom, niekoľko-krát utiekol aj napriek ráznym povelom zostaň. Obehol celú ulicu, podpísal sa na každom plote a popolnici, podebatil s každým kamarátom. Nereagoval na nič, chytiť sa nedal. Raz sa mi ho v poslednej chvíli, ako sa pokúšal ujsť okolo auta podarilo zdrapiť za kožuch na krku tak, že až zaskuvíňal a okamžite si ľahol. Od vtedy (a to sú možno už dva roky) ešte cez otvorenú bránku neušiel. A stačí na to jediný povel zostaň.
<br/>Každý pes, tak ako aj človek má svoju osobnosť. To čo platí na môjho psa nemusí platiť na tvojho. Ide o to, aby si ho poznal a aby si vedel čo od neho chceš ty. Na základe toho musíš nájsť spôsob, ako to dosiahnuť. Snaž sa byť krok pred ním (ak ti uteká z dvora a nemôžeš ho privolať, skús mu zabrániť, aby ušiel). Ak chceš niečo zo svojho psa vychovať, najdôležiteší je čas a informácie. Masmédiá a skúsenejší chovatelia, ver mi, čím viac tým lepšie. Pomôže ti to utvoriť vlastnú predstavu o tom, čo by si chcel dosiahnuť. Mne osobne informácie veľmi pomohli a pomáhajú, ale musím povedať, že nie zo všetkými som súhlasil. Držal som sa svojej vízie a myslím, že som urobil dobre. Ale samozrejme, že som sa niekedy aj sekol. Ale to sú už skúsenosti.
<br/>Ešte niečo k diviačej obore. S rozvíjaním, odvahy by sa u kopova malo začínať okolo 10 mesiaca. Odporúčam ti začať mačkou, ktorú dáš do menšej klietky, tak aby ju pes videl. Ale klietka musí byť dostatočne pevná, aby ju nerozbil a nedošlo k ujmám na strane susedovho kocúra, alebo tvojho psa. Potom vyskúšaj oboru, ale tak, ako ti už radili. Ideálne sú 1-2 lanštiaky, alebo pokojná svinka. Môj kopov bol prvý-krát v obore 9 mesačný a o týždeň na spoločnej vyhľadal, vytrvalo hlásil a na koniec za pomoci honca a ďalšieho psa aj dotlačil na strelcov svojich prvých dvoch lanštiakov. Jeho ostrosť a odvaha bola v tom čase ešte primeraná veku, ale potešilo ma to veľmi.
<br/>Ešte jedna kontrolná otázka pre istotu a či to prečítaš celé. Psa máš s papiermi?