prepac ale 4+ to prehanas, ja som videl mozno 4 psov co mali na regulernu 4, ide o to na akom diviakovi skusas, videl som psov co na jednom boli 4 a na druhom ledva dvojka, a poznam bachnu pri ktorej len jeden pes obstal pokial viem, utekali jagose, jazvecici, niektore ani nevosli. takze ta ostrost 4+ je usmevna, aj u jagosov, o ostatnych terrieroch nehovoriac.
podla mna sa to bude skusat v 3,5ha oplotku, bol som na nom a poviem Vam ak bude objektivita tam zhori minimalne 50perc. psov, ak by islo o vsetky plemena tak aj 80perc.
jarko oprava, su 2. zabudol si. abba ver tomu, ze mozes nabudit psov aj tak to budu mat tazke v tom oplotku. A ked je to malo, nech sa to robi v Bieni v zvernici, tam potom nie je na co sa vyhovorit.
Zdravim vsetkych kopoviarov! Kamarat chce kupit kopova, ale uz hotoveho psa. Zaujimala by ma cenova relacia, v akej by sa dal zohnat pes s SD,FSMP a PF nie starsi ako 2 roky?
Otázna je regulérnosť správania sa diviaka. Ak diviak v oplôtku prenasleduje psa 50m a snaží sa ho zlikvidovať a nie odraziť útok, asi nebude v norme ten diviak a treba z neho urobiť guláš. V prírode sa takto diviak nikdy nespráva, keby to bolo bežné správanie tak s jazvečíkom, by na diviaky nikto nepoľoval. A bohužiaľ na takýchto diviakoch sa skúša.
na dvoch sa nikdy neskusa, a som zvedavy a ko dva kance dostanu dobreho psa vo velkom oplotku? myslim si, ze ta bachna je uplne OK len psy su na ....., dobry pes ju dal do poriadku, a v prirode som uz videl ako bachna prehnala psa aj cez 200m.
Všetci: Aby ste nevynášali predčasné a nesprávne uzávery, vec trošku upresním.
<br/>1. Podmienka by mala platiť od 1.7.2008
<br/>2. Skúšať by sa malo v oplôtku s rozlou minimálne 2,0 ha s podmienkami čo najviac sa približujúcimi prírodným podmienkam po dobu 10 min.
<br/>Takéto oplôtky sme zatiaľ obhliadli dva, jeden je náš, Maťo a niektorí ďalší ho poznajú, a druhý je v Smrečanoch, ktorí je minimálne tak dobrý ako ten náš. Pre zaujímavosť pre ostatných oba majú cca 3,0 ha s primeranou členitosťou a s rôznymi druhmi porastov, od lúčky cez mladiny až po vysokú horu aj s vodnými plochami (potôčik, bažiny).
<br/>Nebude to vôbec jednoduché.
<br/>Pri výbere na MAR a na KDS, ktorý sme robili v Smrečanoch a zúčastnilo sa ho 13 psov (zdôrazňujem, že to boli zapoľované psy min. 3 roky staré, ktoré sa uchádzali o víťazstvo na našej najvyššej klubovej súťaži s možnosťou získať titul Diviačiar) [r]štyri psy v časovom limite 10 minút diviaky nenašli, !!![/r]
<br/>Pre mladé psy to podľa môjho názoru bude veľmi náročné a skúšajúci budú musieť byť rozhodcovia, ktorí stále so psami intenzívne a aktívne pracujú a pritom aj často a v diviačich revíroch posudzujú.