Ludia, kopov nam velmi rychlo upada! Teraz treba pustit do chovu vsetky vinikajuco pracujce jedince ktore maju SD v I.cene a exterier v II.cene. kopov je dnes exterierovo vyrovnane plemeno bez väčšich chyb v stavbe tela. ak to bude akto pokracova dalej tak nas v ostrosti za chvilu predbehnu aj daxliari, kt. musim pochvalit ze vedu svoje plemeno k vybornej upotebitelnosti. no nasi pani s klubu asi nemaju zaujem zachranit nase narodne plemeno. KOPOVOM ZDAR!!!
Bohužiaľ mnohí z nášho klubu s Tebou nesúhlasia a najradšej by pustili do chovu hocičo a robia všetko pre to, aby sa podmienky chovnosti z výkonu ešte zjednodušili a zmäkčili oproti súčasným podmienkam. Pevne ale verím, že to rozumné krídlo nakoniec zvíťazí a pracovné podmienky chovnosti sa nakoniec predsa len sprísnia. Blížia sa spádové schôdze a dúfam, že sa na nich aj táto otázka dokonale rozdiskutuje a členská základňa pochopí a podporí tento preveľmi dôležitý krok pre ďalšie napredovanie slovenského kopova.
<br/>S tým však, aby sme znovu zaraďovali II.-kové psy z exteriéru do chovu jednoznačne s Tebou nesúhlasím! Máme dostatok pekných a pracovne výborných psov na to, aby sme mali z čoho vyberať. Bol by to krok späť !!! Základom úspešnej šľachtiteľskej práce je vylepšovať nekvalitný znak ale pri zachovaní ostatných kvalitných znakov ! Je to veľmi ťažké, ale jediná možná cesta. Aj ten najkvalitnejší znak, v tomto prípade je to exteriér ako celok, sa omnoho ľahšie pokazí ako potom napráva !!! Toto musíme mať vždy na pamäti, aj keď mnohým to nevonia a najradšej by si prácu zjednodušili.
môžem len suhlasiť s tvojim názorom, v minulosti/asi tak 4roky do zadu/ som sa zučastnil Sighetovho memorialu vo Vojenských lesoch a majetkoch Pliešovce, a bol som velmi prekvapeny z urovne psov vrcholovych predstavitelov klubu, ktory ako dôvod vihorenia svojich psov uviedli ze v pohone bol velky počet zvery a psi nie sú na to pripravene (ak niekto s vas bol v tomto reviri vie ze je to pravda, velke mnozstvo diviakov a vysokej/ ale ako dôvod slabej práce psov to je dosť silná káva, ale verte tomu co tam boli psi v pohone nesuťažne boli asi o triedu lepsie ako tie ktore sa zučastnili preteku, len škoda neboli až tak dokonale exterierove jedince. osobne som tam bol v pohone.
Síce neviem, čo u kopova znamená II.-kový exteriér, ale viem, že exteriér sa v pohode vylepší 5-krát rýchlejšie ako povaha a pracovné vlastnosti. Inými slovami exterér sa dá vylepšiť aj v 1 generácii, ale stratená povaha a vlastnosti až v 5-tej a možno až v 10-tej alebo aj nikdy.
Mám aj ja takú skúsenosť, že výber psov na vrcholovú súťaž bol protekčný. Jeden pes v oplotku ani nebrechol a druhý po vypustení hľadal dvere a snažil sa dostať von. Boli to psy s SD v l. cene!!!!! S takým psom, by som nešiel ani na skúšky a nie na súťaž, väčšiu hanbu a antireklamu si neviem ani predstaviť.
VD znamená veľmi dobre vyzerajúci jedinec. V zahraničí je to vynikajúco hodnotiaca známka, jedinca z malými vadami. U nás je si exteriér jedinca V I.c. a tiež z malými vadami záleží kto ho predvádza a posudzuje. Myslím si ,že jedinec nemá problém si vychodiť titul , V, I.c ,ale dôležité je ako pracuje v lese. Ja by som volil cestu spraviť skúšky, spraviť chovný zvod pracovný , potom exteriérový a až potom ísť na výstavu. Myslím si ,že každý normál človek ,ktorý vie že Slovenský kopov je hlavne na prácu a potom je dôležitý exterier pochopý ,že Veľmi dobrý pes exterierove a vynikajúci pracovne má vchove miesto.;)8-L
Dovolím si tvrdiť, že ak by sa exteriér hodnotil poctivo podľa
skj.sk/pdf_folders/vp_skj.pdf[/]výstavného poriadku
, pozri kapitola VI. Klasifikácia tak VD by bola pravdepodobne najčastejšou známkou u hociktorého plemena a takéto psy by chov určite neprznili. Direktívne obmedzenie chovu len pre V pravdepodbne zvádza k prižmurovaniu očí nad drobnými vadami a v konečnom dôsledku psom viac škodí ako pomáha.
Za to, že je kopov exteriérovo vyrovnané plemeno môžme ďakovať tým jedincom,
<br/>ktoré skončia v l.cene. Daxliary majú čo doháňať aj exteriérovo, aj pracovne.
<br/>Každý rok sa zúčastňujem viacerých skúšok, a podľa môjho názoru daxlíky upadajú tak pracovne, ako aj exteriérovo./česť výninkam/
<br/>Pritvrdzovanie podmienok do chovu je správne a potrebné!
Kazde hodnotenie psa rozhodcom je z casti aj vec subjektivna. To si uzna kazdy dobry rozhodca. Podla mna je vsak podstata v tom, ze do druhej ceny sa niekedy s prizmurenim oka dostanu aj trojkove psy, ktore skutocne v chove nemaju co robit. Pokial je dostatok psov, nie je dovod pustat dvojkove psy do chovu. Ak je raz stanovena hranica, ma sa dodrziavat. A tak isto to ma byt v sulade s chovatelskym cielom. Ak raz pes/suka/ nema znaky chovneho jedinca, moze vediet aj kreslit, v chove nema co robit. Jedna zla /exterierovo/ suka to dokaze v chove posunut pekne naet.
<br/>Ze existuje urcita miera preferovania znamych jedincov, ci majitelov je v kazdom klube. Ide len o to, dostat do "pod kontrolu". Ak ako nestranny by som mal nieco radit, tak urcite nepustat jedince, ktore nemaju pozadovany exterier do chovu.
vlastním tiež daxla a zučastňujem sa rôzných podujatí či klubových AJD alebo skúšok a môžem povedať že daxle su v prvom rade farbiare a až potom duriče a nie každy vie sam pracovať, česť výnimkam.
<br/>Je ale tiež pravda že len zopar kopovov som na SD a spoločnych poľovačkách videl pracovať dobre, pracu v oplôtku neberem ako robotu to je len tréning pes musí ukazať na spoločnej poľovačke ako vie hľadať a vyduriť diviaky z húštiny.
<br/>
<br/>Všetko je vec hlavne samotných jedincov a potom ich majiteľov, čo je na škodu v chove kopovov podľa môjho názoru, je to že každy si myslí že ma kopova a ten sam od seba bude všetko vedieť a hľadať diviaky. Ano niektore jedince to maju predurčene ale je ich malo. Psíkov treba k tomu viesť, ale to je vec už vycvikara klubu.
<br/>Samozrejme je to u všetkých duričov takto.
<br/>
<br/>toť môj názor.
Cez vikend som viedol celkom zaujimavy rozhovor o kopovoch so skusenymi vodicmi. Gro celeho rozhovoru bolo asi tolko, ze vynikajuceho jedinca v priemernom reviry nevychovam! Samozrejme, ze dany jedinec musi mat na pracu predpoklady. Dozvedel som sa aj to, ze je vidno rozdielnu pracu psov, ktori pochadzaju z revirov, kde sa robia dlhe hony ako tych, kde sa robia kratke hony. Vraj jedny vyrazia kupredu a hladaju stopu, zatial co ostatny precesavaju kazdu hustinku. Co si myslite vy?
Dostatok chovných jedincov. A to je koľko? Koľko nie vzhľadom na špičkový exteriér, ale vzhľadom na dostatočne širokú genetickú variabilitu, ktorá je základom zdravia i povahy. Dovolím si tvrdiť, že slovenský kopov je málopočetné plemeno a zužovanie chovnej základne na základe exteriéru ho privedie tam, kde je dnes napr. slovenský čuvač. Koľko máme kopovov, ktorým sa v papieroch nestertajú predkovia, tzn. nevyskytuje sa žiadny viackrát minimálne po 4. generáciu predkov.
Tiež si myslím že zužovanie počtu chovných jedincov neveští nič dobré.(komu ako:D), okrem toho,čo si uviedol,DKo,sme predsa "materská krajina!" Slovenského kopova, toto naše národné plemeno, je u nás doma, a pokiaľ je záujem verejnosti chovať tieto ušľachtilé psy, tak by tobolo treba podporovať (samo, nie na úkor kvality jedincov)viac ako iné krajiny MZKCHSK.
pozri si standard plemena a zistis ze zalesak pise pravdu . staci si mrknut do ktorej sekcie je plemeno v VI.FCI skupine zaradene .
<br/>
<br/> Skupina 6 - duriče, stopovacie psy a príbuzné rasy, sekcia 2-stopovacie psy s praktickou farbiarskou skúškou v stopovani.