malokalibrovky a gulovnicky

pred 18 rokmi 2 týždnami #7243 od tajfi
malokalibrovky a gulovnicky bolo vytvorené tajfi
co povedat ku tejto novej teme hadam len to ze malokalibrovka by nemala chybat každému polovníkovi.Ja osobne mám radšej LR ako WMR aj keď dloho som sa rozhodoval čo si zobrať. Na krátko v okolí môjho rodinného domu je lepšie LR vzhľadom k potvorám ako sú potkani, a iný kamaráti, ale celkovodo 80metrov. No v chotári je to horšie tam radšej WMR - psy, mačky, a iné... A zasa pred Remingtonom uprednostím Horneta.Všeobecne keby som to zladil tak LR a potom Hornet. Čo hovoríte na HMR. V celku pekný náboj dokážete ho niekoľko krát otočiť v ruke a krútiť hlavou, aká zaujímavosť, ale čo v revíri. Vzhľadom na ultraľahkú strelu a vysokú rýchlosť......

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 dňom #7598 od miros
Odpoveď od miros na tému malokalibrovky a gulovnicky
Je to tema kde sa stretnu 3 skup. jedna je 22 LR dalšia skuša WMR a potom je hornet
<br/>22 LR poznam dlho ale podla mna je to max do 50 metrov na tuto vzdialenost je to v pohode co bolo dalej bol sem tam problem dohladat hlavne liška bola často až v nore u psa pokial som nezasiahol presne hlavu som to na komoru po par skusenostiach už ani neskušal. Krátky čas som mal 223 Remington ale nebolo to ono WMR je čo počúvam asi to iste len v menšom. Mam asi 3 mesiace Hornet takže na hodnotenie je ešte skoro ale mam dojem že to bude to prave čo mne bude pasovať.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 dňom #7601 od Gulo
Odpoveď od Gulo na tému malokalibrovky a gulovnicky
Ja mám .22 LR, myslím, ze na lov škodnej v blízkosti dediny je to ideálna zbraň, nemusíš sa báť ďalekého doletu a odrazu strely, ak netrafíš. K tým HMR a WMR len toľko, že je to určite silnejšie, ale zas tie rýchle a ľahké strely mne osobne moc nesedia.
<br/> Do &quot;klasiky&quot; je dosť pekný výber streliva od podzvukových na kratšie vzdialenosti pri dedine až po Stingery a Velocitory. Samozrejme, ak mi príde líška na 100-150 m tak nestrielam a v duchu by som mal radšej poruke niečo silnejšie, ale zastávam ten názor, že zver by mala mať vždy nejakú šancu, takže sa len pokochám pohľadom a milej kmotre zamávam. ;)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 dňom #7605 od Basky
Odpoveď od Basky na tému malokalibrovky a gulovnicky
S gulovnickami, WMR a HMR nemám skúsenosti, ale klasika 22LR sa mi pomerne osvedčila na škodnú. Hoci je pravda že napr. túlavé mačky, pokiaľ neboli strelené na hlavu, cvalangovali ešte zopár niekedy až desiatok metrov, kým ich vystrelo. :( Však asi aj preto sa hovorí že mačka má sedem životov..
<br/>Psy do výšky cca 55-60 cm pri zásahoch na komoru síce väčšinou nezhasli okamžite, ale ani nejako neodbiehali, ale po zvážení doterajších skúseností posledné roky ak strielam malorážkou na túlavého psa, tak mierim na hlavu - ked aj je v pohybe, tak vydám nejaký zvuk (väčšinou cmuknem) a pes sa zastaví a obzrie.
<br/>Mám asi sedem líšok strelených malorážkou a dve ktoré som isto zasiahol, ale odbehli a nenašiel som ich ani so psom (jednu sme dostopovali až po noru, ta druha sa proste vyparila:( ) Z tých siedmych mi tri ostali na mieste - zásahy hlava, krk a raz komora (aorta), zvyšné 4 boli po komorových ranách (srdce, pľúca) &quot;učupené&quot; cca do 30m od nástrelov, ale väčšinou ešte žili, tak som dostreloval druhou a raz až treťou ranou.
<br/>S týmto kalibrom som strelil aj jednu kunu, síce na tri razy, ale prvé dve rany neboli smrteľné zásahy (svojim umiestnením, tzv. obšuchy), a tá tretia - na komoru zaúčinkovala okamžite, takže keby som ju tam trafil hneď... :liar:8-L
<br/>Malorážkou ale strieľam zásadne len &quot;na istotu&quot;, žiadne &quot;hodené&quot; výstrely na bežiacu škodnú, výnimkou bol prípad keď sa okolo mňa prehnala kotná srna a za ňou bundáš - to som už nevydržal.., ale trafil som ho lepšie ako keby stál na mieste - urobil kotrmelec a bolo po ňom.. Skúsenosti s predsadzovaním v bažantnici brokom sa mi zišli aj pri malorážke.. 8-L
<br/>Čo sa týka používaného streliva - keďže si rád zastrieľam na strelnici, tak kvôli tomu, aby som často nemusel meniť nastrelenie zameriavacieho ďalekohľadu používam aj v revíry &quot;športové&quot; strelivo, najmä PMC Scoremaster a v minulosti aj (myslím že to boli čínske alebo kórejské) Target22. Tie mojej zbrani sedeli najlepšie, aj účinok bol vyhovujúci, ale vytratili sa z predajní..:{ Svojho času som nosil do revíru a mal zbraň nastrelenú na CCI Stinger, neskôr MiniMag, rôzne lovecké prevedenia Remingtonov (Yellow Jacket, Wosp, Cyclone...), Winchestrov, iné značky - Zapper22, Aguilla, české..., ale buď som nebol spokojný s účinkom na škodnú, alebo s rozptylom na strelnici. Všetky tieto druhy som skúšal aj po stránke priebojnosti na doskách z rôzneho dreva na 50 i 100 m a čuduj sa svete ako najpriebojnejšie na väčšiu vzdialenosť mi vyšli ruské Vostoky na športovú streľbu. Keďže rýchlosť majú klasickú (v porovnaní so Stingerom a MiniMagom smiešnu), tak si to veľmi neviem vysvetliť, ibaže by strely boli z dajakého tvrdeného olova, ale to sa mi na laický pohľad tiež nezdalo...:( Zatiaľ toľko.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 18 rokmi 1 dňom #7606 od Basky
Odpoveď od Basky na tému malokalibrovky a gulovnicky
P.S.: Na škodnú som malorážkou (resp. kalibrom 22LR) na vzdialenosť väčšiu ako 80metrov ešte nevystrelil. Na 90% je to do 50m.
<br/>A nechcem ani opomenúť vhodnosť tohto kalibru na tréningové účely.;)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 11 mesiacmi #7645 od hajnik
Odpoveď od hajnik na tému malokalibrovky a gulovnicky
Keď som si kúpil malorážku Brno vzor 2 tak som kupoval náboje od výmyslu sveta. Nemalo to žiadny význam, pretože vždy som musel nastreľovať zbraň. Preto na športovú streľbu používam voľne sypané náboje STANDARD SPORT od Selier Bellot. Na 50m sú veľmi presné. Na väčšiu vzdialenosť používam WINCHESTER XPEDITER SUPER-X. S týmito nábojmi bez problémov strieľam na 100m do kruhu s priemerom 7 cm a pritom vôbec nemusím prestreľovať zbraň. Odporúčam vyskúšať.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 11 mesiacmi #7664 od Poacher
Odpoveď od Poacher na tému malokalibrovky a gulovnicky
HAJNIK- kde kupuješ WINCHESTER X-PEDITER? Mám s nimi rovnakú skúsenosť, ako Ty. Ale nejak sa tento druh streliva vytratil z predajní v mojom okolí a nemožem ho zohnať.
<br/>Pomoholo by Tvoje info. Dík.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 11 mesiacmi #7666 od Basky
Odpoveď od Basky na tému malokalibrovky a gulovnicky
Áno, je dobré násjť si takú dvojicu druhov nábojov (1športový a 1lovecký), ktoré pri nastrelení na napr. ten športový na 50 m, pri loveckom (silnejšom) náboji bude nástrelný bod zhodný pri vzdialenosti napr.75, alebo 100m. To značí že pri nastrelení na jeden aj pri použití druhého nedôjde k stranovému posunu zásahov (opačný jav je dosť častý), len k vertikálnemu (dole, hore). Zapamätať si veľkosť toho prevýšenia (cca 5-8cm, ale čím menej-tým lepšie..) na konštantné vzdialenosti a v revíry to zohľadňovať pri streľbe. To však u lovca predpokladá schopnosť vedieť rýchlo a správne odhadovať vzdialenosti, aby vedel kam umiestniť kríž, bodku zam.ďalekohľadu. A to nie je pre každého..
<br/>V praxi to totiž vyzerá tak, že ak bude líška napr. na 45m a ja mám zbraň nastrelenú &quot;športovo&quot; na 50m, tak pri použití toho konkrétneho streliva nemusím absolútne meniť zámerný bod, ale ak už mám nabitý &quot;lovecký&quot; náboj z takto zostavenej dvojice, tak v zásade na túto vzdialenosť by som musel mieriť pod ňu (pod telo...). A to je pre niekoho príliš veľa odhadovania (správna vzdialenosť aj prevýšenie) a tým aj väčšia možnosť omylu a treba mať na pamäti, že zver (vrátane &quot;škodnej&quot;) sa máme snažiť uloviť tak, aby trpela čo najmenej. Takýto spôsob používania malorážky na poľovné aj športové účely je jedna možnosť.
<br/>Ja osobne som si však radšej zvolil cestu mať malorážku nastrelenú na konkrétny športový druh streliva a tento používam aj v revíry, kde dosahovanú presnosť-nastrelenosť na športové strelivo využívam iba pri &quot;100%ných&quot; streleckých príležitostiach (zver na chvíľku bez pohybu, mierenie najmä na hlavu, poprípade šikmo na srdce a pľúca zveri zároveň, streľba podľa možnosti s oporou oboch rúk, na menšie vzdialenosti a pod.). Klasická olovená športová strela si tiež dokáže dobre splniť svoju úlohu..

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 11 mesiacmi #7682 od hajnik
Odpoveď od hajnik na tému malokalibrovky a gulovnicky
Náboje Winchester kupujem v Žiline a to konkrétne v RIMI tel.č.041 564 0512 ale už som tam dosť dlho nebol, mám zásoby.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 11 mesiacmi #7687 od Poacher
Odpoveď od Poacher na tému malokalibrovky a gulovnicky
Cez Za prechádzam tak raz mesačne, tak to omrknem. Díky Hajnik! Ak by to vyšlo budem rád!:)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 11 mesiacmi #7783 od miros
Odpoveď od miros na tému malokalibrovky a gulovnicky
Tak dnes sa hornet ukazal ako dobrá volba niečo ani vlčiak ani doberman zvažene 34 kg poloplašt rws 82 m priestrel komora odbehol cca 4m a lahol ;/

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 11 mesiacmi #7856 od miso
Odpoveď od miso na tému malokalibrovky a gulovnicky
máte niekto nejakú skúsenosť s malorážkou marlin 925? Počul som, že je veľmi presná a to najmä vďaka mikrodrážkam....(má ich tuším 16)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 11 mesiacmi #7946 od lesnik
Odpoveď od lesnik na tému malokalibrovky a gulovnicky
chlapci mohli by ste my pomoct zhanam naboje do malorazky kal. 22long r. okrem stinger,standard,rex,club,high tveloci,speed ace, a mohlo bybyt okolo 2,10 g achcel by som sa opitat WINCHESTER XPEDITER SUPER-X

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 1 mesiacom #15508 od jarry9
Odpoveď od jarry9 na tému malokalibrovky a gulovnicky
Malokalibrovka?
<br/> Aj keď má nepopierateľne svoje výhody pre jej pekný vzhľad,váhu,trvanlivosť,príjemnú,
<br/>lahodnú a presnú streľbu a ešte stále relatív.lacné strieľanie,treba si uvedomiť, že je určená viacmenej na šport.,pretek. streľbu a pri výkone práva poľovn.na odstrel vtáctva,
<br/>drobných šeliem, /pre niekoho asi aj drob.úžitkov.zveri, možno aj inej/, kde je prakticky nepostrádateľná. Z môjho uhla pohľadu a po nejakých skúsen. nepoužívam tento kal.na lov už aj líšky a to aj pri použití rôznych striel,náboj., výrobc.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 1 mesiacom #15674 od balistik
Odpoveď od balistik na tému malokalibrovky a gulovnicky
Tak ako polovnik bez psa je len polovicnym polovnikom si myslim ze to plati aj o LR22.
<br/>V poslednej sezone som pouzival zasadne CCI Stinger,su to rychle a dost silne naboje na skodnu a da snimi bezproblemov strielat aj na 120m (s kvalitnou optikou samozrejme) inak mam vyborne skusenosti as so strelami od REMINGTONU a to subsonic. tieto streli su pomalsie ako ostatne a su aj meksie.Najviac som prinich ocenil ze zvuk vystrelu je neuveritelne tichy,naproti tomu subsonic od RWS su az prilis hlucne nato o oku strelu ide. Stingeri- sedivka na cca90 metrov padla ako by ju blesk trafil,liska cca 75m komora,odbehla asi 7m. ale naopak macka asi 40m 2x zasah na nizku komoru potom asi 5 metrov priamo na chrbticu a kedze som uz nemal ani jeden naboj lebo som si ich nechal v aute som jej musel stat este asi 10minut na krku kym zhasla.
<br/>(poznam jedneho tiezpolovnika (hajzel je to) ktori striela tymito nabojmi aj srnciu a dokonca aj lanstiaka strelil priamo do cela (vraj sebeobrana:I )

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 1 mesiacom #15740 od jarry9
Odpoveď od jarry9 na tému malokalibrovky a gulovnicky
Guľovnička Hornet?
<br/>Podľa môjho názoru je to veľmi dobrá zbraň malého kalibru. Ako je už známe,vyniká presnosťou,razantnosťou a pomerne rovnou dráhou strely. Mne sa osvedčila hlavne pri odstrele túl.psov a mačiek,líšok. Má zhruba 2-3x väčšiu úderovú silu a tým aj väčší smrtiaci účinok a má nesporný význam pri streľbe na väčšie,ešte prístupné poľ.vzdial.
<br/>oproti malokal. Čítal som,že už v minulosti sa niektorí autori pohrávali s myšlienkou
<br/>zakompono.,zakotviť tento kaliber do zákona aj pre odstr.rat.srnčej zveri,čo sa ale nestalo.Na americk.kontin.v poradí obľúbenosti guľ.zbraní zastáva H slušné miesto.
<br/>Údajne H bol v urč.modif.vyrobený aj ako tkzv.zbraň na prežitie.Dá sa súhlasiť aj s ná-
<br/>zormi kompetentních,že je to &quot;malý kalib.,ale s výkonom guľovnice&quot;,ale to vedia pravdepodobne len jágri s praktickými skúsenosťami s týmto kal. Ako som už hore na-
<br/>značil,sršeň mi robil vynikajúce služby.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 1 mesiacom #15746 od jarry9
Odpoveď od jarry9 na tému malokalibrovky a gulovnicky
Poľovník bez psa je len polovičným poľovníkom:
<br/>Ja si túto vetu vykladám tak,že: Úlohou psa je zver vyhľadať,vyduriť,vystaviť,aportovať,
<br/>dohľadať,usmrtiť,vyštekať,nahnať a pod. Predsa dobrý pes prehľadá húštiny, nepr.terén,
<br/>má široký záber,resp.akčný rádius,ale samozrejme to zovšeobecňujem,záleží od pleme-na. Teda pre poľovníka je pes prakticky neoceniteľný a nepochybne sa zvyšuje aj mož-
<br/>nosť úspešného lovu,ako keby bol sám.
<br/>Aj keď som za,že malokalibrovku je vhodné vlastniť,poznám poľovníkom,ktorí ju nevla-stnia a nie je možné o nich povedať,žeby boli polovičnými poľovníkmi,lebo 22LR nahra-
<br/>dili inou,pre nich prijateľnejšou zbraňou. Ale máš pravdu,je veľa poľovníkov aj bez psí-
<br/>kov a možno nie sú,aspoň podľa nich polovičnými poľovníkmi.
<br/>
<br/>Je to od témy,prosím o prepáčenie.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 1 mesiacom #15753 od balistik
Odpoveď od balistik na tému malokalibrovky a gulovnicky
Myslel som to obraze.
<br/>Ale mas pravdu.;)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 1 mesiacom #15777 od vestkam
Odpoveď od vestkam na tému malokalibrovky a gulovnicky
Aký je Váš názor na ráž 6,5x55SE

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

pred 17 rokmi 1 mesiacom #15795 od dvorky010
Odpoveď od dvorky010 na tému malokalibrovky a gulovnicky
6.5x55 SE je to asi najuniverzalnejsi kaliber na slovnsko aj ked univerzalny vraj neexistuje, je to vsak podmienene strelivom, musis ho menit podla toho co ides lovit, ale osobne si myslim že SB so strelou PTS odpolujes celu sezonu a na spolocnu polovacka jednoznacne 8x57 JS a k tomu 12.7 SPCE

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.081 sekúnd

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 286 návštevníkov a žiadni členovia on-line