Viem že sa čuduješ že Hornet na srnca. Zákon to síce nedovoľuje ale "sršeň" je účinný na srnca aj na 100m. Balistické údaje ale aj prax Ti to jednoznačne potvrdia. Tomu ver.
Páni, opatrne s niektorými vyhláseniami, toto fórum čítajú aj začínajúci poľovníci či členovia krúžkov KMPP. Ono aby si niektoré rady neosvojili a vyhlásenia typu aj "malorážkou sa dá streliť jeleň" by tu odznievať nemali...Všetko sa dá, ale zákon hovorí jasne a nerád by som bol keby sa tu rozbehla polemika či je vhodný hornet na srnca či jeleňa...
Obidvaja máte pravdu. ( miso aj Hornet )
<br/>
<br/>Len aby bolo jasno:
<br/>1. O malokalibrovke tu nebola reč!!!!
<br/>2. Pripravuje sa nový zákon o poľovníctve, čiže budem veľmi rád a isto nie som sám, keď v novom zákone nebude hovorené o dåžke nábojnice. Myslím tým aby použitie jednotlivých kalibrov (nábojov) nebolo obmedzované na dåžku nábojnice. Sú dôležitešie kritéria na určenie vhodnosti kalibru na konkrétny druh zveri ako samotná dåžka nábojnice. Nový zákon by mal vychádzať napr. zo: prierezového zaťaženia strely, hybnosti, priemeru, rýchlosti strely, a najdôležitešie je výber strely na ten ktorý druh zveri a samozrejme aj energie strely. Čiže, nesnažme sa zatvárať oči o takýchto dôležitých veciach. Nediskriminujme a nezavrhujme niektoré kalibre na lov zveri preto, že to nedovoľuje terajší zákon. Prax jednoznačne ukáže a nie zákon. Ja hovorím, najdôležitejšie je ako strieľame a potom čím. Najprv sa trochu zamyslime nad tým či zákon vychádza z logiky a praxe. Ale vidno že zákonotvorcovia nad týmto nerozmýšľali, lebo keby áno tak by Horneta nevylúčili z použitia na odstrel srnčej a mláďat ostatnej raticovej zveri.
<br/>Trochu som odbočil od témy, za čo sa ospravedlňujem. Myslím že to čo som napísal stojí aspoň na zamyslenie. Alebo nie????
Áno, ako sa to tu už neraz preberalo nie je dôležitá dåžka nábojnice ani všemožné J,ale mnoho iných faktorov. S tvojím príspevkom súhlasím takmer do bodky. Ono je veľa nelogických vecí, ktoré prax vyvrátila, ale aj mnohé,ktoré potvrdila. Vezmi si len taký .223rem. Niektorí s tým doteraz strieľali všetko(čo samozrejme neschvaľujem),ale teraz si s tým-podľa návrhu zákona, nevystrelíš ani na prasa...
Tak to máš absolútnu pravdu čo píšeš. To s tým .223 rem. je síce pravda. Tu je zase vidno ako logicky a prakticky naši "odborníci" zákonotvorcovia rozmýšľajú. Ak také niečo napíše ten kto sa pokladá za odborníka na zbrane a poľovníctvo, tak to je úbohé. Naozaj. Budeme sa môcť hanbiť ak takýto zákon prejde do praxe. Je to škoda. No čo už, možno raz príde naozaj skutočný odborník a zmení to. Možno....
Vlastním ZBK 5,6 x 52R. Za tie peniaze je to veľmi ľahká a presná zbraň. Komu nevadí výzor zbrane vrele doporučujem. Spočiatku som mal aj ja problémy s nastrelením. Je u nej velmi tvrdá spúš a dosť mi to rozhadzovalo. Po zjemnení spúšte dosahujem rozptyl v kruhu 2cm na 100m v ľahu. Skúsenosti mám také, že celoplášťom strelené líšky na komoru pokiaľ nie sú v ohni odbiehajú do 15m, poloplášťom 2x pes vlčiak v ohni, další odbehol do 10m. Srnčie v zostáva v ohni.
Ja som z 30-06 tiez spokojny (vysoka, diviacia, srncie), ale chcel som nieco lahsie a tichsie na kmotry. Dost som zatazeny v zime oblecenim. Tuto zimu jednu a jedna odbehla postrielana na nohu. 2006/2007 - 6ks.
Darilo sa, aj ked tych lisok mame asi 1,5 na clena. Sme asi 5 v zdruzeni ktori robime odstrel za cele PZ. Tento rok mi to nejde, ale chcel by som este aspon 2.