S gulovnickami, WMR a HMR nemám skúsenosti, ale klasika 22LR sa mi pomerne osvedčila na škodnú. Hoci je pravda že napr. túlavé mačky, pokiaľ neboli strelené na hlavu, cvalangovali ešte zopár niekedy až desiatok metrov, kým ich vystrelo.
Však asi aj preto sa hovorí že mačka má sedem životov..
<br/>Psy do výšky cca 55-60 cm pri zásahoch na komoru síce väčšinou nezhasli okamžite, ale ani nejako neodbiehali, ale po zvážení doterajších skúseností posledné roky ak strielam malorážkou na túlavého psa, tak mierim na hlavu - ked aj je v pohybe, tak vydám nejaký zvuk (väčšinou cmuknem) a pes sa zastaví a obzrie.
<br/>Mám asi sedem líšok strelených malorážkou a dve ktoré som isto zasiahol, ale odbehli a nenašiel som ich ani so psom (jednu sme dostopovali až po noru, ta druha sa proste vyparila:( ) Z tých siedmych mi tri ostali na mieste - zásahy hlava, krk a raz komora (aorta), zvyšné 4 boli po komorových ranách (srdce, pľúca) "učupené" cca do 30m od nástrelov, ale väčšinou ešte žili, tak som dostreloval druhou a raz až treťou ranou.
<br/>S týmto kalibrom som strelil aj jednu kunu, síce na tri razy, ale prvé dve rany neboli smrteľné zásahy (svojim umiestnením, tzv. obšuchy), a tá tretia - na komoru zaúčinkovala okamžite, takže keby som ju tam trafil hneď... :liar:8-L
<br/>Malorážkou ale strieľam zásadne len "na istotu", žiadne "hodené" výstrely na bežiacu škodnú, výnimkou bol prípad keď sa okolo mňa prehnala kotná srna a za ňou bundáš - to som už nevydržal.., ale trafil som ho lepšie ako keby stál na mieste - urobil kotrmelec a bolo po ňom.. Skúsenosti s predsadzovaním v bažantnici brokom sa mi zišli aj pri malorážke.. 8-L
<br/>Čo sa týka používaného streliva - keďže si rád zastrieľam na strelnici, tak kvôli tomu, aby som často nemusel meniť nastrelenie zameriavacieho ďalekohľadu používam aj v revíry "športové" strelivo, najmä PMC Scoremaster a v minulosti aj (myslím že to boli čínske alebo kórejské) Target22. Tie mojej zbrani sedeli najlepšie, aj účinok bol vyhovujúci, ale vytratili sa z predajní..:{ Svojho času som nosil do revíru a mal zbraň nastrelenú na CCI Stinger, neskôr MiniMag, rôzne lovecké prevedenia Remingtonov (Yellow Jacket, Wosp, Cyclone...), Winchestrov, iné značky - Zapper22, Aguilla, české..., ale buď som nebol spokojný s účinkom na škodnú, alebo s rozptylom na strelnici. Všetky tieto druhy som skúšal aj po stránke priebojnosti na doskách z rôzneho dreva na 50 i 100 m a čuduj sa svete ako najpriebojnejšie na väčšiu vzdialenosť mi vyšli ruské Vostoky na športovú streľbu. Keďže rýchlosť majú klasickú (v porovnaní so Stingerom a MiniMagom smiešnu), tak si to veľmi neviem vysvetliť, ibaže by strely boli z dajakého tvrdeného olova, ale to sa mi na laický pohľad tiež nezdalo...
Zatiaľ toľko.