...vsetko je v ludoch a ich hodnotach...
<br/>Pani , uz vele sa divam na prispevky tohto fora, urcite si vela navstevnikov vsimlo moje prispevky,popri com urcite aj surove utoky na mna za moje odpovede, po dlhom rozmyslani som sa rozhodol zase nieco napisat k tejto otazke. Poprosil by som vsak citatelov aby sa skutocne zamysleli nad mojim prispevkom a az potom odpovedali, a to hlavne ak sa na mna naseru, preto ze sa nesnazim na nikoho utocit, ci niekomu ublizovat. Urcite vela navstevnikov si je vedomych z zijem v zahranici, som vasnivy strelec a polovnik, ci uz v mojich priestoroch alebo pri navratoch na Slovensko!
<br/>
<br/> Otazka pytliactva sa rozhadzuje z lava do prava, co je vsak viditelne je ze sa uz medzi aj polovnikmi preukazuju zufalosti pri dohodnuti na druhu polovania, podmienok a prav, a konecne kvalifikovanie spravneho polovnika do extremu pytlictva, kde sa mimochodom zacinaju prejavovat prava polovnictva a hlavne vcitane vlastnikov pozemkov bez clenstva v PZ a podobne. Otazky uz padli na prava vlastnikov (sukromnych revirov), kde jednotlivci PZ nechcu pripustit ziadne moznosti polovnictva tychto individualov, hlavne ked nie su clenmi PZ.
<br/>
<br/>Neviem, avsak mam dojem ze polovnicke prava na Slovensku su naozaj len na Slovensku, kde sa clenostvo PZ brani postupu a zmenam v celej (dnez uz) Europskej unii. Co sa tu snazim povedat je, ze naozaj ekonomicke zmeny, (cize v tomto pripade vlastnictva pozemkov ktore do dnes patrili statu) , sa prejavuju negativne pre polovnikov ktory nevlastnia pozemky, cize existuju len pod rukou PZ. Polovnicke zdruzenia su ohrozovane tymito zmenami, pretoze existuju moznosti ze nebudu mat pristup k pozemkom na ich potrebu.
<br/>
<br/>Vlastnik pozemkov ma svoje urcite prava a jednym z najhlavnejsich je to ze nemusi dat nikomu pristup na jeho vlastnictvo. Ze sa na tychto usekoch denne striela to je tiez nepodstatne. Prakticky v celom svete su pozemky chranene sukromikom ktory ich vlastni,. Zver ktora zije v tychto polohach sa krmi a vyvija vlastne urody a podmienok sukromnika, cize ze on to vlastne krmi. To ze chce nieco z toho vytlacit a teda ze preda odstrel zvere na jeho pozemku by malo byt jeho pravom. Je to otazka ekonomie. To ze napr. sa mu po okoli pohybuje tisic bazantov neznamena ze clenstvo PZ v jeho oblasti by mu mohlo v sobotu behnut do zahrady a pod ochranou zakonmi polovnictva mu to vystrielat!
<br/>Na druhej strane, ked mu tam pride par individulov a zaplatia mu za kazdy odstreleny kus nieco na tom zarobi a pokracuje dalej!
<br/>
<br/>Tak isto je to aj s vysokou! Je to teda naozaj zakonom podporeny pytliak? Podla mna len sukromnik, ktory ma moznost vyrobit par korun na tom co jeho pozemky vychovali-v tomto pripade zver!
<br/>
<br/>Ako moze polovnik bez pozemku existovat? Jednoducho-bud sa spriateli s vlastnikom polovneho pozemku, alebu si zaplati cenu ziadanu na pristup a lovenie v tomto useku!
<br/>
<br/>Je pravda ze zahynuty socializmus zabespecil prava polovania vsetkym obcanom, avsak pri zamysleni je to naozaj pravda? Plovali len clenovia KS ( a to v prvom rade), a clovek bez stranickej knizky chodil stale "za kolo" a kradol , cize sa vzdy oznacoval ako pytliak! Takze nic sa nezmenilo vtedy, a nic sa nezmeni dnes!
<br/>
<br/>Pytliak je tak isto vasnivy lovec, mozno viacej nez niektory clenovia PZ,: Su to jednotlivci ktorych priroda vola k sebe, avsak bud nemaju na to ze by mohli byt clenmi uznanej PZ, alebo ich tam nechcu, co ich vobec netrapi. Volanie divociny ich taha stale do cinu polovnictva, a ryzikuju k tomu vsetko, vcitane slobodu! tomuto sa nikdy nedalo zabranit, a ani sa to v buducnosti nestane!
<br/>
<br/>Moj otec bol pytliakom, bol chudak, cely zivot pracoval s lopatou a mal svoje starosti vychovat jedenast deti! Na pusku nemal, tak ju niekde ukradol, do PZ ho nechceli lebo bol len "ozran" a otvorene nenavidel komunistov. Avsak pod ochranou tmy sa vzdy bral do chotara, co neznamenalo ze denne doniesol domov vrece bazantov. Nic sa naozaj na nom nepreukazovalo polovnicke-len jeho sen -mal vzdy na hlave polovnicky klobuk, za co sa nad nim "polovnici" smiali!
<br/>
<br/>Na uzaver, neobhajujem pytliaka, avsak sa ho snazim pochopit. Osobne som sa s tymito individualme stretol, a kedze ma brali ako cudzinca a citili sa neohrozeny mi povedali svoje: .."Nechcu ma v PZ a to ma netrapi-odstrelim si co chcem, kedy chcem a nemusim to nikomu hlasit a delit sa"...alebo dokonca :..." je to pre mna potrebne na moje vyzitie!"... Dobre su si vedomy ze k prestrelke sa v horach nedostanu, ved ako tu bolo uz podotknute-budeme strielat na cloveka za to ze na slucke ulovil srnu?
<br/>
<br/>Takze kazda minca ma dve strany, a tohoto si z casu na cas nevsimame!
<br/>
<br/>V pytliactve sa prejavuje potreba na vlastnictvo toho co ten jednotlivec nema, avsak si to za kazdu cenu chce zabezpecit! V ociach polovnika je to zlocin, v ociach nepolovnika je to uspech znaceny nazvom "pytliak"
:D:[ niekedy si myslim ze pytliak je tak isto jedna suciastka prirody ako aj polovnik, a vyradit sa asi tak lahko neda!;/;/