"Nepotrebuje povolenku" treba chápať tak, ze v povolenke na polovacku nemá vopred zapísaný konkrétny druh a vekovú triedu zveri. Inak ak daco uloví, tak založí značku (plombu) a príslušný úlovbok si zapíše na ten papier, co vsetci voláme povolenka. ......co vsetci hladate vedu tam, kde nie je???
Tak sa ospravedľnujem je to tak podľa zákona ale v jednej novej literatúre je to uplné inač uvedené SPZ vydava niečo čo nieje v pohode. škoda že nema tu knihu teraz ale oskenujem to sem uvidíte o čom som písal.
<br/>
<br/>ešte raz par don.
<br/>Ale vychádzal som z novej literatúry.
Sak ja stale cakám, ci niekto vydá nejaký komentár k predpisom uravujúcim problematiku polovníctva.....zvacsa ani komisari v kurze uchádzačov o lístok nie su moc v obraze
ale pravdu povediac chlapi...je v tom riadny hokej..udajne je vyhlaska, ktora to upravuje a bez povolenky na nesmie ist do lesa za ucelom LOVU ani hospodar a podobne je to s povolenkami na spolocnu polovacku, ked ju vedie hospodar...ale ja som to nenasiel...co ma samozrejme neospravedlnuje
Je to zial hola skutocnost, ministerstvo upravuje zakon o polovnictve prostrednictvom vyhlasok a nie novely zakona, neviem ako to teda je, kto ma vacsiu pravnu hodnotu, zakon ci vyhlaska?
Pokial ja viem,odznak pol.straze neopravnuje nikoho ani pol.hospodara zaroven ist do reviru so zbranou. Mozu ist ale na zaklade platnej povolenky napr.lov skodnej atd.Kazdy sa pritom musi zapisat do knihy navstev reviru.Akurat pol.straz pokial ide za ucelom vykonu opravnenia sa do knihy zapisuje az po vrateni sa z reviru.Ale samozrejme bez zbrane.Pokial mi je zname,tak akurat lesna straz moze ist so zbranou do lesa,lebo ona vtedy nejde na vykon prava pol. ale na ochranu lesa atd.
Zákon
<br/>č. 23/1962 Zb. o poľovníctve
<br/>v znení zákona č. 99/1993 Z. z §31 odsek 2 plati....
<br/>
<br/>Vyhláška MPVž SR č. 59/1967 Zb., ktorou sa vydávajú vykonávacie predpisy k zákonu o poľovníctve plati tiez....
<br/>
<br/>Vyhláška MP SR č. 229/2001 Z. z. o spôsobe kontroly ulovenej zveri...detto
<br/>
<br/>Výnos MP SR, ktorým sa vydáva Jednotný poľovnícky a disciplinárny poriadok ...detto
<br/>
<br/>Tieto vyhlasky a vynos nerusia...aspon som tomu tak porozumel §31...teda ako to je?
<br/>
<br/>Existuje nieco nove??
Vyššou právnou normou ako zákon sú iba: Ústava SR, ústavný zákon, medzištátne dohody, nariadenia Rady Európskej únie a nariadenia EK. Nariadenie vlády SR, vyhlášky, smernice, usmernenia a pod. právne normy sú zákonu podriadené a ak je v nich napísané niečo čo je v rozpore s akýmkoľvek zákonom tak platí to čo je v zákone. A basta.
Na túto tému som mal debatu s pánmi z obvodného lesného úradu, keď u nás robili kontrolu knihy návštev poľovného revíru, evidencie značiek (plomb) a evidenciu vydaných povoleniek. Podľa ich názoru je smerodajá vyhláška a teda aj poľovný hospodár ak ide do revíru musí byť zapísaný v knihe, mať povolenku a samozrejme ulovenú zver označiť plombou a zapísať si ju do povolenky. Čo sa právnej sily predpisov týka, platí čo píše Kurt. Tak buďte z toho múdri. Až keď sa to raz dostane pred súd, ten povie záväzne ako to je. dovtedy budeme všetci len tvrdiť svoj názor na vec.
Podľa zákona o poľovníctve v znení neskorších noviel nepotreboval poľovnický hospodar a osoby, ktoré vykonávali právo poľovníctva v jeho prítomnosti, povolenku na poľovačku. Na základe ustanovení vyhlášky č.230/2001 Z.z., ktorá nadobudla účinnosť dňom 1.7.2001, už toto právo poľovníckeho hospodára neplatí pri love raticovej zveri. Vyhláška ustanovuje, že raticovú zver možno loviť len na povolenku na poľovačku, v ktorej sú uvedené predpísané údaje. Neodeliteľnou súčasťou tejto povolenky na poľovačku na raticovú zver je aj značka na označenie ulovenej raticovej zveri.
<br/>
<br/>To je znenie z jednej knihy.