Nejak si sa celkom netrafil do temy. Na dalsich stranach najdes vhodne temy a stovky prispevkov na tuto temu - vyber univerzalnej zbrane,kalibru,strely....atd.,atd.
Tak predvčerom sa mi stala nemilá vec. Igman 7,62x54R mi zlyhal , našťastie to bola len líška.Strelil som na prašivú líšku, padla, no postavila sa a upaľovala, rýchlo som prebil zlamovačku , namierim a CVAK. Nechápem, zalomím, náboj odpálený, zápach dymu ale najhoršie, že strela zostala v prechodovom kužele. Bolo po poľovačke. Doma som ju v pohode vyrazil, ale nechcem vedieť čo by stalo keby bol výstrel neštandardný, strela v polke hlavne a neskúsený strelec by v zápale "boja" nabil ďalší náboj . :[
Myslim si že najidealnejši kaliber na naše podmienky je 308Winschester.Gula ma dobru balistiku,da sa stym strielať aj na vätšiu vzdialenosť a ma slušnu dopadovu energiu.Ale sto ludí,sto chutí.
A na toto si kde prisiel? Odkedy ma 308W lepsiu balistiku ako napr. 7x64 alebo 270W??.A ideal.kaliber???? Ten neexistuje. Kazdemu vyhovuje nieco ine.
<br/>Zdravim.
sorry ale pre priaznivcov 7,62x54R
<br/>nemám dlhodobé skúsenosti,ale zbraň pre tento kaliber praktická nie je,izh-18 je na dve veci,mosin je dlhý,dragunov zase po etickej stránke???
<br/>strela ,vlastne náboj SB je úplný shit,prebíjanie je komplikované ohladom parametrov strely.keď som chcel dobré náboje bolo to strašne drahé.
<br/>dobré náboje znamená rýchla smrť,málo poškodenej zveriny.
<br/>
<br/>PS:môj názor
Tak to mi povedz, prosím ta kde si ho videl. Nemyslím Partizan,Igman,Barnaul... To je dobré na odmastnenie hlavne. A české, tiež žiadna výhra. Možno budem prekvapený.
to je už iná vec druh streliva
<br/>
<br/>súhlasím s názorom, že neexistuje ideálny kaliber.
<br/>
<br/>Ja mám 30-06 a pokladám ho za dobrú voľbu pre mňa nie vo všeobecnosti.
trebars NORMA 7,62russian strela ALASKA 11,7gram.
<br/>alebo LAPUA 12gram. MEGA,potom SAKO HAMMERHEAD,SUPERHEAD a este tretia,teraz si nespomeniem. najnovsie Winchester 180gr JSP ale ten asi na slovensku bezne nedostanes
<br/>neviem,staci to na prekvapenie:)skus si pozriet americke fora o tomto kal.a to strielaju starimi mosinmi,obcas dokonca monolitni ako BARNES TSX.je jasne ze tento kal. je len na okraji zaujmu municiek ale az take zle to s nim nieje,aby si si z neho nemohol vybrat
spider jednu zbran by som nasiel(okrem iz)FINCLASSIC gulabrokova kozlica v kal 7,62x53R/12x76.inak neviem kolko kusov si ulovil ty tymto nabojom od sel.bel ale mne to padalo pomerne rychlo(,ranivost dost velka)aj tymto shitom.s tym poskodenim zveriny to uz take idealne nebolo-priznavam:)preto som presiel k inej znacke
čau tmarcel.
<br/>máš pravdu finclassic existeju a dokonca to môže byť super zbraň,čítal som pár recenzií, nie len gulabrok ale aj gula gula existuje.ale nie je to 54R.
<br/>strelil som pár kusov srnčej ale hrôza,keď to bolo na krk už sa dalo,používal som SB.
<br/>náboj,vlastne kaliber sa mi páči len že sólovku nerobia žiadnu.mal som ižku potom mosina dlhého ale na polovanie strašne nepraktické,nepraktická poistka ak chcem mať zavretý záver.predal som a chlapík tvrdil že najlepšie to žralo barnual 13 gram.
<br/>chcel som sa k tomuto kalibru vrátiť ale nemôžem tam osadiť to čo chcem strela je .311
<br/>tak že len tolko
<br/>ak by si mal záujem mám matricu LEE
Máš pravdu robia toto strelivo, ale v diametri 308, už som sa oklamal asi pre tromi rokmi. Teraz tam mám 150gr.TSX a ešte mi ostali 100ks Sierra Proí Hunter. Gule robí viac výrobcov, takže prekvapený nie som, ja ich objednávam z USA do Nemecka. Bacha na dia.311 to má Spider pravdu a tá Alaska je určite v 308.
Nazdar ,,lubo,,mne sa čosi podobné stalo,nebudem sa o tom rozsiahlo zmieňovať,nebolo to strelivom,ale v konečnom dôsledku som prišiel o hlaveň.Keďže Mosin mám už vyše 15 rokov, po estetických úpravách/samozrejme odborných/ som ju používal až do tej nešťastnej udalosti, bol som s touto flintou maximálne spokojný.Jednak čo sa týka presnosti i kalibru,ktorý je podľa mojich skúseností na naše podmienky dostatočný.Ja som pužíval strelivo zo začiatku originál ruské(v Maďarsku robili poloplášte),potom Lapuu a nakoniec Sel.Bel. Nemal som problémy.Ja som nepoužíval vojenské guľometné náboje ani len na terč.Moja je krátka jazdecká karabína.Maximálne presná.
...ale ano,len som nechcel z toho urobiť príbeh na čítanie.Jednoducho som pri páde nabral nejakú hlinu aj s kamienkami tak nešťastne,že to upchalo hlaveňa zrejme dosť tuho. Povrchovo som to očistil.ale do hlavne som sa nepozrel(zásadná chyba),dosť som sa ponáhľal na posed. Na/ne/šťastie vyšiel srnec, vystrelil som a bolo.Mal som šťastie,že nepovolil záver,ale hlaveň.Preto moja rada znie: Pri akomkoľvek páde alebo len škrtnutí hlavňou o sneh,zem a pod.SKONTROLOVAŤ hlaveň. Vyplatí sa to.
Povedal som len svoj názor,z nikým sa nehádam.Len vychádzam z toho že voľakedy som mal 7,62X54R a potom som prešiel na 308 Vinschester.Mne ten to kaliber vyhovuje a som s nim spokojný.Okrem toho iný kaliber ako 7,62 ... by som si nekúpil.S pozdravom uhrineki.