A aj tie gule niekto meral???
<br/>
<br/>Pretoze napr. LAPUA do naboja s obch. oznacenim 7,62x54R/53R osadzuje vo fabrickej laboracii strelu E 415 MEGA 12,0g s priemerom .308". (specialne ponukaju pre .311" iba dve strely: .310" D166 FMJBT 13,0g a .311"Spitzer FMJ 8,0g).
<br/>
<br/>Nerobi to tak nahodou aj NORMA? V ponuke samostatnych striel totiz nemaju ziadnu strelu pre priemer .311" a ani sa mi nepodarilo v kratkosti casu najst na nete obchod,kde by sa dala kupit Alaska s priemerom .311".
<br/>
<br/>Preto by bolo nanajvys vhodne rozobrat fabricky naboj a mikrometrom zmerat priemer strely.Citanie katalogov uspokojivu odpoved zatial asi nedava.
<br/>
<br/>lacco1: Aby to nedopadlo ako s gulobrokom,Normy lietali kde-kade a naopak S&B celkom slusne.
zatial všetci čítame len katalógy vrátane teba, tak sme na jednej lodi. Kde si som čítal o normalizovaných priemeroch striel, a to pre kaliber 7,62x53R ("západný") .308" a originál ruský 7,62x54R je 0,308". je zrejmé, že aj fínske sako robí 7,62x53R s diametrom .308", rovnako tomu bude aj pri fi Lapua, ktorá donedávna uvádzala len 7,62X53R, neviem čo ich to napadlo pliesť dva v podstate rozdielne náboje a označovať ich rovnako.Firma norma uvádza náboj kalibru 7,62x54R takže v rámci dodržania noriem by strely mali mať diameter .311". To že strely v tomto diametri neponúkajú ako komponenty si neviem ďalej vysvetliť. Takže mi to pripadá ako zámerné zavádzanie zo strany producenta streliva.jedine čo môžem zistiť ja a odmerať je strela SB, PP a sako hammerhead v tomto kalibri. normu žial nemám.
lovec_1 - na základe zistených nezrovnalostí s premeraním plne súhlasím !
<br/> Na doplnenie však uvádzam,že Norma na svojej stránke na záložke reloading/calibers/
<br/>7,62x54 Rusian má podrobný výkres náboja, kde je uvedený priemer 7,92mm/0,312" .
Dnes som pozrel do QuickLoad-u, pre priemer .311" ma na vyber tieto strely od Normy: SP Spitz c.67711 130grs., Semi SP c. 67701 150grs., Semi SP c.67713 180grs.
<br/>Jedina Alaska v tridsiatke je 180grs. s priemerom .308".
Ja som tie strely pomeral. Norma má vodiacu časť priemeru 7,82 tak ako aj sako 13g. Ostatné strely, ktoré mám, majú 7,89 mm- MFS FPJ, SB SP, Barnaul 13g, gulometný strieborná aj žltá špička.
Tak,toto bolo treba vediet a nie vydavat "exaktne" prehlasenia bez overenych faktov. Napisal som este mail do Normy na tech.podporu. Som zvedavy co napisu oni.
dobre,mam z toho hotovu hadzanu,tolko zmetku pri jednom naboji,to chcel niekto sabotovat tento kaliber ci co?:)podla knihy NABOJE od autorov HYKEL a MALIMANEK sa jedna o jeden a ten isty naboj,ci sa uz oznacuje 7,62x54r alebo 53r,tak co potom viedlo municky k tomu ze osadzaju naboj s rozdielnym priemerom striel?teraz len ako priklad: nestane sa nieco podobne ako keby som vystrelil 8x57J z gulovnice 8x57JS?prepacte ak sa pytam nejaku blbost,ale cim viac sa o tejto problematike dozvedam tym menej toho viem.
Marcel ty si vlastne ani nepotreboval radu na vsetko si dosiel sám.ved uváž:fíni boli pod ruskou okupáciou a viedli vojny s Ruskom.myslíš že by ladovali do svojich mosiniek 30-06 strely???podla mna nie...nemam chut to tu rozpisovat lebo je tu privela odborníkov...a nechám to na tvojom uvážení...
tmarcel - keď vystrelíš náboj 8x57J zo zbrane 8x57JS havária zbrane nehrozí len zväčšený rozptyl resp.dopad strieľ ,,na plocho.,Súhlasím ,že je to podobné s ,,Tvojim prípadom",aspoň na základe spoločne zistených skutočností! Sám som veľmi zvedaví,aké stanovisko dostane z Normy lovec_1 ?!
Dnes mi prisla odpoved z Normy,od p. Ake Nilsson-a:
<br/>
<br/>Dobry den,strela v naboji NORMA kal. 7,62x54R je Alaska a jej priemer je 0.308".
<br/>Na poziadavku zakaznika prilezitostne vyrabame tento naboj aj so strelou s priemerom 0.311",jedna sa vsak o vacsie mnozstva.(jedna vacsia sarza naraz).
Tak neviem,ja som držal v ruke krabičku Norma v predajni AutoKompo ZV a strela mala tvarom veľmi ale veľmi ďaleko od typického tvaru Alaska, potom som si skontroloval katalógové číslo strely a podľa toho to bol SP, laborovaný aj do iných kalibrov, strela má ostrý nos,preto som to nekúpil .