V jednej teme pises ze treba dat uctu kazdemu kalibru a v druhej , že nechodis plašit a ranit zver do lesa s 6,5-kou a je doma len na okrasu. ma to logiku? 8-L
Stefan napisal,že nepoluje s kal.pod 6,5mm. 25-06 Rem. je 6,54x63.Takze je to v pohode.Striela urcite na väcsie vzdialenosti ako my, takze tie rychle lahke strely by sa mu len triestili.8-L8-L;):)8-L
Bubi, mal som 2506, teraz ju ma kamarat a je spokojny, pred par rokmi strielal na medveda, nic velke, na cca 75m, a museli sme ho dohladavat, 7mmRM to dokoncila:D. Strela z 25-06 bola pekne ulozena na komoru-ale ako si napisal-rostriestila sa,medved by bol aj tak urcite zhasol lenze boh vie kde-sli sme po nom okolo 300m a este stale bol v pohybe!:[
Mal som už dávnejšie guľobrok UB 5,6x52R/12 a spomienky mám iba príjemné. Smrtiaco presná a príjemná. Akurát, že samotná puška bola dosť ťažká. Čo sa týka účinkov, súhlasím so stefanom49.
Vlastním tento kaliber už viac rokov k úplnej spokojnosti, požívam iba na srnčiu a škodnú, aj preto, že je to kozlica a má brok. Ulovil som s ňou aj pár lanštiakov. Je zujimavé, že u tohto kalibru podľa tabuliek sú najvýkonnejšie české SB, u ostatných kalibrov je to naopak.
<br/>Bubi,papo - "silnejší ako Zuzana, prestrelí 35 cm hranol", preklep to nie je. Tiež mi nechceli veriť, až som na 40-50 m prestrelil 37cm smrek(zmeraný lesníckou šublerou) aj kartónovú krabicu za ním a strelu sme hľadali ešte v zemi. Bola to celoplášťová strela české SB.
Celoplast moze.Tomu sa da verit.Ja tiez sem tam ouzijem tento kal. ale hlavne junior.Na diviaciky sme este nevyskusali-trosku mam obavy,by sme len nepostrielali zver.Na aku vzdialenost tie lanstiaky bezpecne padli?
Všetky diviaky ulovené z posedu do 50 m na hlavu iba jeden na komoru, odbehol cca 70 krokov, otvorený terén, bolo vidno kde zhasol. Po komorovej rane na nastrele žiadna farba, nebol prestrelený ale bol vyfarbený do vnútra. Srnčia na komoru vždy prestrelená.
Prebíjal som to pred pár rokmi (zbraň som predal, neskôr aj matrice). Neviem o akej strele norma hovoríš, len chcem upozorniť, že rozmerovo je 5,6x52R takmer o desatinu mm väčší, než ostatné kalibre s označením 5,6mm, u ktorých je skutočný priemer strely v technickej norme C.I.P. uvádzaný ako 5,70mm, kým u tej tzv. "savažky" to je 5,79mm. Nepoznám dôkladne sortiment všetkých výrobcov striel (najmä nie európskych), ale keď to bolo pre mňa aktuálne, poznal som len dva druhy striel s originálnym priemerom pre tento kaliber. Český S&B (5,79mm) a americký Hornady (.227"). Možno sa dá dosiahnuť uspokojivý rozptyl aj s "bežným" priemerom strely, ja som to nikdy neskúšal. Používal som strelu s predpisovým priemerom a na niekoľkých kusoch srnčej robila česká strela výbornú prácu. Zostávala zvnútra na protiľahlej strane a poškodenie diviny takmer žiadne. Čecha by ti nemal byť problém zohnať. Keď zahrabem vo svojom archíve, možno ti nájdem aj laboráciu. Škatuľku striel od Hornadyho ešte mám, ak chceš, zbavím sa jej za nákupnú cenu.
A ešte: Česi robia strelu s priemerom 5,79mm ako jediní aj v celoplášti, čo dáva majiteľovi takejto zbrane trocha väčšie možnosti. Ale už dosť, nie som platený za propagáciu S&B, skôr naopak, vo všeobecnosti nemám o ich strelách valnú mienku, tento dielčí názor je výnimkou .