Dosť by ma zaujímalo ako sa zver správa po zásahu kal 5,6X52R. :liar:
<br/>Viem ,že sa to nedá zhodnotiť paušálne, ale myslím si, že každá skúsenosť je dobrá. Čítal som rôzne reakcie - od skúseností, že zver padá v ohni až po reakcie, že zver odbieha ako nezasiahnutá aj 150 -200 metrov. Jasné ,že je to v závislosti od miesta zásahu a ďalších okolností.
Zatial čo som strelil podotýkam nebolo toho veľa ostalo všetko v ohni. Až na jeden kus ten mi ušiel asi 30metrov a zalahol. Ale to nebolo dobre strelené to bola moja chyba
ZH301 5,6x52 r mag. Divinu moc nerozbíja sú tam nejaké podliatiny ale neni to nič hrozné videl som strelené kusy aj s 308WIN a nebol tam nejaký rozdiel. Strelivo používam SB ale neni som si istý gramážou. 3,2 gramu ale vážne som si neni istý
Zaujimave, az na to, ze ZH 301 je brok 12/12 iba ak by si pouzival gulove vlozne hlavne ... Zachi a co tak ZH 305 5,6x52R/12, resp. ZH 306 5,6x50RM/12?
Ja mám ZH 305 kal. 5.6x52R/12 /savažka/ a mám aj 301 kal. 12/12 že by vyrábali 301 čku aj inom kalibri pochybujem BAJKAL mas pravdu je to dosť čudné .spozdravom LOVU ZDAR
Citujem z tlače podľa vyhodnocovacích záznamov:
<br/>V porovnaní s 222 Rem. je účinnosť citeľne väčšia, aj keď balist.hodnoty sú o niečo horšie. Zver sa po zásahu 5,6x52R správa nasledovne: Raticová a diviačia,bez srnčej na vzdialenosť 100 m strelená na komoru, odskočí do 50 metrov a zahynie. Strelená na krk ostáva v ohni, ak strela zasiahla životne dôležité orgány. Strelená na mäkko ďaleko uniká, dohľadávka je ťažká a bez psa takmer nemožná. Strelená na ostro odskočí maximálne 100metrov. Srnčia zver strelená na komoru sa buď zlomí v ohni, alebo odskočí maximálne 20 metrov. Strel.na krk pri zásahu životne dôležitých orgánov ostáva v ohni. V ostatných prípadoch odchádza a dohľadávka býva často neúspešná.Strelená na mäkko odklusáva 30-100metrov, kde zaľahne a hynie, ale čas pokiaľ skoná je individuálny. Strelená naostro spravidla hynie na mieste. Pre odstrel ťažkých kusov raticovej zveri sa nedoporučuje tento kaliber nad 100 metrov a to aj za predpokladu umiestnenia výstrelu na komoru.
<br/>Pri používaní celopl.streliva si treba uvedomiť vysokú priebojnosť. Na vzdialenosť 100 m
<br/>prestrelí suchý dubový hranol hrúbky 35 cm a pokračuje s dostatočnou zásobou energie pre smrteľné poranenie. Pri streľbe na zver do váhy 50-70kpm skoro vždy vzniká priestrel, pričom výstrelový otvor býva pomerne veľký. Nevzniká také poškodenie diviny,ako pri 222, pri použití CP.
Tak to máš potom 5,6x50R Magnum... to má o ´drobet´ viac k 222rem a 223rem ako v téme uvedená 5,6x52R /niekedy pomenovaná, ale nie celkom úplne správne, ako ´savage´ - resp. ´savažka´.../ Ale naozaj iba o kúsoček..
Pri používaní celopl.streliva si treba uvedomiť vysokú priebojnosť. Na vzdialenosť 100 m prestrelí suchý dubový hranol hrúbky 35 cm a pokračuje s dostatočnou zásobou energie pre smrteľné poranenie.
<br/>
<br/>Mozes prosim ta napisat,odkial pochadza tento citat?
Ahoj,
<br/> odpoveď hľadaj najradšej Ty sám a to spôsobom, že tvrdenie autora na uvedenú tému si over priamo v praxi najlepšie súbežne s názormi poľovníkov, ktorí vlastnia tento kaliber a až potom zaujmi konečné stanovisko. Potom Ti veľmi rád odpoviem na otázku,
<br/>ktorá ale nie je podľa môjho názoru hneď v prvopočiatkoch v poradí dôležitosti rozhodu-
<br/>júca, resp.podstatná, obzvlášť vtedy, keď máme každý nejaké tie skúsenosti s ľudmi.