Kupil som ju novu. Hrozne sypala, musel som dat vyladit spust a kupit novu patku. Som rad , ze ju uz nemam. Inak velmi sikovna a lahka flinta a drevo v luxe bolo ozaj pekne.
šariš mam zbk 5,6 x52R a som s ňou spokojný/nie je to žiadny lux/ ale učel plni, dal som si upraviť spušť s presnostou som taktiež spokojný. predtým som mal zbk 5,6 x 50 R Mag. ale strašne to podlievalo a rozbíjalo - lišku po celoplašťi alebo poloplašti trebalo zberat po poli a zo srnca polovicu zožral pes ale savažka je o inom.Ked chceš iba na škodnu - lišky tak hornet
chcem to aj na srnciu.... ake strelivo pouzivas? Este niekolko otazok: 1. na kolko ju mas nastrelenu? 2. aky je rozptyl? 3.na aku vzdialenost strielas?
Tvoja urazeno-ironicka reakcia ma len utvrdzuje v tom,co mi povedali viaceri,co citaju toto forum.Nema zrejme zmysel niekomu chciet poradit,prip. pomoct,pretoze vo finale sa to otoci proti mne....Niekedy sa mi na vela nezmyslov reagovat nechce,niekedy naopak nieco napisem.
<br/>
<br/>Len sa neprestavam cudovat,ake mnozstvo ludi ma v rukach zbrane,ked o nich nemaju ani zakladne vedomosti,v lepsom pripade nejake polopravdy a´la polovna latina.
<br/>
<br/>(vid tvoji uznavany autori,podla ktorych je .30-06 zdraviu nebezpecna vec a pod. To su skutocne zdroje informacii ako remen.A po nedavnej debate s priatelmi na tuto temu ma napadaju aj ti bajkari,co mali pred par rokmi priestor na strankach Hubertlovu,kde akoze v roli "odbornikov" viedli diskusie na temu vhodnych kalibrov s pohladu vtedy chystanej upravy zakona...)
Pažba a spúšť boli v poriadku, ale rozptyl bol dosť hrozivý. Mal som na tom Meoptu 6x42, takže optika v pohode. Chyba bola v zbrani. Strieľali z nej aj kamoši, ktorí strieľajú podstatne lepšie ako ja a rozptyl ten istý. Na 100m som sa ledva vošiel do 10 cm s českým strelivom. S 223rem sa to nedá čo do presnosti ani len porovnať . Hovorím o ČZ 527, ktorá síce viac podlieva, ale srnca som po dobrom zásahu nenaháňal po poli ako po savažke a streleného ako treba. V podstate mi bolo ľúto zbaviť sa jej, lebo som ju chcel na zimné mesiace, resp. odstrel srnčej - bola hlavne ľahká, ale zbrani musíš veriť a ak to "nelieta" ako treba je lepšie sa jej zbaviť ako ju držať v trezore.
Ešte k tej savažke - sú to len moje negatívne skúsenosti a iný samozrejme môže mať úplne iné, takže nikoho od ZBK alebo savažky ako kalibru neodhováram.
Ja si tiež veľa vecí myslím, /neschovávam sa za množné číslo/, ale nahlas to nehovorím, už aj z dôvodov, toto fórum je o niečom inom a hlavne nie sme na ňom len my dvaja.
Prečítaj si ešte raz a ak to bude málo, aj niekoľkokrát môj okopírovaný príspevok 30-06
<br/>Veta typu "zdraviu nebezpečná vec" sa tam nevyskytuje! Ba naopak, je tam veľa chvály na tento kaliber.
<br/>Chcem len povedať, že poznám kopu normálnych poľovníkov, ktorý pri kúpe zbrane zvažujú aj atribút, aby zbraň s nimi "necvičila" a kupujú zbrane, ktoré sú príjemnejšie
<br/>na spätný náraz. Botka,pažba a iné len zmierňujú kopance!
<br/>,
Ano,mas pravdu,pisal to niekto kto reagoval na tvoje plagiatorstvo a pisal jeho mozne zdroje.
<br/>
<br/>A tie kopance....hm,ked toto je nejaky atribut vyberu zbrane...no neviem,ale asi ako pre koho,vsak.
s 5,6x50R Mag. som strelil prveho asi 5r. srnca za lopatku a vyšlo mu to cez druhu, ktora bola cala rozbita strieľal som poloplašť sb, kamarati mi radili celoplaš ťdruhy 2 roč. to dostal na prednu celoplašťom strela sa stočila a vyšla cez zadnu a obe šli psovi a ked tak isto som dopadol aj s tretím prestal som to používať. Savžku mám nastrelenu na 180m používam ju najviac na škodnu a strieľam s ňou do 300m na lišky na srnčiu strieľam do 150m aj ked sa da na viac ale ja nerad riskujem /strelivo sb a prebíjane/
taych strel bolo viac /padol asj 80kg diviak/ ale možno to bolo preto lebo vtedy mimo SB a par striel pre ktoré som musel isť do Rakuska sa nedalo iné zohnať, možno by to chcelo skusiť ťažšiu strelu