Eso - psika mam z ciech . rodicia su vsak import - otec stopyho pochadza zo svajciarska a jeho matka zo svedska .
<br/>plemeno ma oslovilo po precitani zopar clankov v odbornych casopisoch - pocnuc hubertlovom konciac zahr. tlacou . vzdy som chcel psika co bude riadne obhanat diviaky ale nebude to povahovo nieco ako kopov . za dalsie chcel som vyskusat nieco neosvedcene hoci vela ludi brblalo , ze je to na prd plemeno ( ale to len preto ze to nepoznaju ) . oslovil ma exterier ale najmä hlasitost tohoto plemena . takze som potom zacal snorit a zistovat . videl som ze v severnej europe a vo svajciarsku plemeno vyuzivaju v hojnom pocte na pracu . vlohy ma az prekvapili . takze je toho vela . a na koniec - zacat z niecim novym na Slovensku moze byt zaujimave hoci svajciari v berneskej far. variete uz su a aj sa uspesne vyuzivaju ci uz na durenie alebo dohladavanie .
hmmm . aspon bude konkurencia . ja zas dufam ze moj krpec nebude vyhuknuty , ja som skor za vacsie osvalenie . sak uvidime . vcera mi prisiel uz technicak ( rodokmen ) na drbca tak ho este musim zahlasit tu na Slovensku a potom mozno nejaka vystava .
jak jsem koukal na tvé posledni fotky tak ten tvůj moc po tátovi nebude příští rok začnem jezdit i na Slovensko tak se někde potkáme.P.S.podrbej prcka za uchem
leon - no dufam ze sa stretneme . inak ani povahovo nie je po tatkovi . je uplne iny .
<br/>eso - mam este kokra - 6,5r. len chudak dostal 2x bitku od diviakov a uz to nie je to co to bolo , ale povahovo je uzasny .
Jaro,
<br/>ahoj, iba ma mimoriadne zaujímajú tvoje skúsenosti so Stopym....
<br/>rozmýšľam nad švajčiarom a táto varianta sa mi páči najviac, tak preto...
<br/>vopred vďaka
piticom : je toho na dlhsie pisanie ale ak sa ti chce citat tak tu su moje 7mes.skusenosti :rodicia a prarodiacia stopyho su pracovne upotrebitelny . ostatnych potomkov je tazsie sa dopatrat ohladom vyuzitia ale vo svajciarsku odkial pochadza stopyho tatko sa pes bez skusok nedostane do chovu tak isto je to aj z matkinej strany ktora pochadza zo svedska. farebnu varietu si vyberala manzelka a som rad ze vybrala tuto . ale farba nie je zaujimava . je vela psov a suk vo variete bernsky ale tam uz sa tazsie hladaju dobre psy ci suky . a treba pozerat aj na exterier . odporucam swycera alebo lucernaka . takze : nebudem ti pisat ake to bolo ked sme ho priviezli domov a ostatne omacky . zhruba v tretom mesiaci zivota psik uz reagoval na pistalku ( privolanie ) . tento povel cepujem stale to je u durica zaklad . ako zhruba 4mes. sa dostal na pole kde sa rozkukaval . asi po druhej vychadzke si vyrazil sam zajaca co ho dost prekvapilo , no pri tretej vychadzke uz zajaca nahanal a hlasil . dalsie vychadzky uz len potvrdzoval hlasenie . jednoducho je to v genoch . zhruba v tom case som ho braval aj do lesneho reviru kde si zvykal na pachy . popri posliedkach sme cvicili aj klud na stanovisku kde sme obcas presedeli aj 2-3hod. mal by si vidiet psika ako nasava pachy . to sa bavime o 4mes.stenati . zhruba ked mu slo na 5mes. som zacal s nim robit stopy diviacej zveri na farbiarskom remeni . upozornujem ta nikdy to nerob do kopca . skoro som skolaboval . psik letel po asi 4hod.starej stope ako raketa a ja som to vydrzal asi tak 60m. uz nikdy viac ha ha ha . do tejto doby sa drzal psik pri mne . zhruba nieco po 5mes. zacal psik brat vacsiu vzdialenost a vnikat do hustin bez nejakeho predosleho natlaku jednoducho je to duric ako ma byt a tie vlohy no musis to vidiet . co sa nestalo . pri pochodzke revirom zisiel na danciu stopu , narazil na asi 3rocnu danielku ktoru kusok preduril a zadrzal na mieste kede ju hlasil . asi po 5min. sa vratil . tu uz som vedel ze sa zacina lovecky prejavovat co ma utvrdilo asi tyzden na to ked narazil na lisciu stopu po chvili aj na lisku ktoru zahnal do brloha z hlbokym hlasenim . vyhoda plemena - hruby hlas - vies kde mas psa aj ked je o dva kopce dalej . ha ha ha durenie lisok sa stalo samozrejmostou takze ked narazi na lisciu stopu tak ide ako raketa . asi mu kmotricky zdvihaju odrenalin. tu sa vsak este stale neprejavoval ako nejaky ostry a dorazny psik . no bol som na vychadzke nedaleko pezinka kde maju v ohrade kone . jednoducho v palil medzi kone zatlacil ich do rohu drzal a stekal ako o zivot . asi niekolko dni na to bol vypusteny v reviri kde narazil na diviaka . nevidel som ho iba som pocul psika ako hlasi . do pol hodinky bol spat a v papuli mal diviacie chlpi ( 7mes. stena ! ) . tu uz som vedel ze prestava sranda a zacal sa sustredovat len na kludy pred zverou a orientovanie sa len na diviaciu a skodnu . overil som si ze psik ma to co ma mat a terz treba z neho zacat robit durica ako sa patri . na margo skodnej . ako 3mes. stekal na macky . teraz ako 7mes. ich derie z koze . nebudem to tu dalej rozvadzat chodia sem aj ochranari ha ha ha . mozem vsak povedat ze sa nimi nekasle. skusal som s nim niekolko dohladavok na umelej stope . 3hod. staru naslapanu stopu asi 300m dlhu vypracuje bez najmensieho zavahania . z jari sa chystam ho v pustit do oplotku z diviakom . ked mam pravdu povedat viem co bude robit . takze to je zhruba asi tak vsetko . mozem len odporucit . a dalsia vec niektori na to budu brblat ze je to vysoke plemeno ale je len o 4cm vyssi ako kopov takze az taky rozdiel to nie . ale doprajem ti to vidiet behat v pol metrovom snehu . tam kde kapu ine psy svajciar sa len rozbieha . na margo jeho velkosti : vela ludi tvrdi ze neprejde cez malincie a pod. mam tu na fore svedka ktory ho videl robit . inak psik dospieva strasne rychlo .je velmi chapavy co je vyhoda pri vycviku . zhruba ako 6mes. je uz v puberte.
<br/>
<br/>takze ak budes chcet nejake info kludne sa ozvi rad odpoviem !
Veľmi rád by som videl Tvojho psíka pri práci, nakoľko aj kolega v PZ má veľmi peknú dvojročnú sučku a rád by som to porovnal. Keď ich obaja uchovníte, možno sa aj stretnete, lebo možností párenia na Slovensku je zatiaľ veľmi málo.
Rad ti ho predvediem . Oko skuseneho kopoviara a rozhodcu pre durice mi urcite pomoze v dalsom napredovani . Je to moj prvy duric tak dufam ze to vide a bude pracovat tak ako sa patri . Co sa tyka toho krytia tvoj kolega ma asi bernsku duricku . Aspon si nieco take spominal . Ma to jediny problem rozne farebne variety sa nemozu navzajom krizit .
<br/>Ako sa hovori ked ho sracka nepokazi mozno z neho nieco bude . A hlavne ked panko nieco nepokazi . Chyby saa vzdy sice robia no snazim sa ich robit co najmenej .