Pozdravujem, na nete som zaroven nasiel specialnu vystavu nasho plemena 8.6.08 v NR. Viete mi niekto poradit ci je to aktualne? Pytam sa preto, lebo 7.6.08 som so svojim kopovom na medzinarodnej vystave v NR.
Ja osobne sa teším na každú akciu, ktorú usporadúva KCHSK, je to dobrá propagácia pre naše národné plemeno. /Len aby to nedopadlo tak, ako na EV v Liptovskom Hrádku. Tí, ktorí tam boli, vedia o čom hovorím/:[
V R.Sobote bola schôdza po porvý krát a dopadla SUPER!!! Vládla pracovná atmosféra , živá diskusia, hlavne o ďalšej skúške s odvahy. ZIŠIEL SA TAM TAKMER CELÝ VÝBOR.
<br/>ps : Ešte raz Ďakujem výboru KCHSK že sa rozhodol usporiadať scôdzu aj "na dolniakoch" a Ďakujem Rgo SPZ v Rimavskej Sobote, za poskytnutie zasadačky , hlavne p. Dávidovej a Ing. Kovalčíkovi ml.
mam jednu otazku, co sa dookola diskutuje o dodatocnej skuske z odvahy? 5min na skuskach a do chovu 10min, a co? kopov ak by mal robit do umoru, ked sa povie 30min tak 30, viem, ze niektori maju vietor aj z tych 5.
Nuz, problem je v tom, ze skutocne dobrych kopovov je ako safranu. Pracovna uroven plemena isla za posledne roky rapidne dolu, videl som asi dvoch skutocne dobrych, zato nepodarkov na desiatky. Najvyssi cas s tym nieco urobit a tych 10 minut by mohol byt dobry start. Len udrzat pri posudzovani objektivitu.
zdravím kopoviarov, minulý mesiac som bol mimo územia SR v Rakúsku a ČR , z hodou okolnosti som bol v Č. Budejoviciach a bola tam medzinárodná vystava psov. teda k veci ako tak chodim a pozeram zrazu zbadam kopov, a dojdem bližšie a vidim rakušan a stanok s nadpisom RAKOUSKY kratkosrsty durič hmm zaujimave, bol na celkom podobny ba as kopia kopovovi, hmm chcem sa opýťat či niekto počul o tomto plemene, niečo viacej.Dakujem, PS - len dufam že to ozaj nebol kopov len z rakuskym nazvom
tu je standard plemena mozete porovnavat s kopovom .
<br/>
<br/> BRANDLBRACKE
<br/>Pôvod: Rakúsko
<br/>Použitie: je všeobecne obľúbeným loveckým psom pre svoje vlohy na ťažkú prácu v horách, ako aj na rovine, na durenie a farbiarsku prácu.
<br/>Klasifikácia: 6. skupina - duriče, farbiare a príbuzné plemená; 1.2. sekcia - stredne veľké duriče, so skúškou (duričskou a farbiarskou)
<br/>Dátum publikovania platného štandardu: 10. 10. 1995
<br/>Krátky prehľad histórie: pokladá sa za priameho potomka keltských duričov. Ako pri väčšine starých plemien, nie sú ani u tohto žiadne overené dôkazy o pôvode až do polovice 19. storočia. To preto, lebo dovtedy neexistoval regulovaný chov.
<br/>Celkový vzhľad: stredne veľký pes. Mocné, ale pružné podlhovasté telo.
<br/>Povaha: pes s výborným čuchom, hlasný predovšetkým aj na zajačej stope, spoľahlivý na stope, s príjemnou povahou.
<br/>Hlava
<br/>Temeno: široké, výbežok medzitemennej kosti málo vyvinutý.
<br/>Tvárová časť
<br/>Ňucháč: čierny.
<br/>Chrbát nosa: rovný.
<br/>Papuľa: mocná.
<br/>Pysky: dobre vyvinuté, priliehavé, dobre pigmentované.
<br/>Chrup: silný nožnicový zhryz. Žiaduci je úplný chrup so 42 zubmi. Toleruje sa ak chýbajú 2 P1 alebo P2. M3 sa nezohľadňujú.
<br/>Oči: jasné, tmavohnedé, v kútiku nemá byť vidieť červenú farbu.
<br/>Uši: stredne dlhé, nie príliš široké, vysoko nasadené, dole zaoblené, visia plocho.
<br/>Krk: stredne dlhý, veľmi silný, na hrdle nemá byť voľná koža.
<br/>Trup
<br/>Kohútik: výrazný.
<br/>Chrbát: dlhý.
<br/>Bedrá: mierne vyklenuté.
<br/>Kríže: mierne zošikmené.
<br/>Hrudník: široký a hlboký.
<br/>Chvost: dlhý, postupne sa zužuje, mierne zahnutý, zospodu hrubo osrstený, tvorí nie príliš širokú kefku.
<br/>Končatiny
<br/>Predné končatiny: silne vyvinuté, rovné, mocné.
<br/>Plecia: šikmo postavené, svalstvo pliec silné.
<br/>Zadné končatiny: dobre zauhlené, štíhle stehná, primerane vyvinuté, dlhé stehenné kosti.
<br/>Predné a zadné labky: mocné, okrúhle, klenuté, zovreté prsty, silné pazúriky, vankúšiky veľké a silné.
<br/>Pohyb: priestranný, elegantný.
<br/>Osrstenie
<br/>Srsť: hladká, priliehavá, hustá, elastická, s hodvábnym leskom.
<br/>
Samozrejme,ze s papiermi,len ten moj je vysoky (tak na hrane) a ze vraj by mal zmohutniet este. Aj ked ma 21kg a standard je 15 az 20kg. Do chovu asi nepojde...co uz.
Pozdravujem kopoviarsku rodinu. Dopočul resp. dočítal som sa že prichádza na trh nové knižné vydanie "Horské plemená psov v službách poľovníctva" kde autormi sú Branislav BAKA a Jaroslav JEVČÁK. Autori sa tu vraj venujú chovu a výcviku slovenských kopovou a farbiarov. Kniha sa nebude vraj distribuovať do siete predajní. www.farbiare.sk/php/page.php?pg=kniha[/]klik tu