Takže dokončenie zo včerajška. Ak by som si kúpil novú fabrickú zbraň a nebol by som prebíjačom streliva, uplatnil by som ďalej uvedený postup. Hladší vývrt sa bude lepšie čistiť hlaveň si udrží menší rozptyl.
<br/>
<br/>1. Treba používať dobrý čistiaci prostriedok, ktorý zaručene okrem karbónu (zvyšky po horení streliviny) účinkuje aj na meď/mosadz. Teda nespoliehal by som sa na žiadne WD a Konkory (aspoň neviem o tom, žeby dobre účinkovali aj v tomto smere).
<br/>
<br/>2. Pred akýmkoľvek strieľaním musí byť hlaveň poriadne vyčistená.
Dôkladne premáčať vnútorný povrch hlavne čistiacim prostriedkom a nechať niekoľko minút pôsobiť (rešpektovať doporučenie výrobcu čistidla). Potom čistiť preťahovaním
bielej bavlnenej handričky (dá sa kúpiť v obchode s látkami, alebo "zrušiť" doma nejaké biele tričko - pozor na chåpky - nastrihal som si rôzne veľké štvorčeky podľa kalibru). Na handričke vidieť modrasté sfarbenie od medenej zlúčeniny, ktorá vznikla účinkovaním čistidla (nemusí sa ukazovať pri prvom čistení novej zbrane pred strieľaním). Od okamihu, kedy vychádza handrička čisto biela, možno pokladať vývrt za čistý. Pozor na prípadné poškriabanie vývrtu čistiacim nástrojom. Ja používam tyčku s povlakom umelej hmoty (tuším teflón) a nástavce mosadzné (obalené bielou handričkou nereagujú s čistidlom).
<br/>
<br/>3. Raz vystreliť. Použiť plášťové strelivo (meď/mosadz), [r]žiaden molvybdén![/r] Vyhýbať sa materiálu plášťa typu "blato", ako tu čítam o PP (nemám osobnú skúsenosť), ale zase netreba žiadne drahé strelivo.
<br/>
<br/>4. V súlade s ústredným heslom o leštení strelami pri zachovaní čo najčistejšieho povrchu vývrtu robiť
jednovýstrelové cykly, t.j. opakovať kroky 2 a 3, aj keď je to pracnejšie, než cykly povedzme päťvýstrelové. Počet cyklov sa doporučuje v rozmedzí 5 až 25, viacerí tvrdia, že optimum sa nachádza okolo tej desiatky.
<br/>
<br/>5. Potom prejsť na päť trojvýstrelových cyklov (dôkladne čistíme po každom treťom výstrele) a neskôr tri päťvýstrelové. Poslednú fázu leštenia možno využiť už aj na (pred)nastreľovanie zbrane.
<br/>
Poznámka: CHANEL, nezamieňaj zastreľovanie s nastreľovaním...
<br/>
<br/>Ešte zopár poznámok:
<br/>Nie sú všetky hlavne rovnaké a ukazovadlom pre počet jednovýstrelových cyklov je postupné klesanie zanášania vývrtu materiálom plášťa. Keď je už slabé a veľmi sa nemení, možno prejsť na trojvýstrely.
<br/>
<br/>Pri čistení sa zamerať na dôkladnejšie čistenie prechodového kužeľa a najbližšej časti vývrtu (venovať tomu nejaké nanesenie čistidla a výtery naviac). Literatúra hovorí, že tam sa pri prvotnom zarezaní strely nazhromaždí najviac materiálu z plášťa, ktorý sa pri ďalších výstreloch vplyvom vysokých teplôt "vžerie" do pórov hlavňoviny.
<br/>
<br/>Všetko uvedené platí pre čiernu hlavňovinu, pri antikorových materiáloch je to trocha ináč.
<br/>
<br/>Nerobil som žiadne porovnávania účinku uvedeného postupu (nevlastním žiaden "borescope" - po našom asi hlavňoskop
), napísal som to, čomu verím, aj keď o počtoch cyklov možno polemizovať. Leštiť treba. Ak si niekto osvojil spomínanú Galeovu teóriu a pokladá to za "hovadiny", k tomu len to, že ide v podstate o pár desiatok výstrelov naviac a správne vykonané čistenie ešte ničomu neublížilo.
<br/>Ide len o prevzatý a osvojený názor a
AUTOR TOHTO PRÍSPEVKU NEPREBERÁ ZODPOVEDNOSŤ ZA ŽIADNE ŠKODY, KTORÉ BY MOHLI VZNIKNÚŤ ČI UŽ PRESNÝM ALEBO DEZINTERPRETOVANÝM UPLATNENÍM UVEDENÉHO POSTUPU.
<br/>
<br/>Keď Amerika, tak Amerika...
:D:D
<br/>
<br/>Keď už nič iného, myslím, že mnohí sa čo-to dozvedeli o čistení zbrane. Roy Weatherby, zakladateľ firmy a dizajnér ich magnumového radu nábojov tvrdí, že zbrane, ktoré boli vracané do zbrojovky s reklamáciou na zvýšený rozptyl, po dôkladnom čistiacom procese boli „vrátené späť do života“ s obnovenou presnosťou v súlade s fabrickým štandardom.....