Zalozil ste novu a aktuálnu tému, ktorá by aj mna osobne zaujímala.Je vela sposobov vábenia líšok a tak by bolo dobré, keby každý napísal jeho najlepšie využitú metódu v praxi.
Mám presne na mysli, to čo aj vy. No hádam si nebudeme vykať
<br/>Venujem sa vábeniu prakticky celý život, čiže aké také skúsenosti mám, ale rád sa poučím niečim novým, prípadne sa utvrdím vo svojom umení.
No ja som si nedovolil tikat starsiemu lebo vas poznam zo suťaží vo vábení.Ja mam len 18 a vela skúseností nemám a tak by som sa chcel dozvediet trochu viac o vábení.
Priatelia, nechcem nikoho poučovať, ale otvorením tejto témy ste ešte viac zneprehľadnili toto fórum. Načo ďalšia téma, keď na túto by sa kľudne mohlo a aj malo diskutovať v už otvorenej téme "zimný lov líšok".
Tak sa ospravedlňujem všetkým,ale asi by to chcelopodtémy v Hl. témach.
<br/>Téma . Zimný lov líšok podtéma Lov líšok vábením.
<br/>Sorry vobec ma to nenapadlo a vobec so to nemyslel zle.
<br/>S pozdravo P.
Nazdar!
<br/>Lovu líšok vábeníém sa nevenujem veåmi dlho, tak pred tromi romkmi som si vo sv. Antone kúpil zajačie vreštadlo z Devany a kazetu vábenie zveri. Potom som hodiny strávil počúvaním kazety a pokúšaním sa napodobniť vrešťanie zajaca. Myškovačku som si vyrobil sám, vyzerá čudne, ale funguje, aj keď má taký nevýrazný zvuk.
<br/>To, že zajaca asi napodoňujem dobre som zistil pri prudkých reakciách zajacov, ktorý pribiehali až ku mne, akoby chceli chrániť druha.
<br/>Potom som si kúpil aj pískanie lasičky, na ňu sa mi podarilo privábiť zopár líšok, a myslím, ze aj lišiaka, ktorého som predtým zradil vrešťadlom (aj tak som ho netrafil - dobre nie?).
<br/>Vábničky skúšam rozne kombinovať, ale v podstate som začínal myškovačkou a tak o trištvrte hodinu som použil vreštadlo. Po poslednom zavábení počkám aspoň pol hodiny a dôkladne preskúmam okolie a až potom opúšťam stanovište.
<br/> Používam biely maskovací plášť, a naradšej chodím s guľobrokom - 7x57/16 a puškohľad 3-9x50 so svietiacim bodom - vždy ho mám na trojke. Predtým som mal ZH 7x57/12 a optiku Meopta Artemis 4x32 - veľmi málo líšok ušlo. Snívam o trojáku - kôli dupli brokom, ale to je hudba budúcnosti - dúfam.
<br/>Mám aj štekanie líšky a lišiaka, ale ešte s tým neviem poriadne robiť takže keby mal niekto skúsenosti a doporučenia, potešilo by to určite nielen mňa.
<br/>Mysím, že by bolo načase vydať nejaký zvukový nosič s nahrávkami a doporučeniami nielen na vábenie líšok, ale aj na ostatné druhy. Veď s vábničkami sa akoby vrece roztrhlo, len sa ich ešte naučiť používať.
Pan Planovsky ked budete na tejto stranke chcel by som si s Vami popisať o vábení blížia sa majstrovstvá Slovenska juniorov a chcel by som to vyskusat tak vas prosim ked tu budete tak mi o tom nieco napiste.Dakujem
Zdravím
<br/>Ku vábeniu líšok som sa dostal pred dvoma rokmi. Zo začiatku som používal vrešťadlo z umelej hmoty s kovovým jazýčkom. Hneď pri prvej prechádzke v revíri som mal úspech keď mi pekný lišiak prišiel na takých 15 krokov. V Nitre na výstave mi kamarát kúpil vábničku od Devany a som s ňou veľmi spokojný. Neštudoval som žiadne zvukové náhravky o vábení, vábenie mi asi dvakrát ukázal kamarát-slovenský vábič ostatnej zveri, 5 miesto-SV.Anton. 23.decembra som vábil dvakrát, na dvoch miestach, na prvom mieste mi prišla líška na takých 60-70 metrov, na druhom mi prišla na 11 krokov, bolo to nádherné. Odporúčam viacerým poľovníkom venovať sa tomuto spôsobu lovu, je to nádherné a dá sa týmto spôsobom veľmi pomôcť zvyšovať stavy malej zveri. Ja niesom ešte poľovníkom, ale úlovky to boli nádherné. Všetky informácie týkajúce sa tejto témy ma veľmi zaujímajú.
Akruát teraz mi to prišlo a teraz som to dopočúval: je to 71 min a je tam všetko čo Devana robí - od jeleňov cez líšky a sojky, srnce, sluky, diviaky, kačice, husi až po jariabky.
<br/>Celkom sa mi to páči - mám väčšinu vábničiek z devany a ing Mihalka so si nahrával na digitál v Nitre na výstave a v Antole takže niečo som mal, ale teraz to je konečne všetko pokope aj s komentárom a radami, stojí to 300 Sk + 50 dobierka.
<br/>kontakt www.devana.sk
<br/>0907 744 166
Všetci ste si to CDčko zakúpili, alebo už koluje medzi priateľmi?Rád by som si ho vypočul. Asi pred 5 rokmi ma naučil MUDr. Šámal vábiť srnce no a poviem Vám je to paráda. Ešte by som sa chcel naučiť líšku a diviaky. Myslíte že z toho CDčka by to šlo?