a čo, azda vyšiel nejaký nový zákon podľa ktorého môžeš zbierať zhody ako huby?
<br/>skús mi ho definovať, aký a kedy vstúpil do platnosti? pouč ma lebo ja sa do tohoto nevyznám. vďaka
Chcela by som sa opytať keď som držiteľkou poľovníckého lístka a najdem zhody na prechádzke v inom revíry či sompovinná ich odovzdať alebo si ich smiem ponechať
alebo ich môžeš ponechať a poslať mi na e-mail mapku, kde si ich nechala:D
<br/>dnes som bol na prechádzke a mal som cca 60 jeleňov...všetky mali ešte na hlavách, takže tieto výkyvy počasia asi nijako výrazne neovplyvnili biorytmus jelenej zvery...
§31, ods. 2)
<br/>
<br/>Povolenky na poľovačku vydáva na predpísanom tlačive užívateľ poľovného revíru. Povolenky na poľovačku nepotrebujú poľovnícky hospodár a osoby vykonávajúce právo poľovníctva v jeho prítomnosti. Pre zbieranie vajec pernatej zvere, zhodov parožia a chytaním ondatry pižmovej sa nevyžaduje poľovný lístok a stačí povolenka na poľovačku.
<br/>
<br/>záver: takže na zber zhodov parožia nemusíš byť členom SPZ potrebuješ však povolenku na ich zber, ktorú ti môže ale nemusí dať príslušné poľovné združenie.Alebo sa mýlim?
Nesúhlasím, keďže: Pre zbieranie vajec pernatej zvere, zhodov parožia a chytaním ondatry pižmovej sa nevyžaduje poľovný lístok a stačí povolenka na poľovačku.
<br/>To znamená, že užívateľ PR ktorý vydáva povolenku vôbec nemusí skúmať či dotyčný má, alebo nemá PL, keďže tento sa a priori nevyžaduje.
<br/>Tvoja verzia výkladu by podľa mňa bola správna ak by zákon hovoril: ...sa nevyžaduje mať pri sebe poľovný lístok..., podobne ako je to v ods.1) kde sa hovorí: Kto vykonáva právo poľovníctva, musí mať pri sebe poľovný lístok,...
<br/>V tomto prípade teda ods. 2) udeľuje výnimku z ods.1) nie len z povinnosti mať PL pri sebe, ale z povinnosti mať PL vôbec.
§2 ods.1) Právo poľovníctva je súhrn práv a povinností zver cieľavedome chovať a chrániť, loviť ju, ulovenú alebo inak usmrtenú zber si privlastňovať, zbierať zhody parožia a vajcia pernatej zveri.
<br/>A preto platí posledná veta z môjho predchádzajúceho príspevku o tom že ods. 2) definuje výnimku z ods. 1).
<br/>Samozrejme, môžem sa mýliť a právne relevantné by bolo iba rozhodnutie súdu, ale pochybujem, že sa takýmto prípadom niekedy nejaký súd zaoberal.
Zdravím páni! Nejaké novinky? Zatiaľ nikto nič? Zaujímavé, pretože minulý rok o takomto čase už boli prvé parohy zhodené... Jednoznačne sa pochváľte nech vieme, že je správny čas, nech sa zver zbytočne nepreháňa. Každopádne prajem lovu zdar a šťastné kroky!!!
Dnes som bol urobiť prieskum a ako tak chodím, tak asi po piatich hodinách "beznádeje" ma začala okupoavť myšlienka, že to predsa len nie je veľmi správne a trebalo by to zavesiť na klinec a ... No v tom zafúkal silný vietor a v celých horách bolo cítiť tú nádhernú vášeň Dámy a páni, citite to napätie :] Myslím, že môžeme začať