U nás v PZ by som si chcel urobiť políčko pre zver, máte niekto skúsenosti so zakladaním políčok, čo vysiať aby bolo úživné počas celého roka? Dajte vedieť ďakujem
A pre aký druh zveri by to políčko malo byť? Keď si pozrieš staršie články
<br/>Doc. Slamečka píše o miešankách pre bažanty. Vhodné je zvoliť zastúpenie viacerých plodín, ktoré by rodili počas celého roka. Najjednoduchší je topinambur, ten vyrastie všade-takže nesadiť na záhradu-nezbavíš sa ho. Všeto záleží od tvojich možností.
Osobne by som tam dal nejakú ďatelinotrávnu miešanku, a popri tom ovos s hrachom, kukuricu - ak u vás vyrastie. Z okopanín kŕmnu repu alebo mrkvu, aj ten topinambur nie je zlý, je nenáročný ale vyslovene agresívny, byle vyrastu až do 3m výšky čím poskytne zveri aj úkryt. Vhodné je na zamokrených miestach vysádzať mäkké dreviny - vŕba, prípadne hloh. Napríklad pri vŕbe stačí na jar narezať prútiky, alebo aj hrubšie konáre a zapichnúť ich do zeme, ktorá je dostatočne vlhká počas celého roka.
<br/>Muflóny tie spasú všetko, jeleň tiež nie je až taký náročný, ale najhošie je to so srnčou, lebo tá ten tak hocičo nezoberie.
ak to ma byt policko v lese a nie niekde na okraji kde by bola zver viac rusena tak by som sa s tou topinamburou nebal u nas je problemm aby vyrastla co je hned spasana a to nehovorim ked sa tam nahodou este objavia diviaky a vyrzju tych par kusov (pol vreca) co sa zasadilo
Pekne si to vystihol, že srnčia len tak hocičo nezoberie. Práve preto som jej vlani "pre-
<br/>strel na stôl" mimo iného aj chuťovky, / suš.malinčie,černičie,žihľavu,jablká/, ale moc sa k tomu nemá. Ale je to nový krmelec a slabá zima, to beriem do úvahy.
Ináč aj u nas diviaky na topinambur celý rok kašlú ale na jar pravidelne rozorú celé poličko. Ak si založíš políčko je dobré ho po osiatí ochrániť napr. ľudské vlasy do sáčkov, odrádzadlá a podobne, a políčko sprístupniť až keď zarodí.