S príchodom divožienky tu začína pre mňa nový druh zábavy (žeby Silvestrovskej?).
<br/>Zdatný provokatér(ka) vás naoko nevinnými otázkami tlačí k odpovediam, kde už s logikou a holou pravdou nevystačíte a treba siahať aj k polopravdám a žiaľ aj frázam.
<br/>
<br/>Takže milá divožienka:
<br/>Ešte stále aj v civilizovanom svete je plno ľudí (v drvivej väčšine chlapov), v ktorých napriek kultúrno-výchovným vplyvom, vzdelaniu, ekologickému povedomiu a čo ja viem ešte čomu, driemu atavistické zvyšky pravekého lovca. S tým ani ty, ani tebe podobní neurobia nič. Ale narozdiel od spomínaného nášho predka, neubíjame zvieratá v jamách kameňmi, ani ich nenapichujene na koly alebo nenavliekame do ôk, ale sa to snažíme robiť etickým spôsobom (pokiaľ sa pri zabíjaní o etike dá hovoriť). A keďže je na takej malej ploche ako je Slovensko (môžme to zovšeobecniť na väčšinu Európy) takých ľudí, ktorí to chcú a môžu uplatňovať, asi trocha viac než kedysi, stavy poľovnej zveri sa tiež udržiavajú na vyššej úrovni, ako boli kedysi dávne prirodzené stavy. V tom má matus pravdu, že stavy zveri také kedysi neboli. S tou úživnosťou s ním nesúhlasím, ak do "prirodzenej" úživnosti zarátame lány poľnohospodárskych plodín, tak úživnosť je určite vyššia, než tomu bolo kedysi.
<br/>
<br/>Poľovnícky kurz som si robil ako študent v sedemdesiatych rokoch. Frázy o tom, že hlavnou náplňou poľovníka je starostlivosť o zver, som bral ako súčasť politického zriadenia, ktoré bolo celé postavené na pretvárke a frázach. Sú aj takí, ale ja viem, že väčšina krmí preto, aby mohla loviť (či už z hľadiska oprávnenia - nárok na povolenku, alebo aby bolo neskôr na čo zamieriť). Teraz možno krivdím tej menšine, ktorá v čase núdze vláči krmivo do lesov a zámerne neuloví celé roky nič, ale žijem v reálnom združení, poznám situáciu aj inde a viem, že takých je nepatrné percento. Ako poľovník priznávam, že na to, aby sa trvale udržala na Slovensku (zemeguli) do budúcnosti fauna v pôvodnej druhovej skladbe, nie je potrebná žiadna masa ľudí s puškami, organizovaná na spôsob niekdajšieho národného frontu. Ale na druhej strane, človek zasahuje (a to nielen poľovníctvom) do prírody odpradávna (začalo to asi prvým uloveným mamutom), takže dnes treba tie pokračujúce zásahy premyslene riadiť, ako píše martin203. A keďže sú tu tí ľudia s puškami, ktorí chcú svoju atavistickú záľubu uplatňovať, tak nech za to v prospech rovnováhy v prírode niečo odvedú. To je celé. Zjednodušená odpoveď je: Chceme loviť, tak musíme prikrmovať, soliť a pod.
<br/>
<br/>Už tam máte pomaly polnoc (tu kde som, je ešte len popoludnie), tak želám všetkým,
<br/>poľovníkom, ktorých som teraz svojou otvorenosťou pobúril aj tým, ktorým som hovoril z duše, aj provokatérom typu divožienka, v Novom roku všetko najlepšie, pevné zdravie, úspechy v súkromí aj v poľovaní a divožienkam chutnú zeleninu, ovocie a obilniny (v prípade, že sú aj mäsožravé, tak chutné jatočné mäso a farmovú hydinu).
<br/>Lesu a lovu zdar!