V poľovníckej sezóne 2016/17 v PR CHPO Poľana bola Diana viac naklonená vlkom ako poľovníkom. Na ploche 20 659 ha bol naplánovaný lov jelenej zveri v počte 152 kusov. Z toho 38 jeleňov , 60 jeleníc a 54 jelienčiat. Už druhú sezónu sme znížili lov jeleňov I. a II. vekovej triedy o 50 % a III. vekovú triedu loví prakticky iba vlk. V prílohe je foto jeleňa strhnutého vlkmi 14.1.2017 na LS Kyslinky. Jedná sa o jeleňe vo veku cca 9 rokov v tretej vekovej triede s bodovou  hodnotou 195 b. CIC. Je to dvadsiaty  nájdený a fotograficky  lesníkmi zdokumentovaný jeleň strhnutý vlkmi v sezóne 2016/17 v jednom PR.






Medzinárodná rada múzeí (ICOM - International Council of Museums), ktorá vznikla r. 1947 sa o 30 rokov neskôr v roku 1977 rozhodla stanoviť 18. máj  ako Medzinárodný deň múzeí. V tento deň by si ľudia viac ako inokedy mali pripomenúť a uvedomiť dôležitú a nezastupiteľnú úlohu múzeí pri záchrane a prezentácii vzácneho  kultúrneho a prírodného dedičstva. Každý rok vyhlasuje ICOM nosnú tému k tomuto sviatku. Tá tohtoročná je „Múzeum a pamäť“. Múzeum je pamäť spoločnosti. Pomáha nám  to dobré z histórie prevziať a zveľaďovať a na tom zlom sa poučiť. Je mostom medzi minulosťou a budúcnosťou, mostom medzi exponátmi a návštevníkmi. Tí starší si prídu do múzea zaspomínať, tí mladší poučiť a zabaviť sa.






V dňoch 3. a 4. júla 2009 sa uskutočnilo jubilejné 140. putovné zhromaždenie Krajinského lesníckeho spolku (Országos Erdészeti Egyesulet - OEE). Keďže sa zhromaždenie konalo pri príležitosti 200. výročia vzniku lesníckej akadémie, pripravili a realizovali organizátori toto jubilejné zhromaždenie práve v Banskej Štiavnici – v kolíske lesníckeho školstva.






Slovenské národné múzeum – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň a Poľovnícke združenie Modrý Kameň, Slovenský poľovnícky zväz vo Veľkom Krtíši, Obvodný lesný úrad vo Veľkom Krtíši, Lesy Slovenskej republiky š.p. odštepný závod Krupina a Mesto Modrý Kameň si Vás dovoľujú pozvať na kultúrno-zábavné podujatie:

Poľovnícke dni na hrade Modrý Kameň, ktoré sa uskutoční v dňoch 13. septembra 2008





Dňa 11. 5. 2007 sa v krásnom prostredí Poľany uskutočnila chovateľská prehliadka trofejí za sezónu 2006 a prehliadka zhodov 2007 OZ Kriváň, ktorý obhospodaruje Chránenú poľovnú oblasť Poľana. Súčasťou prehliadky bola aj prehliadka danielích zhodov PR Petrovec. Celá expozícia bola pripravená na horskej lúke v lokalite Kyslinky.

 
 
Súčasťou Poľany je aj Chránená poľovná oblasť Poľana, ktorá na výmere 20 659 ha zabezpečuje koordinované ekologické a veľkoplošné obhospodarovanie poľovnej zveri, hlavne populácie karpatského jeleňa vyberaných kvalít, ako aj zabezpečenie ochrany, obhospodarovanie a zachovanie populácií všetkých druhov zveri ako integrovanej súčasti ekosystému, vrátane zachovania genofondu ohrozených druhov.

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 388 návštevníkov a žiadni členovia on-line