tak som sa nejakej tej odpovede dočkal... v Hubertlove od prezidenta SPZa riaditeľa kancelárie. ale som z toho trochu zmätený... Vysvetlím: / .......bodkované je citát,
čiarky reakcia/
<br/> ...Názory členov, ktorí sa z akýchkoľvek dôvodov nestotožňujú so závermi oficiálnych volených orgánov, nie je možné považovať za rozhodujúce.
<br/>.....Napriek týmto skutočnostiam môžem pokojne konštatovať, že aj keď sme boli v procese tvorby návrhu nového zákona vystavení vždy novým a novým pripomienkam,
<br/>
a zamysleli ste sa, páni, či boli k veci? Ta vystavení ste boli....
<br/>....je návrh zákona, o ktorom je možné s plnou vážnosťou tvrdiť, že úlohy, ktoré nám pri presadzovaní tvorby nového zákona uložil IX. Snem sa nám doteraz podarilo splniť
<br/>...Súčasné prezídium a legislatívna komisia SPZ disponuje dostatočne širokým právnym vedomím na to, aby zvolilo pre dosiahnutie tohto cieľa zodpovedajúcu logistiku. Po toľkých rokoch neúspechov a sklamaní, ba dokonca aktívnej obrany proti krajne liberálnym snahám vyriešiť zákon o poľovníctve systémom „o nás bez nás", si už SPZ nemôže dovoliť žiadnu taktiku pokusov a omylov.
<br/>
tak hrr do súhlasu s premaľovaným návrhom z r. 2004
<br/>....a cieľavedomé obhospodarovanie a využívanie voľne žijúcej zveri ako jednej z najcitlivejších zložiek obnoviteľných prírodných zdrojov, kultúrneho dedičstva a zároveň
<br/>
tak kultúrne dedičstvo, kto na to prišiel?
<br/>...Informácia o priebehu legislatívneho procesu nového zákona o starostlivosti o zver a o poľovníctve je od októbra 2007 stálym bodom rokovania prezídia SPZ. Cez zbor zástupcov (Radu SPZ), prostredníctvom verejných diskusií, ale aj písomnou výzvou sme sa priebežne snažili aktivizovať našu členskú základňu a predovšetkým funkcionárov na rôznych organizačných stupňoch, aby sa vyjadrili k aktuálnemu paragrafovanému zneniu nového zákona
<br/>
tak funkcoinárov, ešte že nie členov! a akosi mi ušla info o poslednom návrhu, ktorý teraz vehementne obhajujete, ktože sa k nemu mal príležitosť vyjadriť? iste, bol aj workshop v leviciach, ktože tam bol z SPZ? ibaže k úplne inému návrhu. akdeže máte páni, ten vo vláde schválený návrh? Zväzové stránky oplývajú historickým materiálom, ale to najaktuálnejšie tam dlhodobo chýba!
<br/>...Inštitút zhromaždenia vlastníkov poľovných pozemkov bez právnej subjektivity vnímam ako konsenzuálne riešenie vlastníckeho práva a kvalifikovanej väčšiny v podmienkach rozdrobeného vlastníctva poľovných pozemkov na Slovensku. Členmi SPZ sú mnohí špičkoví odborníci štátnej správy lesného hospodárstva a poľovníctva, právnici na všetkých úrovniach štátnych inštitúcií a organizácií, ktorí sa s dôsledkami doteraz uplatňovaného systému stretávajú každý deň na ministerstvách, lesných úradoch, súdoch, prokuratúre. Práve títo odborníci naznačili, že rozhodnutie zhromaždenia vlastníkov potvrdené notárom je v slovenských podmienkach legislatívne akceptovateľným východiskom pre konania
<br/>
a ja to vnímam ako porušenie Ústavy SR, čl.20.....a nasl.
<br/>....Ako bude riešiť novy zákon situáciu (ktorá na Slovensku vzniká veľmi často), ak sa vlastníci nedohodnú na prenájme poľovného revíru ?/otázka/
<br/>Nie som optimistom, ale nezdieľam v tomto prípade ani krajný pesimizmus naznačený vo Vašej otázke. Podľa návrhu zákona patrí právo poľovníctva majiteľovi pozemku. Každý poľovník si teda musí uvedomiť, že má dve možnosti:
<br/>- byť vlastníkom, alebo vlastníka považovať za svojho partnera. A v tejto súvislosti si musí každý majiteľ alebo partner uvedomiť, že pre optimálny a trvalo udržateľný vývoj zdravej populácie poľovnej zveri je nevyhnutný dostatočný životný priestor s dlhodobo stabilnými hranicami, relatívnym pokojom a vyrovnaným režimom hospodárenia. Je vo vzťahu k zveri absolútne neetické a vo vzťahu k ostatným poľovníckym kolegom egoistické, ak minoritný, niekedy dokonca úplne drobný vlastník poľovného pozemku zneužíva právny systém tým, že bojkotuje rozhodnutie správneho orgánu, ignoruje väčšinový princíp, odmieta sa pre zver a v prospech zveri podriadiť a dlhodobo znemožňuje riadne poľovnícke hospodárenie.
<br/>
no a to už je zlatý klinec. akosi som v návrhu nenašiel napísané, že právo výkonu poľovníctva patrí vlastníkovi, možno však len mojou nepozornosťou. no zaujalo ma apelovanie na city vlastníka, keď sa odmieta pre zver podriadiť...
<br/> a tak si znovu kladiem otázku, čo to máme na stole za paškvil, navyše s úprimnou podporou nášho panstva /volím nekontroverzný výraz/? Takto sa vykladajú závery snemu? Obávam sa, že takto sa vykladajú záujmy nejakých skupín a postoj k obyčajným nefunkcionárom je asi v tomto duchu:
<br/>...............Som presvedčený, že z kontextu navrhovaných zmien absolútna väčšina našich členov pochopila zámer a vie si predstaviť svoje miesto v službách slovenského poľovníctva aj po nadobudnutí účinnosti zákona v navrhovanom znení. Iste, sú aj takí, ktorí si zmenu z rôznych dôvodov nevedia alebo nechcú predstaviť a pripustiť. Uvedomujem si, že s týmito, v absolútnej väčšine skôr narodenými, je potrebné ešte hovoriť aj osobne a využiť na to každú príležitosť. My s nimi totiž počítame aj v budúcnosti........
to už nejdem komentovať