Dal si otázku tu, tak odpíšem sem dúfam, že tým niekoho nenaštvem. Mám Zoli 1900 Standard kal. 8x57 JS. Pôvod tejto guľovnice je v švédskej Husquarne 1900, ktorej sa vo svete vyrobilo na pár desiatok tisíc. Talianska firma Zoli kúpila licenciu švédskej Husquarny a začala vyrábať model AZ 1900. Toľko asi z histórie.
<br/>Ide o klasickú opakovaciu guľovnicu, čo mne sa páči všetko samé železo žiadny plast. Hlaveň 60 cm, v kal. 8x57 JS - 4 pravotočivé drážky, stúpanie som skúšal merať vychádzalo mi okolo 7-8". Hlavňe vraj kupuje zolli od fa. Lothar Walther (pýtal som sa to na stánku zolli na jednej výstave - či to je však 100 % pravda neviem). Záver je vyrobený z jedného kusu oceľe trieskovým obrábaným, pravdepodobne nejaký druh nerez ocele alebo niečo podobné, pretože je vo farbe kovu bez povrchovej úpravy (čiernenia a pod.), na povrchu leštený. Uzamykanie je modifikovaný Mauser 98, 2 uzamykacie ozuby, ktoré uzamykajú do puzdra záveru. Zbraň má vnútorný krátky vyťahovač a odpružený vyhadzovač zakomponovaný v lôžku pre dno nábojnice v čele záveru. V čele záveru je zahåbenie pre dno nábojnice, ktoré obopína dno nábojnice takže po uzamknutý záveru dôjde k dokonalejšiemu utesneniu a aj pri prerazení zápalky alebo prasknutý nábojnice je strelec chránený. Jediná cesta plynov pri takejto nehode je potom cez otvor pre úderník do vnútra záveru, kde v spodnej strane záveru sú vyvŕtané vyfukové otvory ktoré odvedú plyny do zásobníkovej šachty. Takáto konštrukcia je napr. aj u pušiek Remington. Chod záveru je hladký, záver je vedený pomocou uzamykacích ozubov ktoré majú presne vyfrézované vybratia z vnútornej strany puzdra záveru. Nie je to zdaleka tak dokonale hladký chod ako napr. u Saueru, ale určite záver nekladie nejaký veľký odpor ani nemá tendenciu vzpriečovať sa. Uzamknutie je bez akejkoľvek vôle, doslova pri uzamknutý záver "zaskočí" do krajnej uzamknutej polohy.
<br/>Spušťový mechanizmus - zbraň je vybavená napínačikom spúšťe franczúskeho typu, plus je možné pomocou malého imbusu pri spúšti nastavovať chod a odpor spúšťe. Továrenske nastavený chod spúšte je veľmi krátky chod s malým odporom, takže napínak pri streľbe ani nepoužívam. Pri zaradenom napínačiku je to doslova na dotyk, zaradenie napínačika je bezhlučné. Zbraň má zaujímavý poistný mechanizmus - dvojpolohovú posuvnú poistku. Pri zaistenej zbrani je blokovaná spúšť + nedá sa otvoriť záver. Ak chceš zbraň vybiť - stačí pri zaistenej zbrani slačiť malé tlačitko pri puzdre záveru a môžež záver otvoriť pričom zbraň je stále zaistená. Chod poistky je trocha tuhý (čo je možno úmysel výrobcu), čo sa mi nelúbi tak je vzhľadové prevedenie poistky, je to ako keby lisovaný plech s priečnym zdrsneným na povrchu. Poistka pri zaradení slabo cvakne, chce sa to naučiť ovládať aby to bolo úplne bezhlučné. Zásobníkové zariadenie - kapacita 5+1, klasická schránka, robia aj zásobníkové verzie. Otváranie schránky je štandardné tlačidlom pod lučíkom. Pažba pekný orech s peknou kresbou, bavorská lícnica, zdrsnenie na úchopových častiach jemná rybina. Povrchová úprava dreva - nie je to ani lak, ani olej, skôr je to ako voskované. Povrchová úprva železa - lesklé čiernenie, lučík je matne čiernený. Z funkčného hľadiska - mám tu zbraň cca. rok, vystrielaných cca. 200 nábojov - zatiaľ žiadna porucha, zbraň funguje tak ako má bez akejkoľvek závady. Čo sa týka presnosti - pri nastreľovaní zo stoja, strelivo Norma Vulkan bol rozptyl /s optikou/ na 100 m/cca. 2cm. A to zbraň nebola pevne uchytená len voľne podopretá a opretá do ramena.
<br/>Ak mám porovnať s CZ, Tikka, Sauer - Sauer je niekde inde, aj pri naj Zoli lux prevedení je Sauer min. o jednu - dve triedy vyššie, samozrejme aj cenovo.
<br/>Oproti CZ, určite jednoznačne celkovo lepšie prevedenie, lepší chod záveru, lepšie riešení vyťahovač, poistný mechanizmus, čo má CZ pekné tak je drevo u luxiek ale zolli ma min. tak pekné drevo ak nie krajšie. Čo má Tikka lepšie - chod záveru je u tikki o niečo lepší ako u zolli, železo je u tikki určite kvalita, o koľko lepšie-rovnaké, popr. horšie oproti zolli, to si netrúfam povedať (pravda je, že tikka je robená pre severské podmienky takže verím, že niečo určite vydrží), drevo u tikki a ten plastový zásobník mne osobne nevyhovuje a nepáči sa mi pôsobí na mňa lacným dojmom. U zolli je drevo určite raz tak pekné.
<br/>Celkovo je to veľmi pekná zbraň, z funkčného hľadiska jej nemám čo zatiaľ vytknúť, cenovo je nad CZ, neviem ako je to s cenou oproti tikke ale bude to asi vyrovnaná ak nebude zolli bude aj o niečo lacnejšie. Sauer je cenou niekde markantne inde, aj ked máš dobrú cennu vybavenú priamo u dovozcu.
<br/>Asi toľko.