Ku kamošovy do obory jezdia polaci a ti nic iného nepouživaju v 8x57. Ja som mal DHK v 7x65R a nebolo to dobre. Na srnčí a dančí zveri a diviačeti sa to chvalo ako celoplášť a kým to trafilo kost tak sa to túlalo po tele zvere. Myslim že sú lepší strely.
tobě se to dobře řekne, ale když to čteš a potom píšeš, tak se ti míchájí všecky řeči do hromady a pak z toho vyleze staroslovenština, hlavně po tom co sem se vrátil ze Slovenska. Ale diky budu psat česky, jsi první komu to vadilo:]
Napr. ma ešte zaujíma, či takého stokilového diviaka prestrelíš na 100m cez lopatky, alebo sa Ti stáva, strela ostane v ňom? Viem že každý prípad je iný, ale skús.
Pôvodnú mám 308WIN. Nová hlaven stojí oficiálne cez 21000,-. Je potrebný aj nový zásobník. Bude to 8x57JS. Mám Sauer 202 vo vyhotovení Select, drevo č. 4.
Nazdarek -potrebujem radu --ktorý kaliber má vedší spätný ráz 8x57JS či 30-06 ale neberme do úvahy pažby na mieru ani iné veci --skratka jedna zbrojovka -tá istá guľovnica ale rôzny kaliber.
U týchto kalibrov je to veľmi podobné, o spätnom ráze tu už bola niekde diskusia podrobnejšia vrátane výpočtu energie spätného rázu. Pokiaľ použiješ podobné gramáže strely a odporúčané laborácie prachu tak energiou je to skoro rovnaké, rovnako aj balistika strely je veľmi podobná. 8x57 je moja najpreferovanejšia zbraň, podľa mňa je to jeden z troch najuniverzálnejších kalibrov pre naše podmienky (ešte 7x64 a 30-06). Je to len môj subjektívny dojem ale vývoj výstrelu u 30-06 sa mi zdá troška ostrejší, kdežto 8x57 JS má mäkší, pomalejší.
Ja som presiel takisto na oryx,mam 8x57jrs.Dlho som sa rozhodoval vulkan alebo oryx.Strielam hlavne ciernu a vysku zver,odradzovali ma od oryxa ze sa sprava ako celoplast ,ale podla mna je na tuto zver ok.
Aké máš skúsenosti? Našiel si už defor, strelu? Lebo ja v 308WIN nie. Kamoš čo poľuje dlho 8mm mi odporúčal do 8mičky Alasku. Myslím, že pri tej relat. nízkej poč. rýchlosti asi 770-V nula sa len tak ľahko Oryx neotvorí. I keď je pravda že pri 308 mi to nevadilo a pri 8mm by mohol byť ten účinok ešte lepší. Neviem sa rozhodnúť. Asi skúsim tú Alasku. Neskúšal si ju?