Clapi ,toåko rečí okolo streliva.Ja používam do 8X57 Salier Bellot a nemám problém.A to mám osmičku s 46.Dobrá zbraň,hlavne do ťažších terénov.a poľovnícke vzdialenosti?Ruku na srdce!Keď chodíš a nedarí sa ťaháme všedci aj na 200 metrov.samozrejme že je zaujimavé si skúšať ako blízko sa dostanem k zveri.ale v dnešnej dobe keď je zver stresovaná sa to asi moc nedá.Ozaj musí byť pokojná lokalita.8-L
Kto prebíja 8x57JS ? Zháňam 220 až 240 gr. gule ale jediný výrobca je sierra s 220 SBT čo dáva aj selier belot . Tá sierra nie je nič moc iba obyčajný poloplášť je mäkká a oddeľuje sa na nej plášť od jadra ale nikto v tomto kalibri nerobí kvalitné gule nad 200 gr . Máte nejaký typ ?
Mne Sierry SBT 200grs. drzali v .30-06 Sprg celkom slusne pokope (Vo=750m/s).
<br/>
<br/>Momentalne ma napada len Brenneke TOG,ten sa robi pre osmicku v 220grs. Dalej mozes skusit Nosler Partition alebo Accubond,obe 200grs.Barnes robi v 8mm TSX vo vahach 180 a 200grs., Norma robi Oryxa a Vulkana v 196grs.
takze v diametri 323 220gr gulu by mala robit Hornady SP cislo 3238,RWS strela KS 224 gr. a este Lyman s oznacenim LYM LRN GC 323378 s vahou 243gr. Az by si sa dostal k niecomu takto tazkemu daj vediet kde si zohnal rad by som aj ja vyskusal nieco nad 220gr.ten 243gr lyman by mohol mat optimum niekde pri 650m/s ustovej rychlosti pri energii cca 3500J to by mohlo byt pekne kladivko:)
Okrem Sierry môžeš mať v priemere 0,323" aj Swift A-frame 220grs a austrálske Woodleigh 220 a 250 grs. To je už ale "drahšia bryndza". Ak je pre teba cena druhoradá, ozvi sa na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..
Ešte poznámka k tým ťažkým strelám z hľadiska terminálneho účinku:
<br/>Treba zvážiť, aké reálne úsťové rýchlosti sa dajú s nimi v kalibri 8x57 dosiahnuť. Strela na svoju expanziu potrebuje aj nejakú minimálnu hodnotu dopadovej rýchlosti a myslím, že tie ťažšie strely sú určené skôr pre náboje s o niečo väčším objemom prachového priestoru (a tým aj možnými vyššími úsťovými týchlosťami). Čo ti bude z "kladiva", ktoré sa bude chovať ako celoplášť? Na stránkach výrobcov striel sa v niektorých prípadoch dajú vidieť aj rôzne deformované strely pri rôznych dopadových rýchlostiach. Z vlastnej skúsenosti viem (aj keď s iným kalibrom), že pokiaľ má strela dosiahnuť účinnú deformáciu/expanziu, netreba túto otázku podceňovať.
To máš svätú pravdus tou usťovkou .Sierra od SB čo som ju meral tak mala 730-740 ms teraz som s ňou buchol diviaka ostal v ohni ale to nie je smerodatné bo to dostal na krk . Do 308 som nabil accubondy 180 gr ale majú 805 ms , V osmičke 200 gr accubondy sa mi zdá , že by boli pomalé vzhľadom k tvrdšej strele musím myslieť aj na to , že pomálá strela musí byť makšia ale súčasne sa nesmie vyzliekať ako sierra a musím ju ustabilizovať a nechcem ísť zase pod 700 ms tam by som sa ešte s pomalým pracom mohol zmestiť .
<br/>Inak Belson leštička aj dvojnožka slúži:)
Nosler udava pre Accubond minimalnu dopadovu rychlost 1800fps (cca. 549m/s) a maximalnu 3100fps (cca. 945m/s). To je dost siroky priestor na experimenty.
BLESK vyskusaj KJG pozri si laboracie pre 8x57 IS ONV 209 metrov ustovka cez 1000 m/s rozklada sa iba v mäse, krvi a tekutinach, prekazky a kosti prebija a nevychyluje sa www.lima-wiederladetechnik.de
Tak som si spravil Vianoce a v sobotu idem novú frajerku steyr mannlicher 8x57 JS nastreliť, som zvedavý, ako to pôjde. Rád by som ju čo najskôr predstavil našim diviačikom8-L.