Vyzera to, ze som paretov pricip u psickarov porusil, ale nie je to tym, ze by nebolo aspon tych 20 % srdcom i dusov dobrych psickarov. Ale nie je ich tolko tych , ktori dokazu svojho psa aj spolahlivo ovladat.A hlavne nie v lese. A i tomu najschopnejsiemu sa raz za "5 uhorskych rokov" moze pritrafit slaba chvilka a psa zrazu niet. Som poteseny, ze sami polovnici konstatujete, ze je to tak asi "20 %". To sa totiz zhoduje aj s mojim odhadom. Ja som tipoval, ze polovnikov" s velkym "P" a hlavne so srdcom pre les, je tak asi 10 000. Takze riziko pre psickarov, a teraz myslim hlavne tych, ktori davaju skutocne pozor na svojho psa, je velmi velke. A zivot to potvrdzuje. Iste, nemohli ste mat dobry pocit z disusii na psickarskych forach. Ale skusenosti s tymi viac nez 40 000 polovnikmi na Slovensku maju psickari na vlastnej kozi. A my ludia mame prirodzene sklony vsetko prehanat a hadzat potom vsetkych do jedneho vreca. Polovnici psickarov, psickari polovnikov. Sam, ked som si spatne na forach precital, co som napisal, som citil, ze som to troska prehnal s formulaciami. Ale vratme sa k teme. Vladosyn napisal nieco, co robia v Grobe. Moc sa mi nechce verit, ze by to bola pravda. Lebo toto uz dlhsie povazujem za tzv. "snove riesenie". Ale tisic korun je malo. A taky projekt nemoze fungovat, ak nan nebudu peniaze. Ja by som uvital ako psickar, keby to bolo aspon 10 000 Sk. To by sa mi skutocne pacilo. A sam ich bez protestov zaplatim ak mi polovnik najde psa behat po lese sameho. Ale to bude tazsie, ako vystriehnut rysa. Dobre, nech si ide do lesa so psom kto chce. Ale ak mu polovnik odchyti psa v lese, bude ho to stat 10 000,- Sk.A hned bude dost penazi na zveladovanie reviru. Dokonca ak sa niekedy presadi taky zakon, sam sa prihlasim ako dobrovolnik na odchytavanie psov v lese. Venujem sa trocha tulavym psom, tak v tom som celkom dobry. Je to sice moj skutocne laicky pohlad, ale myslim si, ze konkretny sukromny vlastnik PR si najde paky na to, aby taketo veci skor presadil. I ked ak to bude "mafian", tak skor bude vsetkych strielat. Tiez ked som bol za niekolkymi veducimi lesnych sprav s konkretnym poukazanim na to, co stvaraju v reviri zberaci lesnych plodov alebo turisti. Aby s tym nieco robili. Ze nemaju pravomoci. Preto mna" je milsi" konketny vlastnik, s ktorym sa viem dohodnut, ze budem do jeho reviru chodit i so psom. Viem sa dohodnut, "kolko za to zaplatim". Viem sa dohodnut na podmienkach, ale potom sa tam aj budem citit bezpecny. Myslim si, ze by sa za to platit malo a je velkou chybou, ze sa tu udrzal i nadalej ten "komunisticky" princip, ze "lesy patria ludu". Ano nech patria, ale len tomu "ludu", ktory chape, ze nech som "majitel" cohokolvek, tak musim "investovat na udrzbu". Aj bezdomovci mozu platit. Mozu sadit stromceky, cistit chodniky, lesne studnicky, kosit travu na lukach alebo nosit v zime do krmelcov.Ludu, ktory chape, ze les nie je smetisko, ale skutocny "bozi chram" a tam sa odpadky nevyhadzuju, tam sa nehulaka, .....atd, atd. A iba "takemu ludu" by mal "patrit les" a pre ostatnych by mal byt vstup zakazany. Potom by ten les vyzeral inak. Och..to som si zas zasnival.
<br/>
<br/>
:)
<br/>
<br/>Vladimir - priatel priatelov lesa.