Včera som pozeral reláciu "REPORTÉRI" a dávali tam krásnu činnosť ochranárov - záchranu a vypustenie orlov sklalných. Po vyliahnutí ochranári nechajú v hniezde len jedno mláďa - lebo tie ostatné, resp. druhé z hniezda to silnejšie prvé buď zabije, alebo ho zabije samica. Tieto "zachránené mláďatá" potom zanesú do Čiech, kde na to majú zariadenia a adoptívnu matku. Po vychovaní týchto mláďat ich vypustia do prírody.
<br/>Veľmi pekná činnosť ochranárov - toto fakt schvaľujem!!! Všetka česť!!!
Pavel, stav dravcov je u nás z roka na rok lepší a sú akýmsi indikátorom, že žijeme zdravšie. Ale aj dravce potrebujú čosi žrať a budú potrebovať aj v čase, keď budú polia pod snehom. Preto by som si vedel predstaviť iné recipročné aktivity než dravca za dravca.
Populácia orlov skalných na Slovensku je stabilizovaná a tých niekoľko mláďat, ktoré sme darovali bratom čechom nám chýbať nebudú. Češi robia tú reintrodukciu na vysokej odbornej úrovni a je veľká šanca, že sa orly u nich uchytia. Ale mladý orol je nevyspytateľný a môže sa stať, že sa niektorý po osamostatnení vráti naspäť na Slovensko.
Nemyslím si ža by výr ohrozil váš revír ... Letel výr ponad vír, keď tu v jednej chvíli, zmizli oba vý(í)ry .... no kto vie ako to má byť správne????:D:D
Sup bielohlavý (Gyps fulvus) sa vzácne vyskytol na Slovensku aj v minulosti. Faktom je, že v tomto roku bolo viacero preukázaných pozorovaní supa u nás. Jeden vysilený (nájdený pri Nitre) skončil v rehabilitačnej stanici.
<br/>Najväčšia populácia supa bielohlavého v Európe je v Španielsku. Najbližšie hniezdisko je na chorvátskom ostrove Cres, kde hniezdi cca 70 párov. Sup sa živí výlučne uhynutými živočíchmi, obavy že by u nás lovil zver sú zbytočné.
<br/>Strávil som asi 3 týždne pozorovaním supov na Crese, je to impozantný vták (rozpätie krídel 2,5 m), je ale dosť ťarbavý a pri lietaní (plachtení) využíva najmä prúdenie vzduchu a jeho potravu na Crese tvoria najmä uhynuté polodivoké ovce.
<br/>Zvýšený výskyt supa v strednej Európe sa pripisuje zákazu ponechávať uhynutý dobytok vo voľnej prírode v EÚ, popr. klimatickým zmenám a globálnemu otepľovaniu.
<br/>Zaujímavé je, že v starej literatúre sa našli informácie, že sup v dávnej minulosti možno hniezdil aj na Slovensku, ale seriózne dôkazy o tom neexistujú.