Práve som sa vrátil z pola,videl som srnca popásať sa na strnisku, kde bol jačmen.Zaujalo ma, že mal zadné nohy "osraté" .Pripadalo mi to, ako v zime po spásaní repky.Nemáte podobnú skúsenosť?
dnes ráno som už o tretej stúpal z domu pri mesiačiku do vyšších polôh skúmať ako sa to vyvíja z tohtoročnou rujou.
<br/>ale zatiaľ tichota,holá bez jeleňov...,no som tomu aj rád,nech je to tak ako má byť,a nie zbytočne skoro...
<br/>no a v sedle pár chrápajúcich turistov:D
Dnes som doniesol domov prasiatko. Vazi asi 4kg, peknucke pasikave, buduci zakladatel oboroveho chovu /dufam, ze sa na mne zase niekto neodbavi, ze zver sa nechyta/ Urcite ide o druhy vrh, kedze pri bachyni boli aj starsie prasce. Pozorujete viaceri druhe vrhy?
Lubo 1 - nemyslím, že by sa jednalo o druhý vrh ale myslím, že o pozdný vrh. Sviňa je gravidná 3 mesiace 3 týždene a 3 dni. Alebo pásikavé prasiatka boli donesené od inej svini. Skôr mám skúsenosti o druhom vrhu ku koncu mesiaca október a mesiaci november.
Vzhľadom na tohoročné podmienky to môže byť druhý vrh. Naše svinky v oplôtku mali prvý vrh v polovici marca, tieto prasce sme dali už preč a jedna zo sviniek sa nám minulý týždeň znovu oprasila.
<br/>Ďalšie pozorovanie mám z voľnej časti revíru, kde dve diviačice mali vrh už v januári a minulý týždeň som pozoroval tri pásikavé diviačatá v tejto lokalite ale samé bez matky. A budú asi naozaj bezprízorné , lebo hospodárovi tiež prišli bez diviačice. Asi padla za vlasť v kukuriciach.
no to ja len mudrujem a nechal som si to prejst hlavou a spec. v Lubovom pripade rozpad soc. a vek. struktury nehrozi, myslim, ze tam vlckovia daju vsetko rychle do poriadku. Spocital som to (koniec laktacie, ovulacia + gravidita) a teoreticky to fakt vychadza (a to este mohla byt predcasne ukoncena laktacia). Martin najpr rozmyslaj, potom reaguj!
Dnes ráno o 7,30h na vychádzke na koni v Doľanoch pod lesom vo vinici nádherná líška...nezavetrila ma a tak som si ju mohla pekne prezrieť,ozaj krásny kus - huňatá a v dobrom výživnom stave,žiadny chriašteľ...
Hlásim začiatok jelenej ruje aj z Dolného Liptova. Dnes ráno som videl dve čriedy vysokej o počte 7 a 8 ks. Prvú som videl ešte za zlých svetelných podmienok, takže sa nedalo určiť či je tam aj jeleň. V tej druhej som identifikoval dvoch jeleňov - starého pána taká trojočka, možno štvorka a jedna dvojočka. Ten mladší sa už motal okolo jeleníc. Nakoľko mi vyšla ešte za šera líška tak som nestihol prečítať tie jelienky. Po výstrele na líštičku odbehli do krovín. Líštička už neodbehla .
dnes rano som strielal na jelena po rane vyskocil a zbehol do lesa nenasiel som yiadnu farbu tak som isiel domou pre psa ten ma viedol po stope ale ziadna farba isiel som zanim asi kilometer potom som to vzdal...:(
Ahoj, včera nad večerem 4 daněčci ihličňáci, dva trojletí, oba průběrní, jeden štvorletý velice dobrý a jeden šest, dobrý daněk k odlovu, chyby v paroží a pres to mal kolem 145 až 150 bodů, suprovo dlúhé očníky, vzdálenost 25-30m. Jinak ještě dve srny a sedm kusov hole zveri dančí.