Johny, neprotirečíš si trošička? - Najprv napíšeš, že I.vt nestrieľať vôbec a potom že gombičkárov na počkanie...
<br/>
Ináč, ja som podobného názoru - bol by som za ten prístup, aby sa srnec I.vt mohol strieľať až do konca doby lovu holej srnčej, ale samozrejme nie za terajších kritérií.. - napr. ja sám sa od určitého času dobrovoľne zriekam odstrelu jednotky ktorá má ihličky vyššie ako 6-7cm. Lebo viem, že každoročne je v revíri dosť kusov čo ani túto ´mierku´ nespåňajú, ale uvidíš ich až v októbri, novembri a triafa ťa šlak, ale nechceš sa dostať do pruseru; alebo čo si budeme navrávať sú združenia kde po dohode s hospodárom ich ulovia aj vtedy a vykážu za holú...
<br/> A len preto aby sa do konca septembra splnil plán v najmladšej vekovej, tak sa strelia aj jedice s 9-10cm ihlicami /vyhláška je dodržaná, ale míňa sa to chovateľským účinkom/, pretože 2-3cm kripliaky ostanú a možno ich už v II.vt nezachytíš lebo sa stanú opatrnejšími a stihnú sa aj geneticky prejaviť, najmä v revíroch kde sa ´boja´ zasiahnuť ostrejšie aj do stavov srnčej holej a aj mladší nekvalitný srnec tak má príležitosť ´vyhupsnúť na srnu´..
<br/>Takže pre kompetentných - navrhujem zvážiť v love srnčej zvere takéto opatrenia:
<br/> 1. Nezahŕňať počet lovených jedincov srncov I.vt do záväzného plánu lovu - tak ako napr. prasce pri diviačej zveri, kde je plán možné prekročiť bez problémov; samozrejme za podmienky sprísnenia kritéria hodnotenia parožia tejto vek.triedy /- možno diskutovať či pod 3?,5?,7? cm, alebo nebodaj podľa oblastí..? to je možno naozaj na širšiu odbornú diskusiu../.
<br/>2. Loviť takýchto ozajstných ´kripliakov´ počas komplet celej doby lovu srnčej zvere - od 16.mája do 30.novembra.
<br/>3. Ak by niekto trval na ´nepresne presnom´ dodržiavaní pomeru pohlaví 1:1, tak to doriešiť napr. automatickým navŕšením plánu lovu o taký počet kusov holej zvere o aký by sa vyššieuvedeným spôsobom prekročil plánovaný počet srncov. /Ja osobne by som som na tejto tretej podmienke až tak striktne nenástojil, nakoľko dobrí a rozumní užívatelia PR sa o približný pomer pohlaví 1:1 budú snažiť aj tak, ale uvádzam túto možnosť ako príklad, že všetky aj z iných uhlov pohľadov súvisiace veci by pri dobrej vôli doriešiť šli../
<br/>Čo Vy na to, srnčiari, pomohlo by to zvýšiť kvalitu srnčích populácií v naších revíroch? Sú úradnícke ´súčty nepresných čísel´ a ´škatuľkovanie´ - jednotkovanie sa v rámikoch plánov lovu prednejšie ako sedliacky zdravý rozum a prírodné zákonitosti? Podľa mňa by takéto pravidlá lovu srnčej zvere boli lepším nástrojom na dosiahnutie zlepšenia kvality srnčích populácií na Slovensku. A podľa Vás? /- ak nie, tak kde vidíte úskalia mnou vyššie popisovaného prístupu?/
<br/>Ďakujem dopredu za všetky seriózne myslené, vyslovené názory a postrehy vo Vašich prípadných odpovediach.