Pokud to jde do leva tak je spine moc tuha a tycka naspinovana na center-shot u drevolaminatoveho luku treba na 65 liber vlastne ani nemuze byt pouzivana na drevene luky . Posledni drevene luky co jsem vyrobil minule Vanoce mely 60 -65 liber tahu a musel jsem pouzivat tycky co maji spine do drevolaminatoveho luku 40-45 liber ,nebot sip co se musi ohnout kolem rukoveti musi mit znacne mekksi Spine a tez vetsi pera . Musi se rychle srovnat let sipu . Drevene luky uz davno nedelam ,nebot nikdo to nechtel koupit v obave, ze se to zlomi , ale skutecne jsem jich nadelal stovky a nektere vydrzely i 10 let i kdyz zivotnost dreveneho luku je asi 100 000 ohybu tedy asi 3-5 let .....
<br/>Zpusob vypousteni sipu nema vliv na presnost a ani na zivotnost luku ,stejne tak ukotveni ......
Pokud rameno luku se zacina lamat, tak je chyba v tileru nebo drevo ma nejakou skrytou vadu a v historii jsou pripady ,ze luk se pokouseli zachranit a ramemo se vzdy omotavalo slachou a kostnim klihem ,nebo se pak snazili dat omotavku kazdych 10 cm ,ale to zvysuje vahu ramene a snizuje rychlost navratu ramene a tedy i vystrel sipu a zeme jako je Slovensko tam je dreva dost a tak je lepe vyrobit novy luk a vsechny umelotiny jsou spatne a i platno .....
<br/>Trvanlivost dreveneho luku je od 0az 100 000 ohybu tak on muze vydrzet 1/2 roku stejne tak i 5 let .....
Predimezovani ramen je vlastne je udelat sirsi a delsi ,ale pak se ramena stanou priliz tezka a pomaleji se navraceji a pak luk ztrati vykon a pro vsechny dreva evropskeho puvodu jsou vyhodne rozmery 2 palce siroke rameno asi do 2/3 a pak se zacina zuzovat do 1/2 palce a cely luk je dlouhy 68-70 palcu a prakticky ramena jsou predimenzovana u vsech tvrdych drev a akat se mi jevi jako nejlepsi, ale jde i buk ,dub ,jasan atd listka je slaba, ale do 50 liber tvori dobre luky u drevenych luku doporucuji zahnout trochu spicky a tim vykompenzovat nastedovani tretivy co vlastne kazdy dreveny luk udela jak se protahnou vlakna na zadech a smrsti vlakna na brichu .
<br/>O proti drevolaminatu ma dreveny luk mensi vykon a tak potrebuje vetsi tah , tento tah je asi 7 liber a pak strili do dalky jako o 7 liber slabsi.... jako drevolaminatovy a vydrz dreveneho luku je asi do 100 000 ohybu ,rekneme 3-5 let ,zalezi jak casto se snim strili v presnosti neni rozdil a na 55 librach dosahne dreveny sip temer 200 m a na 60 librach 200 m urcite a tim sip zabije vsechna evropska zvirata ze vzdalenosti 20 m .....
jednu vec som akosi nepochopil..posledny letokruh ma ostat neporuseny a ma kopirovat chrbat luku...ak chcem plochy profil ramien ako to mam urobit?ak zhoblujem chrbat na plochu,tak uz vlastne ten letokruh zhoblujem,nie?
Letokruhu na vnejsi strane se nedotykame a nic nehoblujeme pouze stahneme treba dubovou kuru stromu a treba u listku opatrne oskrabeme abychom neporusily letokruh pokud z fosen je treba letokruh poruseny musime jej nahradit necim treba latkou/len je vyhodny/kuzi ,hedvabi, polyester atd ....
<br/>Luk se vyrabi z rozstipaneho kmene stromu ,nebo z mladeho stromku ,musi se vzdy odstranit kura stromu a nedotykat se toho posledniho letokruhu ....
Plochá sa robí vnútorná strana. luku Vonkajšia sa necháva prirodzene zaoblená, to nevadí.
<br/>Na túto metódu sa hodí jaseň a brest kde je povrch dreva pod kôrou povrch luku. Buk nedoporučujem.
<br/>U agátu sa používa iba jadrové drevo , beľ sa odstraňuje.
<br/>Počítaj si na www.lukostrelec.cz je tam všetko.
www.cponeidaeagle.com/
<br/>
<br/>Pakovy system luku ,ja jsem jej tady nevidel a kazdy si na nej stezuje jako ze je pomaly ,poruchovy ,tezky vahove ,atd ,rozhodne tetiva se lehce vymenuje a muzeme si ji vyrobit samotni ,jak dlouho vydrzi ty kabely oprostred nevim .....
Jedna li se o lovecky sip tak ten musi byt o 2 palce delsi ,nez natah kvuli bezpecnosti ,aby precnival pres luk asi 2 palce a kdyz nam spadne z police aby nas treba lovecka spicka nezranila ....vaha loveckeho sipu se pocita asi 11 grains na palec a to nam dava 50 liber tahu luku x 11 grains= 550 grains, nemusi to byt presne ,ale tak +/- 10-15 grains .....
<br/>
<br/>Na tercovou strelbu asi 440 grains a zase nemusi to byt presne ,ale jak je sip prilis lehky napr. 250 grains zustava moc energie v luku a pretrhne nam to tetivu ,energie nema kam jit a tak je absorbovana tetivou az proste nevydrzi ....