tak ako som pozrel, tak tu treba opúť rozbehnúť diskusiu k lovu lukom/kušou :
<br/>na margo polovníkov :
<br/>1. treba reálne zhodnotiť vlastné strelecké skúsenosti a potom sa zaoberať tým, kolko máme na slovensku kvalitných luko/kušo strelcov
<br/>2. je ovela lahšie si sadnúť na posed a pri troche talentu a tréningu čakať na zver ktorá sa mi objaví na vzdialenosť 200m ako sa predierať lesom a snažiť sa dostať na maximálne 40m vzdialenosť
<br/>3. to že je luk/kuša prekonaná zbraň je aký argument?prepáčte, ale neviem o žiadnej zbrani ktorá by prekonala atómovú bombu, prečo teda nerobíte spoločné polovačky nimi? :]
<br/>4. je velmi vela polovníkov ktorým by som nedal do rúk ani vzduchovku, nei ešte gulovú, či brokovú zbraň ( osobné skúsenosti )
<br/>5. ako by prosím vás prispeli luky a kuše k rozšíreniu pytliactva?áno niekolko ludí s nimi pytlačí, ale môže to byť aj dôsledok toho, že sú zapálený pre tento spôsob lovu a nie je legálny.no treba si uvedomiť, že možno keby to legislatíva dovolila, tak by ste mohli mať o niekolko členov viac, čo by prospelo aj vám a možno by vám boli aj prínosom?
<br/>6. neviem, ale ak by som mal pytlačiť, volím rozhodne gulovnicu s tlmičom a mám pokoj
<br/>7. vzhladom na to, že nie som polovník, neviem ako je to, ale čítal som tu zopár príspevkov, že by sa od lovcov s lukom / kušou vyžadovali skúšky v strelbe.potom nech pre nich platia rovnaké kritéria ako pre vás, dôkazom toho je niekolko prípadov ročne kedy si to miesto zvery odnesú hubári a turisti.toto jednoducho pri love lukom / kušou nehrozí vzhladom na vzdialenosť.
<br/>8. moderné luky a kuše zďaleka prekonávajú vaše očakávania, len treba nabrať nejaké informácie a nie to len bezducho odsudzovať bez poznatku faktov.
<br/>
<br/>nie som členom žiadneho PZ a ak nebude povolený lov kušou ani nemám záujem sa ním stať, jednoducho sa mi zdá nehumánne strielať na vzdialenosti na aké sa lový gulovými zbraňami, kedy zver v podstate nemá žiadnu šancu.to však neznamená že keď idem po lese a nájdem oko, že ho tam nechám.
<br/>moje odporúčanie je, aby ste sa najskôr o tomto spôsobe lovu informovali a až potom ho na základe faktov odsudovali.
<br/>osobne vlastním 150librovú kušu s optikou 4x20 a verte tomu, že na 50m je smrtelná a dokáže si poradiť s väčšinou druhou zvierat ( nemám odskúšané na zvery, ale na "foršniach slúžiach ako ciele a aj to len s cvičnými hrotmi, aby som sa vyhol opletačkám s PZ ).
<br/>ako príklad vám sem dokladám link z lovu slona kušou.ak bude mať niekto záujem určite si nájde aj lov medveďa, jeleňov a iných druhov lovnej zveri.
<br/>
<br/>
[/]vid tu
<br/>
<br/>záverom zdravým všetkých kušiarov a lukostrelcov a prajem len jedno : vydržme a nenechajme sa odradiť pre nedostatok informácii!