Kde by som zistil dåžku nábojovej komory brokovej hlavne u guľobrokovej kozlize ZH 305. A aké dlhé sú nábojové komory u výmenných brokových hlavní ZH 301.
To, že "by mali byť " viem. Aj na šubléru som prišiel, je len či sa to niekde v literatúre nedá nájsť (a ani na zbrani som tento údaj nevidel). A ešte by ma zaujímalo, čo by sa stalo, keby som z tej 70-ky strieľal dlhšie 76-ky, prípadne niečo kratšie. Ovplyvní to pri brokoch nejako komoru?
Zo 70mm nábojovej komory môžeš bez problémov strieľať kratšie 65mm, no dlhšie, teda magnum 76mm a super magnum 80mm, by som ti neodporúčal, ak neprídeš k úrazu tak si poškodíš samotnú komoru ako aj začiatok hlavne. Načo to chceš znásilňovať dlhšími nábojmi keď je to 70mm komora.
Určite sú tam 70mm komory, lebo len tie sa štandardne osadzujú u českých producentov. Kratšie náboje možeš v kľude používať. Ale dlhšie by som radšej neskúšal, lebo sa nábojnica dostatočne neotvára, tým sa zníži priechodnosť z nábojovej komory do hlavne a tlaky sa výrazne zvyšujú na všetky strany, čo je nebezpečné.
Zabudni na toho predajcu a viac u neho nekupuj, to sú najhorší čo chcú niečo predať na úkor druhého namiesto toho aby odborne niečo poradili a ponukli na predaj.
pocul som, ze pri dlhodobom pouzivani 70tiek pri strielani zo 76ky, sa moze poskodit ustie hlavne od "skor" otvorenych brokov z kratsieho naboja...ale na druhej strane otec vlastni 76 a 70 striela dlhu dobu a nic take sme zatial nespozorovali.. Skor si myslim ze podobny jav by sa mohol objavit pri pouziti ocelovych brokov, olovene su asi prilis makke, aby nejako hlaven poskodili..
To nemôže byť OK z dôvodu, že nábojnica sa neotvára v komore ale čiastočne už v hlavni, tým je zúžený prechod pre broky, zvyšujú sa tlaky, čo sa prejavuje v poškodzovaní prechodu nábojovej komory do hlavne ako aj spätným rázom. Ak to niekto robí neváži si svoju flintu, zdravie a je .... Nechápem, prečo tam pchajú dlšie náboje, ktoré su určené do iných zbraní teda s inou nábojovou komorou, veď sortiment nábojov pred nábojové komory 70mm, je z brokových najširší. Takýmto ľuďom by mali prestať vydávať zbrane. Oni síce tvrdia, že je to OK, no prekvapí ich to nepríjemne keď to nebudú čakať a dôsledky môžu byť ďaľeko horšie ako len poškodenie zbrane.
Ústie hlavne isto nie, nato to nemá žiadny vplyv, ale asi si myslel prechodovú časť medzi nábojovou komorou a začiatkom hlavne, no ani tam nehrozí žiadne poškodenie.
anbojnica sa myslim otvara len v tom prechodovom kuzeli z komory do hlavne...ale aj tak je tam zuzeny priestor pre broky...niekto to inac striela aj tak ze nareze nabojnicu pri vrchu a tu potom pri vystrele odtrhne...a strielaju to hlavne preto ze 76 maju dost vacsiu gramaz...
Ak nevieš triafať, nie si dosť zručný a zbraň má zlé krytie tak ti nepomôže ani 1 kg. brokov, alebo budeš trieľať na neprimerane veľkú vzdialenosť. No a rozdiel gramáže magnumov teda 76mm nie je až taká veľký, značný od 70mm. Zbrane s 76 mm, teda magnum je len komerčný ťah zbrojoviek. Moj názor ti potvrdí isto veľa otcov a dedov čo poľujú a poľovali brokovnicami 16/16 nábojová komora 65 alebo 60mm.