Skus NORMU ORYX - poloplášť uzamknuté jadro, u nás to má to známy z rodiny v tomto kalibri 7x64, dral som jeleňa, co s tym strelil, ranivost paradna, strieľal jeleňa v behu na 70 metrov v horách, jeleň to moc neznačil, farby na nástrele nebolo,ale až tak po 10 tich metroch. A 20 metroch od nástrelu sa len vykotil a zhasol.Tá strela sa ukážkovo rozložila, pekný hríbik, a bola skoro celá, neviem tak 80 % z hmotnosti strely zostalo v kope, mal aj hematón ale ten bol prijateľný, len čo ma prekvapilo, bolo to že ho tá strela neprestrelila, zostala na druhej strane pod kožou, ani o rebrá sa moc neoprela.
skus do 308 winchester silveretip 11,7g, alebo Norma Vulkan. vseobecne sa mi potvrdilo, ze po vulkanovi zver viac farbi ako po oryxovi, kdezto po oryxovi je farby minumum ! aleboi nieco na ten system- proAmm od PMP, alebo dobre su v podstate hociake klvalotnejsie konstrukcie, aj alaska (norma), alebo hammerhead (sako). norma chemicky spaja jadro (Pb) s plastom (tombak) co ma za nasledok, ze olovo sa neoddeluje od plasta len tak lahko a drzi po kope, a strela si zachovava vysoku retencnu hmotnost.
ja by som odporučil LAPUA MEGA buď 12g alebo 13g tu použivam aj ja do 30.06, je to dobre strelivo a cenove prijatelné,netriešti sa ako česke SB 11,7g a ani tolko nepodbehuje divina krvou,vzdy je priestrel, zver po rane na komoru bud ostava na mieste alebo do tych 30m odbieha aj tažší kus.
Kde a za aku cenu kupujes tie Megy? Ja tiez pouzivam Megy do W308, 12g a aj 9,7g. Mam vsak pristup len k prebijanym, a nakolko mam problem s dodavatelom, rad by som vyskusal aj original tovarenske.
Dnes som si kupil nove naboje Norma Vulkan,doteraz som pouzival S&B. Su drahsie:( Snad to bude zato stat;)Pojdem ich nastrelit, uvidim aky tam bude rozdiel,podla papierov by tam nemal byt moc velky co vy nato??? Najviac sa obavam toho farbenia,kedze som doteraz pouzival naboje so striznou hranou:liar: Dik za vase rady.
Neviem ako je to presne, ale včera som sa pýtal na malokalibrovkové strelivo Lapua v Blave a povedali mi, že momentálne ho nemajú a je otázne, či vôbec budú mať. Vraj to závisí od toho, či naša reprezentácia objedná Lapuu. Ak áno, tak potom sa im to oplatí objednať. Ďalšia vec, kúpil som včera strelivo 22LR Winchester Super-X Subsonic a v obchode som si nevšimol jenu vec každá guľka má inú dutinku, niektorá je vyplnená skoro až po vrch iná zas len trocha a niektoré majú hlboké dutinky. Takže už vidím, že to bude lietať, ako s im zachce. Ešte som ich síce neodskúšal na strelnici, ale som asi oprávnene skeptický.:[
Ake mate skusenosti s 308W pri srelbe cez prekazku? Mne sa strela uz dvakrat rozbila. (strielal som na srnca v repke a videl som len chrbat a hlavu, gula ostala zapichnuta v nastrelnej lopatke pod kozou) Pouzil som strelivo SPCE so striznou hranou.