páni,
<br/>
<br/>trošku odbočím od témy ale keď už je reč o maďarsku tak idem na FEHOVA 2009 a zaujímalo by ma či už ste tam niekto bol v minulosti...a hlavne či sa tam priamo dá kúpiť strelivo...
Ahoj, zajtra tam idem aj ja. Tento rok tam idem po tretí krát. Bohvie aký výber streliva tam nie je, ale dá sa. Ak máš európsky zbrojný pas, tak nie je problém. Ak vieš dobre po maďarsky dajú sa ukecať aj bez toho.
Na vulkany som prešiel vlani a maximálna spokojnosť, strelený srnec, jeleň a teraz na poslednom splne lanštiak na monitoring. Všetko v ohni bez dohľadávky (jeleň a srnec komora, lanštiak za ucho). Šetrné k divine. Čo viac treba poľovníkovi k šťastiu ...
Mám síce 7x64,ale mne sa teda Vulkan vôbec neosvedcil a spraval sa vzdy podobne ako SPCE...teda "blato". Ani raz som nenasiel strelu aby držala pokope jadro s plášťom. Teraz som presiel na Oryx a ten sa mi zatial zda byť omnoho lepsí. ...ako uvádza výrobca plášť a olovo sú spojené chemickou reakciou...teda neoddelujú sa a zatial čo som videl je to aj pravda.
Je pravdepodobné že rovnaký typ strely sa u ôznych kalibrov chová inak, ale to je už parketa pre Belsona. Ja mám zatiaľ skúsenosti, ktoré som opísal. Práve pre rozpadavosť českých SPCE som prešiel na vulkany. Uvidíme čo prinesie nová sezóna.
Vulkany v 7x64 som používal dve sezóny a spomínam na ne v dobrom. Stalo sa mi ale napríklad, že som s ním neprestrelil srnca na 30 metrov, ktorý stál v obilí. Strela mohla chytiť možno dva-tri klasy. Už vstrel za lopatkou bol značne väčší a na druhej lopatke sa strela úplne rozletela na maličké čiastočky. Potom sa mi stalo, že som strielal na veľkú jelenicu asi na 60 metrov šikmo za lopatku a na druhej strane sa strela zastavila v lopatke pričom olovené jadro opustilo plášť. Jelenica padla v ohni, ale kým som stihol prebiť postavila sa a začala unikať. Preto bol potrebný ešte jeden výstrel.
<br/>S touto strelou som strelil viacero diviakov aj nad sto kilov a buď padali v ohni alebo odbiehali maximálne 30 metrov.
Ešte dobre, že to aj niekto číta, Pozrel som tú vizitku, kde som to chaoticky vtedy narýchlo počmáral a máš pravdu, sierry boli 11,3g Hirtenbergy . Dík!
K nazorom na RWS TIG je preto nanic lebo je robeny v cine, ked RWS a Brenneke skoncili spolupracu a RWS prestal kupovat TIG a TUG od Brenneke, zacali ich vyrabat v cine, H mantel , doppelkern, teilmantel proste vsetky ostatne sa robia v europe ale TIG a TUG v CHINA preto ta zla kvalita, original brenneke TIG a TUG a hlavne TOG su velmi kvalitne strely a ked si pozriete kettner starsie balisticke tabulky zistite ze maju najlepsie parametre
<br/>
<br/>co sa tyka temy - tak jednoznacne KJG, ONV je 209 metrov, na 300 metrov klesa 18 cm a hlavne mozte palit cez prekazky konare travu dokonca male pne strela sa rozklada len v makkzch tkanivach a v tekutinach