Pes: a. 47-49 cm 15 bodov
<br/> b. 46 cm, 49 cm 10 bodov
<br/> c. 45 cm 5 bodov
<br/>
<br/>Suka : a. 43-44 cm 15 bodov
<br/> b. 42 cm, 45 cm 10 bodov
<br/> c. 40 cm, 41 cm 5 bodov
<br/>
<br/>Neviem kde ste prišli predchádzajúcim číslam ale ideál štandardu je 47-49 cm pes ,
<br/> suka 43 -44 cm.
<br/>Čo sa týka výberu psov a rozhodcov.
<br/>Výstavu rozhoduje jeden človek a na kandidáta chovu vždy min . trojčlenná komisia .
<br/>A pokiaľ ma pamäť neklame tak keď som sa zúčastnil nie jednej z posledných klubových
<br/>akcii všade kde získal jedinec výborný získal aj kandidáta chovu. Od schválenia chovnosti aj pre VD suky ,nebola ešte žiadna klubová výstava.
Z 9 prihlásených Slovenských kopovov prišlo 6 jedincov.
<br/>Tr. otvorená psy: Peri Morské oko SPKP 13476 V1 CAC , BOB
<br/>Tr. mladých suky: Gera spod Murínky SPKP 13799 V1 bez titulu
<br/> Cara Biela Studňa SPKP 13630 V2
<br/> Kendy spod Kunovej SPKP 13758 VD3
<br/> Tessy Morské oko SPKP 13666 VD 4
<br/>Tr. pracovná suky: Bea Biela Studňa SPKP 13077 VD1
<br/>
<br/>Posudzoval : MVDr. Vladimír Piskay
A ešte jedna vec keby všetky suky a psy čo sú výborné boli výborné a nie veľmi dobré tak by nebol problém pre získanie kandidáta chovu ani pre jedného a všetci by mali 170 bodov a ver tomu ,že len pri Veľmi dobrých sa riešil bodový stav či 160 bodov alebo 150 bodov.
<br/>Keď nebudeme prilepšovať , ale korektne posudzovať tak to bude super a nebudú stavy keď na rozhodcov budú útočiť ľudia z vonku kruhu samozrejme aj oni musia zvládnuť kritiku , lebo prepadajú emóciám viď niekoľko prípadov keď rozhodcovia korektne posúdili a aj tak nebolo dobre. Je potreba byť trochu aj kritický sám na seba nielen na druhých.
Bonitačná tabuľka a štandard je z www.slovensky-kopov.sk a štandard som si overil aj z knihy "Standardy loveckých psú 1990". Je v tomto klube niečo v poriadku???????
<br/> Na jednej zo spádových schôdzí v diskusii padla takáto myšlienka: Pokiaľ kopova chovali jednoduchí ľudia, bol kopov aj klub v poriadku, ale keď sa toho ujali titulovaní zrazu je všetko na .....
Výška a váha slovenského kopova podľa FCI
<br/>================================
<br/>HEIGHT AND WEIGHT :
<br/>Height at withers for dogs 45 to 50 cm.
<br/>Height at withers for bitches 40 to 45 cm.
<br/>Weight : 15 to 20 kg
<br/>
<br/>GRÖSSE UND GEWICHT :
<br/>Widerristhöhe : Für Rüden :45 - 50 cm,
<br/> Für Hündinnen : 40 - 45 cm.
<br/>Gewicht : 15 - 20 kg.
Vysoká škola a titul nie je patent na rozum.
<br/>Ak tá narážka bola mierená na moju osobu , ja sa nepokladám za komplikovaného človeka skôr si myslím ,že za jednoduchého aj keď mám titul .Je pravda ,že sem tam mi ho niekto závidí , ale ja som nikomu nebránil ísť na vysokú školu.
<br/>Čo sa týka týka tabuľky na stránke KCHSK nie je reálna je úplne iná . Už dva roky.
<br/>Stačí sa sem tam aj zaoberať Slovenským kopovom, nie len po dvoch rokoch kritizovať ako by si niekto dal len polovicu Viagry a tak len ...
<br/>Keď sa povie A treba povedať aj Z a nielen šomrať a nič nerobiť.
<br/>Takých kopoviarov je veľa a nielen kopoviarov. Kto nič nerobí nič nepokazí.
<br/>S pozdravom MVDr. Rastislav Siládi
Nekritizujem po dvoch rokoch na klubovej stránke je zavádzajúca informácia teraz.
<br/> Podľa toho, čo ste sem napísali o 12:07 pes s ideálnou výškou dostane dokonca o 5 bodov menej ako 47 - 49 cm. Kde sa dočítam, že ideál štandardu je 47 - 49 cm?
Máte pravdu . Je to tam zavádzajúce.
<br/>Neviem skade tam bol čerpaný štandart .
<br/>Posledná kniha vydaná o Slovenskom kopovovi čo bola vydaná a viem o nej je propagovaná na klubovej stránke , ale fakt netuším aké sú tam miery ešte som ju nečítal.
<br/>Je fakt , že info by malo byť úplné a v súlade z bonitačnou tabuľkou. Rozhoduje o tom klub , výbor klubu. Na výbore sa začalo riešiť aj zmeny štandardu len sa nedotiahli do konca. Okrem výšky sú tam v rozpore aj váha obvody hrudníka a pod.. Je to na zamyslenie len momentálne sa riešia mocenské problémy a nie problémy plemena.
Ďakujem za uvedené info z výstavy. Neviem si pomôcť, ale mám pocit že PERI Morské oko je všade tlačený zo všetkých strán. Alebo že by bol náš predseda aj v NR na výstave? Nemáte aj vy taký pocit?
Ja mám taký pocit , že toho psa ste ešte nevideli.
<br/>Zabudnite , že sa volá Peri Morské oko a je od istého chovateľa. Skúste sa na to pozrieť , že je to Brit Slovenský kopov a robí reklamu po celom slovensku aj Maďarsku plemenu Slovenský kopov. Jasné , že aj jemu sa dá vytknúť pár vecí , ale z toho čo na tej výstave bolo bol proste BOB. Mal najkompaktnejšie vystupovanie a výstavnú kondíciu. Bol som tam videl všetkých jedincov aj ich posúdenie. Aj MISS má víťazku a aj tá sa niekomu páči a niekomu nie. Keď vám ukážem zelenú farbu niekomu bude svetlá ,inému tmavá koľko ľudí toľko chutí a posúdení stavu.
Ja som bol jeho pravá a tiež by som mu dal titul však bol len Brit V1 CAC.:]
<br/>Mal si tam byť zo psom ty a robiť reklamu nášmu národnému plemenu a možno by si vyhral, aj keď neviem kto si a akého máš psa. Okrem Brita tam mal aj Geru spod Murínky a tá tiež skončila V1 bez titulu . Neviem prečo aj jej ľavá ruka nedala CAJC?(toivo)
Nechcel som reagovať, ale na toto už musím.
<br/>Nepoznám Ťa a ani nechcem, ale je to z Tvojej strany ÚBOHÉ !!!
<br/>Pán Renčo vo svojom živote urobil pre slovenského kopova toľko, čo Ty neurobíš za celý svoj život. Preto, prosím Ťa, neotieraj si o neho svoju hubu, podľa Tvojho prejavu mu nesiahaš ani po členky !!!
<br/>Štefan Cimbalík
Chlapi je to jedno či ten pes je z chovnej stanice pana Jevčaka, proste ak je pekný pes tak nech výhra a hotovo, čo je na tom špatné?:x:x:x:x A druha vec pomyslel z vás niekto aj na to, že majiteľ toho psa môže byť zanietený kynológ a preto chodí na toľko výstav? Hmmm? Ak proste vie že ten pes na to ma tak preoč by s ním nemal isť na výstavu a vyhrať, toto sa mi zdá ako slepá závisť, a už tu niekto raz písal že pes za to nemôže že sa narodil v chovnej stanici pana Jevčáka.