Dle mého názoru nejsou hlásiči , protože spousta psů není docvičených na chování u kusu. Nikdo si netroufne vypustit psa na hledání a nemůže si být jistý že pes nezačne načínat. V tom je jeden problém. Druhý vidím v tom , že psy , kteří jsou chováni ve vesnicích a ne na samotách , když mají uvolněnou hlasitost , tak jí majitel potlačuje tím že nechce aby pes hlásil u domova na dvoře , kde dostává nejvíce výcvikových hodin , aby nerušil sousedy. Pes pak přijde do honitby a nehlásí , protože z domova je naučen že to je něco špatného.
Cele je to tak trochu alchymia....samozrejme, ze velku ulohu tam hra predispozicia no vela zalezi aj od vycviku...nehovoriac o tom, ze PFky robia vacsinou mlade psy....kedze farbiare dospievaju /pracovne/ neskor, tato schopnost sa u nich este moze prejavit ak maju dostatok prac. prilezitosti. Aspon u mojho to tak bolo. Ale je to velmi individualne...co plati u jedneho psa, u druheho to tak nemusi byt....Na druhej strane, neviem preco tak vsetci tuzia po hlasicoch...Ved ak je psik spolahlivy vodic-oznamovac je to v pohode a pri stavani zvery a poranenu zver hlasia takmer vsetky psy prirodzene...Je pravda, ze ak je teren nedostupny, hlasic by sa zisiel. Moj skromny nazor.
Výcvik stopára si můžeš koupit u Martina Liptáka tel:0903 958 701 přispěješ tím alespoň na další ročník Spišského poháru. DVD barváři si můžeš objednat u předsedy klubu ČMKCHB pana Soukupa tel: +420 605 206 780
Som začiatočnik, je to môj prvy pes no a na nejake skušky či sutaže sa zatial necitim, chcel by som ho bravat maximalne na spol. polovačky, jedny mi hovoria, aby som si zaobstaral bavorského farbiara vraj budem mat intaligentneho a pekneho psa, iny zase radia nejakeho duriča, NEVIEM. čo odporučate vy ?
No na spoločne poľovačky určite duriča s farbiarom to nerob škoda ho pokaziť, pes je taky aky je jeho pan čo sa týka inteligencie. To čo ho naučíš to bude vedieť.
Peťo, já mám 2 jagy, před tím jsem měl velšteriéry. Teď mám aji bavorku, mladou fenku. Zde je charakter revíru a odstřely a můj způsob lovení. Moc nechodím na spoločné na drobnou, radšej se podívám na naháňku na černou a vysokou = ne ohaře ani slídiče, a když přece jen jdu, pro mou potřebu postačí práce jagů. Na společné na černou předvádí nezaplatitelnou práci a pokud se v lednu po skončení naháňek rozhodnu jít norovat = jagoš, popřípadě jezevčík. Jezevčíky nemám, protože se u nás stává, že je hodně sněhu, jezevčík by se bořil.
<br/>Máme relativně vysoké odstřely ostatní spárkaté zvěře, hlavně dančí a taky černé na individuálním lovu, dochází k postřelům a barvář, kterého měl kolega už zestárl = vzal jsem si barváře já. Na individuál jagoše neberu a jinou zvěř než černou a škodnou jim neukazuju. Barvář mě doprovází na individuálu, nebo čeká v klidu doma, až mu někdo na naháňce něco vyrobí.
<br/>Poučení pro Tebe: Vem si barváře, pokud budeš na naháňkách na černou a vysokou a budeš stát na štontech. pokud Tě bude bavit chodit v tlaku, vem si honiče. Pokud víš že se na naháňku dostaneš jen občas a budeš chodit i na drobnou vem si teriéra nebo jezevčíka. Tak se na to dívám já. A ať si vybereš jakéhokoliv psíka, přeju Ti ať Ti dělá jen radost Radek.
Jaro zdravim ta.Vidim ze sa rozumies a preto ta chcem poziadat ci by si aj mne nemohol poslat nejaku literaturu pre vycvik bavorskeho farbiara.Na jar by som mal mat psika a chcel by som co najviac nastudovat je to moj prvy psik a nechcem urobit ziadnu chybu pri vycviku.Vopred ti Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.