Uz som to tu kdesi pisal, ale napisem to zas. Je to jeden vyrok z nejakej westernovky...: "Zbran je prave taka zla, alebo prave taka dobra ako muz co ju nosi..."
<br/>To plati aj na tu Vasu historku zo ZVS, aj o polovnikoch ktori lovili morky... A nemyslim tym kvalitu, vykon, ucinok... zbrani ako takych. Ak hocijaku zbran dostane do ruky lotor - pouzije ju na lotrovinu; ak ju ma v rukach clovek sudny, cestny, spravodlivy, pochybujem ze pri jej pouziti vedome porusi zakon... V mnohych krajinach sa luk na lov divozijucej zveri oficialne pouziva, je to o.k., nie som proti aby sa za istych podmienok pouzival aj u nas... Lenze vsetci dobre vieme, ze na Slovensku si ani s pytliactvom ktore sa deje so strelnymi (hlucnymi) zbranami, este stale nevieme naozaj ucinne poradit. A moznost oficialneho pouzivania tichej zbrane na lov zveri nam "statistiky" rozhodne nevylepsí. Nie je proste ucinny system kontroly a potierania pytliactva, clenska zakladna nie je vo svojom priemere dostatocne zrela na takuto moznost. (Mnohi jednotlivci, a nemusi ich byt malo, iste ano, ale mnohych capov by sme iba spravili zahradnikmi..) To je moj osobny nazor.
<br/>Skusim Vam to vysvetlit na hypotetickom priklade: Keby som mal povahu a zmyslanie pytliaka, resp. moje pohnutky lovu zveri by boli divina a trofej, tak Vam garantujem ze s pouzitim luku (samozrejme pri primeranom streleckom treningu) by som mal ulovenej zveri prave tolko, ak nie viac ako mam teraz. Neboli by to samozrejme iba vyradove kusy, ale vsetko to co by mi prislo do vdialenosti cca 25 metrov, samozrejme za podmienky "nebytia na ociach" kolegom zo zdruzenia. Inac povedane, prilezitostí (napr. raticovu zver mat aj na takuto vzdialenost, v klude, nejaky cas - mat teoreticku moznost na nu zamierit a vystrelit) mam pocas sezony niekolko desiatok. Nakolko som vsak polovnik a nie pytliak, lovim v sulade s platnymi zakonmi, selektivnym sposobom, na 98% sa tato zver odo mna ziva a zdrava vzdiali a ja sa tesim z nevsednych zazitkov z jej pozorovania. Zvysne 2% su tie, ktore som sa s najlepsim vedomim a svedomim rozhodol vyselektovat.
<br/>Keby som vsak bol pytliak (tak ako teraz by som mal polovny listok aj povolenku, ALE INE ZMYSLANIE) a mal moznost oficialne chodit do reviru s lukom, ktoreho pouzitie by ma takmer vobec neprezradzalo, nemal by som nudzu ani o divinu, ani o trofeje.
<br/>Ludi, ktorí maju polovny listok, povolenku a dostatok prilezitosti stretnut sa so zverou do 25-30 metrov je na Slovensku mnoho. A su rozni. Niektorych deli od pytliactva iba strach z nasledkov pripadneho odhalenia. A tym tenkym vlaskom co ich drzi nad vodou je iba to ze vystrel z pusky je hlucny...:liar: /O tlmicoch na puskach sa bavit je blbost, nepomozu ak rychlost strely je nad rychlostou zvuku, co plati u pusiek (na naboje so stredovym zapalom) pre "beznych smrtelnikov" takmer na 100% a ludi ktori sa vedia dostat napr. k špecialnym zahranicnym vojenskym/policajnym podzvukovym 308W (+ upravy + tlmic) je minimalne minimum./
<br/>Zhrnam svoje myslienky: Nie som proti umozneniu oficialneho lovu lukom na Slovensku, ale za danej situacie v slovenskom polovnictve, v tomto momente, by som ani nehlasoval za. (Keby som bol poslancom)
Najprv si upracme chlievik, prevychovajme osadenstvo...