Možno sa len dobre nechápeme, skúsim to povedať inak..
<br/>-Nepúšťal by som do obehu "novú hru" dovtedy, kým nie sú určené a aj čo najdokonalejšie odôvodnené pravidlá
<br/>(minimálne, možno i maximálne technické parametre, kontroly spôsobilosti osôb na takýto lov-predpoklad dostatočnej streleckej výkonnosti (minimalizácia utrpenia zveri, resp. nepovoliť lov lukom tomu, čo lov lukom iba "skúša" a nevie ho čo najlepšie ovládať) a kopec ďalších...)
<br/>Taktiež kým sa viditeľne nezlepší činnosť všetkých tých čo majú pytliactvu zabraňovať - poľovná stráž, polícia.. (mám osobnú skúsenosť, z ktorej som presvedčený že to boli práve policajti čo pytliačili, len škoda že to neviem dokázať, inak by som už konal v zmysle zákona)
<br/>Viem že lov zveri lukom tým pádom dopláca na nezodpovedných ľudí, ale oni len využívajú to, čo im spoločnosť ponúka (diery v zákonoch, slabá vymožiteľnosť práva, nepresne stanovené pravidlá, ešte slabšia schopnosť kontroly ich dodržiavania..).
<br/>To či zbraň podlieha evidenčnej povinnosti a zbrojnému zákonu je podmienené tým, či je vhodná na pytliačenie? - Nemyslím, hoci by ma zaujímalo zdôvodnenie tvorcov zákona..
<br/>Nevieme povedať mieru, absolutne hodnoty, počty prípadov pytliactva. Ani Vy, ani ja. Na to neexistujú ani približne presné štatistiky. Preto sa na ne nemôžeme odvolávať.
<br/>Keď som bol tínedžer, primitívnou napodobeninou luku (náročky nepíšem že lukom) som pomerne spoľahlivo do takých 10 metrov triafal objekty, ciele do veľkosti srnčej zvere, (spoľahlivo=asi tak 3-4 z 10). A cele ma to drzalo (aj s jeho zhotovením a trénovaním) cca 2-3 týždne. Preto si myslím že sa nájdu viacerí, čo ako tak presnú streľbu z luku zvládnu, nebudú mať až tak drahé vybavenie a budú to skúšať na zveri. A budú to zneužívať.
<br/>Do malých vzdialeností že by sa šíp nenašiel?
<br/>Pokiaľ pytliak nie je pristihnutý a potrestaný, tak sa mu to oplatí vždy. ;/ Tak ako niektorí ľudia v honbe za lacnými produktami stratia cestovaním za nimi omnoho viac na cestovnom a stratenom čase, tak aj pytliak, ktorého pohnútky k pytliactvu môžu byť rôzne, bude stratu šípu riskovať, alebo si ich bude vyrábať svojpomocne, lacno.. Pre ozajstných lukostrelcov to bude iba brak, ale ako som už naznačil spomienkou z mladosti, za istých podmienok to bude postačovať svojmu účelu - príležitostnému uloveniu zveri nenápadným spôsobom.
<br/>To pátranie... Máte pravdu, treba dôkazy, ale aj k nim sa treba nejako dopracovať. Ak podozrivo často padajú výstrely, ku ktorým sa nikto nepriznáva, niekedy sa dá z ROZLIČNÝCH INDÍCIÍ vyvodiť, koho sa oplatí tak trošku odmonitorovať, bez nejakého obviňovania. A ak sme na správnej stope, môže sa stať že motyka vystrelí a dotyčný urobí pri čine chybu, ktorá jeho poľovníckej povesti bude osudná a dôkazy neodškriepiteľné..
<br/>Nechcem sa opakovať, myslím že som povedal už všetko čo som k tejto téme chcel.
<br/>Prajem zástancom lovu zveri lukom, aby sa s poľovníkmi ktorí luk používať nebudú, zhodli a dohodli na takom výsledku, ktorý nebude na úkor poľovnej zveri alebo jej stavov, a zároveň s ktorým budú spokojné obe skupiny, resp. ich rozumnejšie väčšiny.
<br/>Poľovníctvu Zdar !
<br/>