miloš, na začiatok nejaké tvoje citácie:
<br/>
<br/>- Stanovy SPZ maju slovicko zucastnovat sa a nie vykonavat, ako upozornujes. Na tom asi stavas svoju argumentaciu. Tak si daj do suvisu prve styri paragrafy. Ako som povedal, ak zakon predpoklada pre vykonavanie zakona 23 i polovnicke zdruzenia, tak slovicko zucastnovat v stanovach nijako nemoze negovat ucel 23ky , pretoze tam je jasne napisane, ze vykonavat a kym vykonavat. Keby malo OZ mozno predmet cinnosti a nie ciele, tak snad by som ako tak uvazoval, ze... ale aj to len tak teoreticky.
<br/>
<br/>Stanovy su limitujuce - Stanovy SPZ nie su tym limitom (v tomto ponimani, ako tu riesime) , ktore obmedzuju vykonavat pravo polovnictva organizacnym jednotkam a ani z nicoho inehe tento limit nevyplyva.
<br/>dd
<br/>Ze by vsetky PZ SPZ porusovali pri spolocnej polovke ...co vlastne? Honcovi prizanal zakon toto pravo sa zucastnit, PZ priznal zakon uzatvarat zmluvu....sam si niekedy povedal, ze stanovy nemozu byt nad zakon. Tak si este precitaj aj §2 odsek 2 z 23ky a §§3 a 4. A hladaj suvislosti. Jednoducho pravnickej osobe su priznane nejake prava vseobecne (Obc.zak) - byt nositelom prav a povinnosti, ako napr. byt sucastou zmluvneho vztahu. To je hadam nespochybnitelne. Aj zmluvne akceptovat postupenie vykonu prava polovnictva od vlastnika. Je to podla zakona? Je. Je v stanovach zucastnovat sa... Je. Ked sa chcem zucastnit, tak asi 23 predpoklada zak.sposobom. A ako sa zucastnujem. Na zaklade 23ky zmluvnym vztahom. Vztahom medzi vlastnikom, ktoremu patri pravo polovnictva a pravnickou osobou, ktorej to tiez umoznuje zakon - prijat toto postupenie. A vzhladom na liberalnost 83/1990 aj org.zlozke OZ, bez ohladu , ci v stanovach je presne napisane , ze PZ moze takuto najomnu zmluvu uzavriet. Stacia tie ciele. Predpoklada to priamo zakon, ze moze.
<br/>
<br/>Konat vo svojom mene - tiez som uz o tom v minulosti pisal. Takze sa nebudem opakovat. Len dodam. elementarna pravna teoria. Len taka otazocka. Kto moze konat vo svojom mene s pravnymi dosledkami? Kto je nositelom prav a povinnosti. No asi to bude najaka osoba. Bud ty sam alebo nejaka skupina osob. Ta skupina bude sformovana podla nejakej pravnej normy.
<br/>
<br/>Samozrejme.ze by som mohol pisat obsirnejsie. keby nebolo nieco po polnoci. Takze v kratkosti. Zakon hovori , ze nie zdruzenia, ale polovnicke zdruzenia . A to je ten rozdiel od toho, ako pises ty. Pochopenim tohto zdanlivo malinkeho rozdielu dostava cely tento §4 z 23ky zasadne iny vyznam. A dolezite je pochopit, ze ziaden zakon nepovedal, co je to polovnicke zdruzenie. Zakonna definicia polovnickeho zdruzenia z hladiska pravnej formy (OZ, sro ...) neexistuje. Pri vtedy platnej legislative. Polovnicke zdruzenie zadefinoval len z hladiska pravneho postavenia a to ako pravnicku osobu. Tu formu ponechal na ine pravne normy.
<br/>Ja som tu legislativu netvoril. Organizacna zlozka nema pravo zo ziadneho zakona tvorit org.zlozky, ak si myslel na to.
<br/>
<br/>Organizacna zlozka vytvorena materskou org. v zmysle 83/1990 si nemoze tvorit org.zlozky. To zakon neumoznuje i napriek tomu, ze je prav. osobou. I pravnicke osoby pozivajuce pravnu subjektivitu, mozu konat len v ramci pravnej normy, podla ktorej su vytvorene.
<br/>Organizačná zložka PZ SPZ je vytvorená podľa 83/1990. Kde je tam tebou spomínané obmedzenie? Konkrétny paragraf, prosím.
<br/>A 23ka nehovori ,ze obacnia sa zdruzuju za ucelom...v polovnickych zdruzeniach. Hovori, mozu vytvarat .....A podla coho vytvoria, je ich vec
<br/>
<br/>
<br/>Vyňal som nejaké citácie, nie s úmyslom vytrhávať z kontextu. Len aby sme sa vrátili k základu. Obaja myslím vieme dosť presne, čím ten druhý argumentuje. O čo ide? O poznanie minulosti, aby sme lepšie pochopili prítomnosť. Viem, že tieto naše ,,múdre reči,, idú mnohým na nervy. Dokonca mi aj niektorí priatelia vyčítajú, že načo to rozvádzam. Možno aj majú pravdu.... no keď vidím príspevok od lubo1, ktorý ani len netuší, o čom sa bavíme, tak mi je jasné že to nie je zbytočné. Ale to nič, on zas rozumie komore, jej demokracii a jej obžerstvu. Vráťme sa však od vyznamenaných k veci. Problém poľovníckeho združenia nie je podľa mňa zas tak zložitý. Mám za to, že sa bavíme o pz spz a predpokladám, že o tých istých hovorí aj 23ka. Iné neboli. Sú akýmisi právnickými osobami? Áno, to ďalej nerozoberajme. Vravíš, občania sa v nich združili, vytvorili ich. Čo použijem, je jedno. Tiež vravíš, že tieto OJ-právnické osoby, ktoré vznikli zo stanov, už nemôžu tvoriť ďalšie. Pz spz ako vzniká? Dúfam, že som pochopil mechanizmus správne: občania vyjadria prianie založiť pz spz. Dajú si ho schváliť na inú OJ - oko, rgo spz. Tá uznesením schváli a v zmysle stanov založí na základe vôle občanov pz spz - samozrejme ako právnickú osobu. Následne tejto právnickej osobe vybaví aj potrebné formality na štatistickom úrade, pretože je zriaďovateľ a táto právnická osoba - pz spz nemá takú subjektivitu, aby to mohla sama. Zosumarizujem: sám tvrdíš, že OJ nemôže ďalej vytvárať iné OJ. Ako vidíš, môže. V zmysle schválených stanov na ministerstve vnútra. No a kto zriaďuje OJ oko, rgo spz? Predsa iná organizačná jednotka: ústredie spz, ktoré združuje v sebe orgány, ako snem, dozorná rada, atd... je to v stanovách. A od r.1993 je vraj aj nositeľom právnej subjektivity spz. Ale to nehľadaj v stanovách, lebo výklad stanov môže podávať len rada spz - člen OJ ústredie. To som si tiež nevymyslel, to je odkukané zo zdôvodnenia riaditeľa spz. V prípade zvedavosti zverejním celé. Miloš, zacitujem ťa: ... Organizacna zlozka vytvorena materskou org. v zmysle 83/1990 si nemoze tvorit org.zlozky. To zakon neumoznuje i napriek tomu, ze je prav. osobou. I pravnicke osoby pozivajuce pravnu subjektivitu, mozu konat len v ramci pravnej normy, podla ktorej su vytvorene. .... Ja som tu legislativu netvoril. Organizacna zlozka nema pravo zo ziadneho zakona tvorit org.zlozky, ak si myslel na to. ....
<br/>... tak platí tvoje tvrdenie, či nie? Ja tvrdím, že máš pravdu!!! Tak ako je to potom?
<br/>Vravíš: ... Konat vo svojom mene - tiez som uz o tom v minulosti pisal. Takze sa nebudem opakovat. Len dodam. elementarna pravna teoria. Len taka otazocka. Kto moze konat vo svojom mene s pravnymi dosledkami? Kto je nositelom prav a povinnosti. No asi to bude najaka osoba. Bud ty sam alebo nejaka skupina osob. Ta skupina bude sformovana podla nejakej pravnej normy. .......
<br/>no a dajme si túto citáciu do súvislosti s mnou hore uvedeným. Ešte ku čomusi: v našom prípade ide o právo výkonu poľovníctva. Toto právo možno v zmysle zákona 23 vykonávať. Každé právo musí byť zákonom definované. Ináč nie je právom, ale nejakou možnosťou. A právo sa v zmysle zákona vykonáva. Alebo nie. K tomu však nestačí následná úprava v stanovách OZ, že sa zúčastňuješ. Ver mi. Darmo to budeme ožúvať.
<br/> Dám do placu ešte inú podotázku. V zmysle zákona teda môžu vykonávať právo poľovníctva organizácie v zmysle § 4., ale i iné v zmysle nasledujúcich §. Teda i každá organizačná zložka s právom konať vo svojom mene. Je tak? Ide v zmysle stanov spz o tieto: § 10
<br/>Organizačná štruktúra SPZ
<br/>Organizačnými jednotkami SPZ sú:
<br/>a) poľovnícke združenia (ďalej PZ1)),
<br/>b) okresné alebo regionálne organizácie SPZ,
<br/>c) záujmové kluby SPZ,
<br/>d) ústredie SPZ.
<br/>Je tak? Tieto OJ predsa spåňajú atribúty zákona 23, či nie? §4 aj § 14 ods.3. Súhlasíš? len aby nás neplietlo, že v zákone sa uvádzajú poľovnícke združenia....