Sevas Peterbaca!
<br/>
<br/>
<br/>Neviem prečo, ale mám taký pocit, že túto tému si otvoril, alebo vôbec chodíš sem iba kvôli tomu, aby si vybavoval osobné účty a štval nás proti svojim pomyselným nepriateľom a proti SPZ.
<br/>Bol by som nerád, keby si v tom aj naďalej pokračoval.
<br/>Áno, táto téma má svoje miesto na tomto fóre, ale nie v takejto podobe, ako sa začína rozvíjať. Aj ja som členom SPZ. Za tých 30 rokov svojho členstva som zažil v ňom veľa. Aj dobrého aj nepríjemného. Vo veľa prípadoch ani ja nemôžem súhlasiť s používanými praktikami v SPZ. Ale som si vedomý toho, že za všetko čo sa deje v SPZ môžeme my - členovia. Hľadať chyby a kritizovať prácu vrcholného orgánu SPZ, podľa mňa nemá žiadny význam. Keď si vyjasníme povinnosti a právomoci ústredia SPZ (stanovy SPZ), tak nám bude jasné, že naše záujmy zastupujú členské schôdze a okresné, regionálne snemy SPZ.
<br/>
Najvyšším orgánom SPZ je členská schôdza. Členská schôdza si zvolí na 5 rokov svojich zástupcov, ktorí majú za úlohu viesť ZO SPZ. Členská schôdza volí tých, ktorí sa stanú členmi Okresných a Regionálnych rád SPZ. Okresné a Regionálne konferencie SPZ volia členov Republikových rád SPZ, ktorí zastupujú každý okres či región zo Slovenska. Toto je základ demokracie! Nehovorím, že v rámci organizácie SPZ by lepšia forma zastúpenia poľovníkov neexistovala, ale ja takú nepoznám.
<br/>Práve preto musíme pristupovať zodpovedne k voľbe našich zástupcov. Podľa mojich poznatkov sa každé poľovnícke združenie skladá z aktívnejších aj menej aktívnych členov. Všade je skupina tých zanietených (ich počet je max. do 10), ktorí všetko podriadia poľovníctvu, zoberú si na seba zodpovednosť a ťarchu problémov. Všade sa však nájdu aj takí, ktorí iba mudrujú, kritizujú a tej predošlej skupine stoja iba v ceste. A chvála Bohu všade sú aj takí - ich je najviac - ktorí sa starajú iba o seba a múdro nechajú pracovať tých zanietených poľovníkov.
<br/>Budúci rok sa skončí päťročné volebné obdobie. Za 6-7 mesiacov v každom PZ prebehnú voľby. Je iba na nás, aby do výborov boli zvolený aj zástupcovia tej prvej skupiny. A čo sa týka voľby zástupcov okresných a regionálnych rád, nemusíme sa podriadiť špekuláciám určitých skupín a navrhnime tam takých zástupcov, ktorí podľa nás zastupujú naše záujmy a názory tak v okresných a regionálnych ako i vyšších zložkách SPZ. Prečo by sme si nemohli vyžiadať menný zoznam zvolených (pozvaných) zástupcov na okresné a regionálne snemy SPZ a poveriť zástupcu nášho PZ konkrétnymi zámermi a návrhmi, aj čo sa týka volených zástupcov nového predsedníctva OkO a RgO, odborných komisií ako aj i vyšších orgánov SPZ. Aj toto by patrilo ku demokracii.
<br/>
<br/>Čo na to hovoríš Peterbaca?
<br/>
<br/>Nemohla byť vedená táto téma v takomto duchu ako som to naznačil? Nechcem chrániť vrcholné orgány SPZ, ale o čom som písal na to máme kompetencie iba my - radoví členovia SPZ. Keby mal niekto z nás také návrhy alebo požiadavky, ktoré patria do kompetencie Ústredia SPZ - oni na to budú reagovať. Však nás pravidelne sledujú. Je pre mňa potešujúce, že nás denne čítajú z ministerstiev (Pôdohospodárstva, Životného prostredia, Vnútra), z lesných úradov a aj z ústredia SPZ ako i veľa OkO a RgO SPZ. Však už aj nová webová stránka SPZ (
www.polovnictvo.sk) je z našej dielne a z technického hľadiska ju spravujem ja (môj webmaster).
<br/>
<br/>Okrem nového zákona o poľovníctve mi povedz ešte jeden návrh zákona, ku ktorému môžu podávať svoje pripomienky aj tí, ktorých sa to týka. Toto čo my robíme nemá ešte obdobu ani v Európe. Inak, bol by som najradšej, keby niekto vypracoval hotový protinávrh nového zákona o poľovníctva od A až po Z.
<br/>Pri vytváraní Poľovníckej informačnej databázy som sa zaviazal, že ako prispievateľ sa nebudem zúčastňovať na tomto fóre. Tento svoj sľub mienim aj naďalej dodržať. Ale keď ma niekto osloví, tak v rámci svojich možností a vedomostí budem odpovedať.
<br/>
<br/>
<br/>S pozdravom,
<br/>
<br/>Taki