Tak nám ten život pekne plynie, a ja len kukám, čo všetko nám tok času priniesol. Niekedy udalosti potešia, inokedy zarmútia, sem-tam aj trochu pridvihnú. Vlastne udalosti ani nie, ale ich aktéri.....
<br/> V nedeľu bola v Tepličke výročka. Svojou prítomnosťou nás poctil i tajomník Oko SPZ Žilina. A aj podiskutoval. A s týmto bohatým zážitkom sa chcem s vami podeliť. Hneď na úvod nás potešil. Neskôr došiel vraj preto, lebo bol na nejakom jednaní, kde sa podarilo akýsi revír prideliť nejakým solídnym východniarom a tým pádom vyfúknuť nejakým tunajším chrapúnskym zbohatlíkom. No nepoteší taká dobrá správa? Jasne, že poteší. Iba chvíľku Vám vŕta v hlave, čo taký tajomník oko má stým spoločné, ale to hneď prejde. Dôležité je, že chrapúni nedostali revír, a pán tajomník tomu spoluzabránil. Zároveň nás poinformoval o dianí okolo návrhu zákona. Je to dobrý návrh, a dôkazom je, že ho podporilo vyše 90 poslancov. Pán tajomník povedal, že vieme, prečo ho podporili, ale to : ,,vieme,, bolo asi o iných poľovníkoch, lebo my to nevieme. Ale nevadí! A je to tak dobrý návrh, že k nemu diskutoval len jeden poslanec. Zacitujem: Tibor..... Tibor..... Tibor..... Tibor..... oný..... pošepli mu, či by nemohlo náhodou ísť o prezidenta SPZ Lebockého... a trafili sa! Hneď nám bolo všetkým nad slnko jasnejšie, že pán tajomník nie je len tak hocikto, keď vie len krstné meno prezidenta. Poučil nás, že sme pripravení na tri varianty schvaľovania zákona, ale to nejdem popisovať... alebo aspoň ten tretí: minister stiahne návrh..... aby som nezaťažoval vaše múdre hlavy. No a opýtal sa nás, čo by sme chceli vedieť. Tak som sa naivne prihlásil a slušne sa opýtal, či je možné o vlastníckych právach hlasovať a zas som si pekne hačal. Nestačil som sa diviť, čo sa začalo diať. Len jeden z prítomných mimovoľne súhlasne pokyvoval hlavou a obdivne hľadel na tajomníka.... ostatní sme len čumeli. Náš pán tajomník vyletel zo stoličky akoby si privrzol vajcia - s ospravedlnením z výraz, ale je to najpopisnejšie. A začal po mne bliakať: kto som, on ma nepozná, nie som tunajší.. a mám za ním prísť do kancelárie, tam mi to vysvetlí. A bliakal poskakoval. Pamätáte si z detstva na tú opičku na gume za korunu? No just mi ju pripomínal. Tú lepšiu, čo mala leteckú gumu. Ale ešte nebol koniec. Kolega sa postavil, a spýtal sa, ako to bude s komorou.... pán tajomník mu vysvetlil, že nech sa len nebojí, že tá komora by vlastne ani nemusela byť. Ale bude lepšie, ak bude. Ale nech sa pozrie no návrhu zákona, a pochopí, že ešte 5 rokov nebude, lebo za jej vznik zodpovedá SPZ. A teda z toho vyplýva, že SPZ najbližších 5 rokov nezanikne. Až srdce plesá, akých šikovných fandov to má náš pán prezident, o akých to ľudí sa môže oprieť. A nepochybne sa s takýmito aj o poľovníctve radí. Ale to je jeho vec. Lenže nám na škodu.
<br/> Pánovi tajomníkovi som sa ani nestihol poďakovať za vyčerpávajúcu odpoveď, keď ma zbrzdil predseda mandátovej komisie- ináč profi lesník a vyštudoval aj poľovníctvo, za vehementného súhlasu predsedu PZ Dubeň a tajomníka oko SPZ Žilina, že nie som člen PZ a teda nemám čo diskutovať. Čo na tom, že som bol čakateľ a riadne pozvaný.
<br/> Takto som vám poučne strávil nedeľné predpoludnie. Nesmejte sa mi prosím, podľa mňa bolo naozaj poučné. A snáď aj pre mnohých ďalších. Akosi sa mi potvrdzujú moje doteraz uverejnené názory, ba moje poznanie o kúsok ešte pokročilo. Konkrétne: je najvyšší čas zbaviť sa takýchto kreatúr a dať poľovníkom na výber: či chcú alebo nechcú SPZ, ak chcú, tak v akej forme a s akými ideami.
<br/> A mali by sme sa rozhodovať my, členovia SPZ, a nie naše orgány, ktorým k tomu nik mandát nedal - k rozhodovaniu o nás bez nás.