Zdravím chcel by som tu túto tému trocha rozobrať, pretože je v poľovníckych kruhoch často preberaná a koľko poľovníkov toľko názorov. Niekto tvrdí, že mu najviac"sedí" .223 rem-hoc i na jeleña, niekto však nedá dopustiť na 300 Win. mag. Ak máte záujem môžete sa vyjadriť, myslím že je to bohatá téma.
K tomu win.300mag - je to predimenzovany kaliber na nase podmienky . pri tej rychlosti a sile ten naboj nedokaze riadne zuzitkovat svoju dopadovu energiu na nasu zver - pokial nebudes strielat len 300kg kance a 250kg jelene . Pri tomto kalibri sa neda hovorit o ziadnej univerzalnosti . Videl som prasa strelene s tymto kalibrom a nebol to pekny pohlad za prve , za druhe nedalo sa z toho prasata vyuzit ani kilo masa tak bolo rozbite . Myslim ze pouzit tento kaliber na lahsiu zver ako 100kg nema vyznam . Za dalsie je to kaliber na vacsie vzdialenosti co sa da vo vacsine nasich revirov len tazko vyuzit . Tieto novsie magnum kalibre nemaju u nas opodstatnenie . Pokial ti to dovoluje tvoja financna situacia tak sa ohliadni po dvoch kalibroch , nieco okolo 223 remington a potom nieco okolo kalibra 7-8mm. Ak nie tak odporucam 7mm ( bez koncovky mag. ) ako univerzal do nasich podmienok .
Súhlasím s tebou 300 Win. mag. je fakt "šupa" a to doslovne.Ja osobne som nikdy ani len neuvažoval o kúpe takéhoto kalibru. Viem však, že mnohý si podobné kalibre kupujú aby nimi vykompenzovali strelecké nedostatky(česť výnimkám, ale tí ho používajú na lov v Afrike a majú dostatok rozumu aby ním nestrieľali našu zver, pretože po zásahu má zver hematomy až v "raticiach" ) O univerzálnost sa dá polemizovať-závisí od typu revíru a pod. Mne osobne sú najsympatickejšie .270 Win, 7x64
Inak nepochopim niektorych , kupia kaliber (napr. 300win.mag), zrazu sa im zda ze puska kope jak svina a musia tam dat namontovat kick stop a podobne zalezitosti aby vobec vedeli vystrelit .
Ja používam 9,3x62, chcel som sice povodne niečo 7mm bez mag. ale dal som na radu človeka, ktorý toho už odskúšal nespočetne, vedel kde budem polovať a dnes sa len usmievam. Padá všetko, nerozbíja, strelba cez kríky v pohode a nekope viac ako 7x64.
8x60S je zaujímavý kaliber aj keď v poslednom období málo používaný. Nemáš problémy so zohnatím nábojov resp. s nedostatkom laborácií striel? Na 7x64 a .270Win sa mi páči,že majú množstvo laborácií- dá sa s tým ísť od líšky až na karpaťáka a pritom mnohé strely majú rovnakú ONV a nemusíš to ani nastreľovať(aj keď tá .270win je na SR čo sa striel týka obmedzenejšia)
Mnohý poľovníci majú s 308 dobré skúsenosti no počul som už, že vraj na krátku vzdialenosť(hlavne na zver ako prasa,menší lanštiak)zvykne poškodiť divinu a častokrát musia kus vyhodiť.
Problemy z nabojmi ani nie su daju sa zohnat alebo prebit . Ide tu skor o financie - 100 - 120sk / ks . v laboraciach su len dva druhy 11 a 12gr. Je pravda ze ze je to uz dlho vybehovy kaliber ale hovorim nechcem sa tej zbrane zbavovat lebo som ju zdedil . Ale pohravam sa z myslienkou kalibru 7x64.
Tú 7x64 by som ti odporučil,poľuje s ňou aj môj otec a-maximálna spokojnosť. Používa naboje S&B Sierra 11.35g a tento náboj sa pomaly vyrovná RWS a pritom cena vychádza okolo 45Sk/kus. Bol som svedkom keď na cca.220 m trafil jeleňa v kroku-prešiel ešte 15m a zhasol. Zásah na komoru-balistické vlastnosti strely sú fakt vynikajúce.Uvažuješ o kúpe pušky z českej zbrojovky alebo skôr nejaké to zahraničie?
V minulosti aj teraz veľmi populárny kaliber(používali ho nemecký sniperi podobne ako 308Win -7,62x51Nato u američanov)ale podľa mña je spätný náraz pri výstrele trochu prisilný,či nie
Za tych 13 rokov co polujem som vlastnil gulovnice 7,62x54R Mosin-Nagant,243Win.ZKK,7x57R ZH,30-06Sprg.ZKK,7x64CZ a momentálne 5,6x52R ZBK.Ked si porovnám tieto kalibre tak som najviac bol spokojni s 30-06 Sprg.Podla mna by bolo ideálne vlastnit jednu slabsiu a jednu silnejsiu gulovnicu.
308W, od kuny po medveďa, ak ranivosť redukuješ typom streliva. Tento kaliber má najširší sortiment projektilov ad najrôznejších výrobcou, s najrôznejšou gramážou, len musíš vedirť čo chceš loviť. Alebo si strelec a potom platí, že čo príde?
Miso - dik za nasepnutie -je super !!!!! a este pokial by mi ju urobiliv celopazbe tak by to bolo vynikajuce . uvidime casom . je to hlavne o financiach . ale budem nad nou uvazovat . dik za tip;)