S Barnesom TSX 11,7g (s Vo=840m/s,vlastna laboracia) mam urcite skusenosti za posledny rok. Napr. minuly vikend som s nim na spolocnej ulovil 4ks diviacej. Vsetky o mne vedeli,strielal som na ne v plnom behu.2x komora za lopatku,1x pod chrbticu (cca.110-120kg mlady kanec,zlomeny v ohni)a 1x komora ostry uhol spredu,vystrel nanestastie cez stehno(kus prestreleny prakticky krizom cez cele telo).Tie komorove kusy masivne farbili uz od nastrelu,a odbehli mi cca. 20 metrov.Poskodenie zveriny uplne minimalne,okrem toho prestreleneho stehna.Tam islo prec priblizne 1,5kg svaloviny,ale na vstrele mala podliatina a ostatne v poriadku.Apropo kusy strelene ci u s Normou,RWS alebo klasikou S&B (308W,7x64,8x57JRS),vyzerali po podobne umiestnenych ranach,no poviem to diplomaticky,o dost horsie...
<br/>
<br/>Strelil som predtym aj viacero kusov z posedu,tie ostavali v ohni,alebo 5-6 krokov od nastrelu (viacmenej v zavislosti od velkosti kusu).Celkovo spokojnost,vzdy priestrel.Kedze 11,7g uz koncia,nabijem 9,7g TSX s Vo= cca.905-910m/s.Pri takychto dobrych skusenostiach (spolu za nejakych 12-14 mesiacov s touto strelou cca.25ks zver)vidim najblizsi pokrok len so strelou KJG od L.Moellera. Barnes TSX 11,7g sa mi osvedcil viac ako dobre a to aj co sa tyka presnosti.
lovec_1: Ešte mám otázku, čím si čistil hlaveň, ako často? Nejaký špeciálny prípravok na meď, nástroje si aké používal, boresnake alebo klasika kefky? Ďakujem
Na cistenie pouzivam penu v spreji Forrest od finskej firmy Milfoam.Nastrieka sa tak aby vyplnila hlaven,nechas posobit 15-20 minut a ked pena zmodra,je vycistene.Vytriet rezidua z hlavne kusom handry alebo papiera,hotovo.Bez nastrojov a dokonale cista.Interval cca.50-60 ran.
Stefan,
<br/>ja som strojar a viem, ze pri vysokych rychlostiach kovy menia svoje vlastnosti a stavaju sa plastickejsimi. Viem to, lebo moj otec, tiez strojar a polovnik volakedy robil vyskum okolo vysokoparametrickeho tvarnenia, kedy pouzival upravene delo (ozajske delo od vojakov) a ladoval do toho rozne vela pusneho prachu cim riadil rychlost a urobil na tom pekny kus prace vo vyskume a aj v praxi. takze odpoved treba hladat aj niekde tu.
<br/>
<br/>Toto je reakcia na dost stary prispevok, ktory ma zaujal.
Chcel by som sa informovať či má niekto bližšie skúsenosti so strelivom Lapua Mega v kal 30-06? Neviem sa dopátrať kde by sa dalo spomenuté strelivo zohnať a v akej cenovej relácii. Ďakujem
V .30-06 som Megu pouzival.Vyskusal som 9,7g (tu jedinu mam najdenu a odlozenu,pekny hribik,extrahovana z jelena,zost.hmotnost 9,0g)12g a aj 13g.So vsetkymi som bol spokojny,lebo urobili to co som od nich ocakaval-rychle zhasnutie zveri,priestrel,dobre farbenie.Medzi strelami klasickej konstrukcie velmi dobra volba.
<br/>
<br/>Kde predavaju strelivo ti zial neviem poradit,ja som si ich prebijal.
Toto strelivo som zhanal aj ja, do kalibru W 308. Momentalne sa zrejme na Slovensku ani zohnat neda. Na nete som zistil, ze v Cechach by malo byt k dostaniu a cena by v propocte vysla cca 900 Sk za 20 ks. Tato strela ma elektrochemicky spajane jadro s plastom, preto ta vysoka zostatkova hmotnost. Znamy pouziva prebijane 12g Megy a je s nimi max. spokojny. Z jeho vyjadrenia viem, ze zver po komorovych ranach daleko neodchadza, cca do 50 m, dobre farbi. Ja mam znacne skusenosti s tymito strelami do W 308 ale to nie je 30 - 06.
Smire, a ostatni. Poradte kde sa da dnes chodit na strelnicu okolo Bratislavy. Mozno by to stalo aj za vlastnu temu - podelit sa o skusenosti zo strelnic. My sme mali dobru (asi vsetci poznate) na Devine, ale tu nam vdaka zopar dobrakom zavreli. Mozno este nastrelovaci tune funguje ale to je aj tak nanic ak si chces skusit zbran ci trenovat.