chokito ak na spolocne na diviakov je to uplne jedno len 30-06 podla mna je razantnejsia rozdiel je len v tom ze JRS bude kozlica alebo dvojak pripadne bixa a 30-06 pravde podobne solo gula aj ked zozenes to aj v kozlici ale co sa tyka kalibru tak na spolocne je to v podstate na tu beznu vzdialenost jedno
Ak do zlamovacej zbrane, vzal by som náboj s okrajom, teda 8mičku. Aj keď bežne komorujú do zlamovačiek aj 30-06, ale náboj bez Rka mi nejako do tých klasických zbraní - zlamovacích nesedí. 8mička má aj dobrý zastavovací účinok a je relatívne šetrná k divine.
Jednoznacne zober osmicku. Ci do solo gule (8*57JS), alebo do kozlic (8*57JRS). Otec ma CZ 550 Springfielda a ja mam osmicku na kozlici. Strelba je s mojou kozlicou o poznanie lepsia uz len napr, kvoli tomu, ze ma mensi spatny raz. K divine je samozrejme osmicka setrnejsia, lepsi zastavovaci ucinok, ale to do velkej mieri zavisi od pouziteho sduhu streliva...no to tu uz bolo rozoberane nespocetne krat...
O 30-06 možno povedať,že patrí do skupiny silného kalibru,aj výkonu. Výkon a balistic-ké hodnoty sú vzhľadom na veľkosť vývrtu skutočne vynikajúce.Tento kaliber si získal dôveru poľovníkov poľujúcich zväčša vysokú a čiernu zver.Preto i pri neúspešnom výstrele nikto nehľadá chybu v nedostatku smrtiacej energie, kde táto presahuje hranicu 300m. Razancia tohto kalibru sa priaznivo prejaví menším odklonom strely od jej zámern.dráhy a to aj v prípade nárazu na prekážku, teda je vhodná pri streľbe v húšti-
<br/>nách. Po zásahu zver dobre farbí. Výhrady voči tomuto kalibru sú použitie na slabšiu zver,najmä srnčiu a vnímanie či jemnosti výstrelu. Streľba z tohoto kalibru sa môže z hľadiska biol.bezpečn. počítať ako slabší útok na ľudské zdravie. Moment výstrelu so všetkými sprievodnými znakmi/dynamika,akustika,frekvencia/, je veľmi nepríjemný. Pri streľbe na zver si to až tak neuvedomujeme, ale pri nastreľovaní zbrane, kde sa musíme sústrediť, to pociťujeme až veľmi. Pre poľovníkov, ktorí strieľajú menej a skoro vždy si uvedomia pocit spätného úderu, je používanie tohto kalibra doslova navhodné.
<br/>Poľoval som s priateľom, ktorý vlastnil 7,62x63. Vždy mi hovoril,že je to zbraň profesio-
<br/>nálnych lovcov a nemusí pri tom chovať ani psa na dohľadávanie. Videl som ho v akcii väčšinou pri spol.poľovačkách asi v 20-30 prípadoch a jeho slová sa naplnili.
jarry9 nic v zlom ale tento pokec mas z ktoreho roku? (1975- 1985 PaR) doslovne si to preklepal co ? (Streľba z tohoto kalibru sa môže z hľadiska biol.bezpečn. počítať ako slabší útok na ľudské zdravie. Moment výstrelu so všetkými sprievodnými znakmi/dynamika,akustika,frekvencia/, je veľmi nepríjemný. Pri streľbe ) boze toto je blbost mam 73 kg a vôbec to takto na mna nefungovalo. Ono je to hodne o tom aka je tam pazba a gumenna bodka. 30-06 nie je strasiak
Vačšinou sa do takýchto debát nepúšťam a prejdem ich len s ľahkým úsmevom na perách, ale Jarry9 nic v zlom toto si opajcol s knižky Poľovnícke strelectvo od T.Krivjanského str. 103.
<br/>Z vlastných skúseností viem, že 30-06 nekope o nič viacej ako napr. 8x57 JS, 7*64 a pod. Vnímanie spätného rázu, záleží predovšetkým na psychike strelca, ak sa bojíš tak ťa kopne aj 223 Rem. Osobne si myslím, že vela záleží na celkovej hmotnosti zbrane a jej tažisku, tvare pažby, popr. či tám máš nejakú gumennú botku alebo nie. A k tej biologickej bezpečnosti - mám 80 kg, strielal som 416 Rigby, CZ 550 Magnum a nebolo to nič hrozné, okrem väčšej kopy do ramena ako z guľovnice bežnejšieho kalibru. Asi toľko.
ako prvú zbraň som mal 7x64 (98-ku Brno) a znej sa mi zdala rana príšerná...kúpil som si 308-ku (550-ku Lux) a to bolo v pohode...s kamarátom sme sa zhodli že to bolo v zbrani (98-ka sa mi zdala ako drúk a vôbec mi nesedela...) alebo len to čo sa tu píše ,že to bola moja prvá zbraň a bál som sa jej...raz som si vystrelil z 50 BMG a nebolo to hrozné..strašne veľa je o psychike....minule som strielal po dlhom čase na strelnici krytej a prekvapila ma rana z malorážky
Aha,aha...teraz mi je uz jasnejsie,kde beries tie nezmysli na ktore som reagoval v teme 5,6x52R....skus iny okruh autorov;):] a nezabudni,ze nie je nad prakticke,a najlepsie vlastne skusenosti.8-L
Niekedy je to tu fakt úsmevné v tomto fóre. Baviť sa tu o - slabšom útoku na ľudské zdravie- ohľadne spätného rázu:D:D:D Kto sa bojí chytiť zbraň do rúk, je jedno aký kaliber - tak sorry, ale mal by sa na strelectvo vykašľať. Takýto strelecký posero je nebezpečný sám pre seba a ešte aj pre okolie a zver. Treba mu vyrobiť prak a nech sa realizuje.
Áno, máš pravdu, veď som to aj naznačil vo Fóre 7x64, kde som uviedol aj autorov.
<br/>Dobrá pažba,gum. botka a iné zariadenie samozrejme znižujú spätný náraz.
Teória a prax so sebou veľmi úzko súvisia. Nemám vo zvyku po prečítaní jednej knihy robiť uzávery a už tobôž nie verejné. Ale po prečítaní viacerých odb. autorov na rovnakú tému a po úpraktických skúsenostiach si myslím, že človek môže vyjadriť svoj názor.