Zdravím .Chcel by som vedieť vaše praktické skúsenosti pri love ťažkých kusov zvery.Ja 223 poľujem už 5 rokov a mám s tím veľmi dobré skúsenosti (mam streleného 180 kg jeleňa na kukuričnisku na cc 100m a padol ako hnilá hruška-mám s tím strelených viac kusov raticovej zvery aj ťažkých kusov a nikdy som nemal problém . Čo sa tíka jelenej zvery nešla ani raz dalej ako 30m od nástrelu .A ani s diviakmi som nemal problém -akurát zver slabo veľmi farbí ak vôbec farbí ale úniková vzdialenosť je takisto veľmi krátka vedšinou všetko do 30m a asi dva kúsky mi ušli cc 80m.Zatiaľ s tím nemám postrieľanú zver ale to je asi o zodpovednosti --nestrieľam dalej ako na 100m a nepoužívam strelivo SaB.
<br/>CHcel by som vedieť aj vaše praktické skúsenosti s tímto kalibrom.Za vaše odpovede Ďakujem.
musis byt super strelec lebo si neviem dost dobre predstavit strielat na kanca v zime s pancierom s 223, to strielas za ucho? na oko? vysoku na krk? to potom na spolocnej ked je vacsi vyrad sa clovek cuduje kolko toho olova v sebe nosia, uz sme vytiahli projektil aj z 6,5 z ramena velkeho kusa, dostal sa po lopatku, ale neposkodil ju. kde by skoncila 223? moj nazor, zodpovednost sa tyka aj vyberu vhodneho kalibru, na tu ktoru zver.
Prve a posledne slovo k tejto teme: Ano da sa , avsak polovnicke stastie neospravedlnuje nezodpovednost polovnika pri vybere dostatocneho kalibra!!
<br/>
<br/>Lovu Zdar!:[
Chýba nám zákon, ktorý by hovoril o min. dopadovej energii na 100 m a priemere
<br/> strely, a nie o dåžke nábojnice. Ale v návrhu nového zákona to myslím je, takže časom
<br/> sa to určite presadí a prestane sa hazardovať. Veď aj srnca dokážem zastreliť
<br/> brokovnicou alebo malorážkou, ale nie je to povolené. Prečo asi?
Jasné, beriem, pri použití vhodného streliva sa dá hocičo, brokový náboj má dosť
<br/> veľkú rezervu na zvyšovanie výkonu. Veď jednotné strely od niektorých lepších
<br/> výrobcov majú do tých 100-120 m parametre dosť podobné guľovým. Nepamätám
<br/> si celkom presne, ale pri jednom som videl úsťovú rýchlosť cez 600 m/s a to už je iné
<br/> kafé.
Všichni co je znám a mají, nebo měli tuto ráži tak si ji velice pochvalovali, ale všichni jsou za jedno a to MUSÍŠ SE PŘESNĚ TREFIT!!! Pokud jen malinko mineš tak tě čekají náročné dosledya nebo zvěř čekají bolestná zranění, většinou končící úhynem. Sám jsem s touto ráží ulovil jedno prasátko, ale to jen z důvodu že nebyla jiná možnost zbraně a střílel jsem za slecho. Nejsem zastánce takéto ráže na větší zvěř a neradil bych ti aby jsi s touto ráží běžně lovil ostatní spárkatou vyjma srnčí. V ČR je na větší zvěř již tato ráže z pohledu zákona nedostačující.
No strelec som celkom dobrý -ale ty si s takehoto kalibru este asi na zver nestrielal mam stím streleních viac kusov a nebol problem --tak o com hovoris? o akom hazardovaní zasah za lopatku neda zvery ziadnu sancu (pravda pri zasahu lopatky ako pises by to asi bol problem al to je na dlhe rozpravane -kamos streľil jelena s 30-06 zasiahla lopatku prestrelila ju a skoncila v plucach jelena sme celý den nahanali po lese )-zlý zasah je praveze nezodpovedný !-preco asi písem o strelbe do 100m ! zver zhodnotit a ulovit a nie strielat z doliny do doliny a potom sa chytať za hlavu ze zbran je slaba. lovu zdar!8-L
Ale fyzika pustí --kde fyzika hovorí o pravidlách ktoré musí strela splňať na dosiahnutie pozadovaného smrtiaceho účinku?hmm? JOUle -nerozhoduje do takej mieri ako si vela ludí myslí -napr 1500 J na 100m na 150kg zver ?tak to je na smiech ? ovela menej Joule staci aby ta zver zhasla --to len tvorcovia zakona to tak postavili ab snme vraj mali istotu .Naco je v policajnich zboroch podmienka na zbran s energiou v 0m 500J na okamzite usmrtenie"DOSPELEHO" cloveka -ked clovek ma priemernú hmotnost okolo 80kg-alebo to policajti maju len na zasahy proti DETOM? Ja netvrdim ze 223Rem je na to najvhodnejsi ale urcite sa s nim do 100m da strelit v pohode aj tazky jelen (inac mas pravdu na stareho diviaka obaleneho blatom to asi nebude to pravé ale kolko trakyh diviakov za zivot stretnes ? mam streleneho 130kg kanca a odisiel cc 60-80m. )Ja 223nevichvalujem ja len tvrdim ze pri dobrom vybere streliva sa to da.. Inac monentalne chcem kupit 270alebo 7x57asi kupim sedmicku -nemas stim nejaku skusenost ?
len so 7x57r uplna pohoda, ale ja preferujem 8, ja polujem s 8x60s a strelivo RWS H-mantel, dava mi to uplnu istotu, ze zver bude super farbit a ked dostane na komoru tak vacsinou sa ani nepohne, vyborne odovzda energiu, da sa s nou strielat a cez haluzky. rozdiel z realu muflonka s komorovou ranou 7x57r urobila este 80m, a to mala roztrhnute srdce. s osmickou padla hned k zemi a nedokazala vstat, ako by ju zrazil vlak. 8 je aj do pohonu super.
Mam 223 len krátku dobu. Strelené mam jedno prasiatko a niekoľko kusov škodnej. Neviem či by som sa odvážil strieľať na niečo väčšie ako 50 kg lanštiak. Myslím, že by to bol dosť veľký hazard.
saris :Pouzívam -Power point 4,2 g od Winchestra vyskusaj je to pohoda ale rychlo lebo ak zacne platit ten noví zakon tak mame smolu este tak na srnciu inak to bude zakazane .Inac pozeral som tvoje fotky a videl som tam IZ-18 co je to za kus ? Ja mam IZ-308W a vyzerá inac aky mas model ? mas chromovanu hlaven?
Je to prevedenie SPARTAN. Bol to urceny pre americky trh.............dostat to ale aj u nas. Hlaven je klasika, drevo - orech, inac ostatne casti nikel. Trocha upravy a je to vsetko v pohode. Som spokojny. Je lahucka a na nosenie do lesa ako stvorena. Ja pouzivam od SB - 3.6 g a skusal som aj prvý partizan. Chcel by som ale nieco tazsie ako 3.6 g. 223 pouzivam len na skodnu a srnciu. Mojou srdcovkou su listicky Na tazsiu zver mam W 308.